Serdar Denktaş: Türkiye ödün verdi

Güncelleme Tarihi:

Serdar Denktaş: Türkiye ödün verdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2006 16:46

KKTC'de muhalefetteki Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, "iç ve dışta yaşanan gelişmelerin ve gidişatın hoş ve iyi olmadığını" ifade ederek, Türkiye'nin, limanların açılmasıyla ilgili son önerisiyle "ödün verdiğini" iddia etti.

Haberin Devamı

Bunun arkasının geleceğini savunan Serdar Denktaş, Arestis davasında ise Türkiye'nin cezalandırıldığını öne sürdü.
Serdar Denktaş, KKTC'deki Karadeniz Kültür Derneği yetkililerini kabulünde yaptığı konuşmada, "İçte yaşatılan çirkinliklerin neden yaşatılmış olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin karşılıklı limanların açılmasıyla ilgili son önerisini, "Son derece ilginç" diyerek değerlendiren Serdar Denktaş, "Türkiye değil, Türkiye hükümetinin içinden birileri, bir öneride bulunmuş" dedi ve "öneriden, Türkiye'deki bazı hükümet yetkilileri de dahil, ne meclis, ne askeri yetkililer, ne de KKTC yetkililerinin bilgisi olduğunu, Türkiye Dışişleri Bakanlığından da net bir açıklama yapılmadığını" ileri sürdü.

"Türkiye'nin esasen koşulsuz olarak iki limanını açmayı önerdiğini ve bunun yanına bir de beklenti koyduğunu" ifade eden Denktaş, "Kıbrıslı Türkler üzerinden izolasyonların kalkması" olarak ifadelendirdiği bu beklentiden çıkanın ise "Ercan ve Gazimağusa limanlarının açılması ve 2007 sonuna kadar BM zemininde çözüme ulaşılması için iki tarafa çağrı yapılması" olduğunu kaydetti.

"TÜRKİYE KENDİ KENDİNİN ELİNİ BAĞLADI"

Haberin Devamı

"Bu öneriyi yapan her kimse, Türkiye'nin kendi kendinin elini bağladığının farkında değil" diyen Serdar Denktaş, Rum tarafının bu öneriyi reddetmesi halinde dahi, Türkiye'nin bu süreçte, "Avrupa Birliği'nin saldırılarına maruz kalacağı ve limanlarını açmış olacağı" öngörüsünde bulunarak, şu görüşleri savundu:

"Bir liman açmakla bütün limanları açmak arasında hiçbir fark yok. Maalesef Türkiye'yi şu anda idare edenler bir ödün vermiştir ve işin bundan sonrası artık kaybımıza doğru gidecektir."

Türkiye'nin limanlarını açıp açmayacağına karar verecek olanın, yine Türkiye olduğunu, ancak açmaları halinde Kıbrıs'taki durumun ne olacağının endişesini taşıdıklarını ifade eden DP Genel Başkanı Denktaş, "Bir limanı açmakla kalınmayacak. Papadopulos, çok daha fazlasını istemeye devam edecek. Bir adım önde olayım diye, vermekle olmuyor. Gerisi gelecektir ve bu sadece Kıbrıs'la kalmayacaktır. Başka şeyler de istenecektir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Serdar Denktaş, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, "bir limanın açılması önerisini destekliyoruz" şeklindeki açıklamasına "şaşırdığını" belirterek, "Talat'ın, neye dayanarak, hangi yetkiyle destek olduğunu söylediğini, konunun olumlu ve olumsuz yanlarını kiminle tartışarak söylediğini bilemediğini" kaydetti.

Serdar Denktaş, "Bu tekliften, ne Türkiye'nin kurumları ne de KKTC hükümetinin herhangi bir yetkilisinin bilgisi yok. Giderek daha net olarak çıkıyor ortaya; içte yaşanan çirkinliklerin tümü, belli ki işte bunların olabilmesi, yapılabilmesi için yaşatılmış" iddiasında bulundu. Denktaş, "Dış politika açısından maalesef gidişat iyi değil" dedi.

ARESTİS DAVASI KARARI

Haberin Devamı

Arestis davasından çıkan karara da değinen Serdar Denktaş, öncelikle konuyu uzmanlarla da görüşüp değerlendireceklerini, dolayısıyla bu aşamada fazla bir yorum getirmeyeceğini belirtti. Denktaş, şunları kaydetti:

"Türkiye yine cezalandırılmıştır. Türkiye bu konuda ne karar alacağını, mutlak surette KKTC hükümetiyle istişare etmelidir. Etmeden bir hareket yapmamalıdır. Çünkü orada, Kıbrıs'la ilgili alınan her karar, günün sonunda bizi de etkilemektedir. Müthiş bir istişare boşluğu yaşandığını söylüyorum. Bu son olayla bunu bir kere daha yaşadık ve ben bunu sorguluyorum; Bu istişare kopukluğu bilerek hazırlanmış bir ortam mıdır?"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!