Serbest kalan 85 yaşındaki rehine konuştu: Hamas’ın tünelleri örümcek ağı gibi

Güncelleme Tarihi:

Serbest kalan 85 yaşındaki rehine konuştu: Hamas’ın tünelleri örümcek ağı gibi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2023 07:00

Filistinli Hamas’ın önceki gece serbest bıraktığı iki rehineden biri olan 85 yaşındaki Yocheved Lifshitz, yaşadıklarını anlattı. Kaçırıldığı sırada “cehennemi yaşadığını” belirten Lifshitz, “örümcek ağına benzer tünellerde tutuklu kaldığı 2 hafta boyunca iyi muamele gördüğünü” söyledi.

Haberin Devamı

Hamas’ın 7 Ekim’de rehin aldığı onlarca kişiden biri olan ve önceki akşam 79 yaşındaki Nurit Cooper ile beraber serbest bırakılan Yocheved Lifshitz, tedavi gördüğü Tel Aviv Hastanesi’nde gazetecilere konuştu. 85 yaşındaki Lifshitz, Gazze sınırına yakın Nir Oz kibutzundan Hamas militanları tarafından kaçırılmasını “cehennem” olarak nitelendirdi. “Cehennemi yaşadım. Kibutzumuza saldırdılar, beni kaçırdılar, bir motosikletin üzerine yatırdılar” diyen kadın, yolda militanlardan şiddet gördüğünü ve mücevherlerinin çalındığını da söyledi.

Haberin Devamı

DOST CANLISI VE NAZİKLERDİ

Gazze’ye vardıklarında yeraltı tünellerine götürüldüklerini belirten Lifschitz, burada birkaç kilometre boyunca yürüdüklerini belirtti. “Altta çok büyük bir tünel ağı var. Örümcek ağına benziyor” ifadelerini kullanan kadın, Hamas mensuplarının “Kuran’a inanan insanlar olduklarını ve kendilerine zarar vermeyeceklerini” söylediklerini belirtti. Lifshitz, onu esir alan kişileri “çok dost canlısı” ve “çok nazik” insanlar olarak tanımladı, tünellerdeki koşulları ise “Şampuan dahil kadın ve erkeklerin ihtiyaç duyduğu her şeye sahiplerdi. Hijyen konusunda hassaslardı” ifadeleriyle anlattı. Beraber tutulduğu 4 rehineyle beraber bir doktor tarafından 2-3 günde bir ziyaret edildiklerini ve ilaçlarının verildiğini kaydeden kadın, militanların yediklerinin aynılarından kendilerine de verdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Serbest kalan 85 yaşındaki rehine konuştu: Hamas’ın tünelleri örümcek ağı gibi

YÖNETİMİ ELEŞTİRDİ

Lifshitz, başına gelenleri “İsrail yönetiminin günah keçisi olduk” ifadesiyle nitelendirdi. Gazze sınırında milyonlarca dolara mal olan çitlerin militanlara karşı kendilerini korumadığını belirten kadın, 7 Ekim’deki saldırıdan günler önce Hamas’ın sınırdaki Kibutz alanlarını ateşe vermeye çalıştığını, ancak İsrail ordusunun bunun gibi pek çok işareti görmezden geldiğini söyledi.

‘ŞALOM’ DİYEREK AYRILDI

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın iki kadını Uluslararası Kızılhaç Komitesi görevlilerine teslim ettiği anları gösteren videoda Yocheved Lifschitz’in bir militanla el sıkarak vedalaştığı ve “Şalom” (barış) dediği görülmüştü. Lifschitz, bunu militanlar kendisine “iyi ve nazik davrandığı için yaptığını” söyledi. Annesiyle beraber 83 yaşındaki babası Oded’in de kaçırıldığını belirten kızları Sharone Lifschitz, çiftin “hayatları boyunca barış ve insan hakları aktivisti olduklarını” söyledi. Oded Liftschitz’in hali hazırda Hamas’ın elindeki tutsaklığı sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!