Senato’dan Trump’a Yemen darbesi

Güncelleme Tarihi:

Senato’dan Trump’a Yemen darbesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2019 08:30

ABD Senatosu, Yemen içsavaşında Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona desteğin sonlandırılmasını öngören tasarıyı onayladı.

Haberin Devamı

Senato Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 46’ya karşı 54 ‘Evet’ oyu ile kabul edilen tasarı, ABD yönetiminin, Yemen’de devam eden savaşa dahil olan ya da savaşı etkileyen tüm askeri unsurlarını 30 gün içinde geri çekmesini öngörüyor. İktidardaki Cumhuriyetçi Parti’nin hakimiyetindeki Senato’nun kararı, Başkan Donald Trump’ın politikalarına darbe olarak değerlendiriliyor. ABD’nin Yemen içsavaşında, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona destek vermesi, Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından insan hakları ihlalleriyle gündemden düşmeyen Riyad yönetimine verilen desteği tartışmaya açmıştı. İçsavaştan bu yana Yemen’in insani felaketlerle anılması, Trump yönetimini köşeye sıkıştırdı.

VETO TEHDİDİ

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ‘veto’ seçeneğinin altı çizilerek, kararın bölgedeki ikili ilişkilere zarar verebileceği ve Washington’ın aşırılıcılıkla savaşını zedeleyebileceği belirtildi. Söz konusu tasarının, ABD Başkanı Donald Trump’ın önüne gidebilmesi için Kongre’nin diğer kanadı olan Temsilciler Meclisi’nden de geçmesi gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!