Seçmenin intikamı

Güncelleme Tarihi:

Seçmenin intikamı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2011 00:00

Ab-Imf’den 85 milyar dolarlık borç almasına rağmen hâlâ 2008 krizinin yaralarını saramayan İrlanda’da iktidar partisi Fianna Fail, önceki günkü seçimde 85 yılın yenilgisini alarak Euro Bölgesi’ni vuran ekonomik krizin ilk kurbanı oldu.

Haberin Devamı

Ekonomik büyüme hızından dolayı “Kelt Kaplanı” olarak anılırken 2008 krizinden sonra borç batağına girerek tarihinin en zor dönemini geçiren, işsizlik oranın yüzde 13.4 gibi rekor düzeyde olduğu İrlanda’da halk iktidardan intikamını erken seçimde aldı. 3 milyona yakın kişinin katıldığı önceki günkü seçimde, hükümetin büyük ortağı olan parti yüzde 15,1 ile üçüncü sıraya geriledi. 85 yıllık tarihinin büyük bölümünü iktidarda geçiren Fianna Fail böylece en büyük yenilgisini yaşadı. Tepkiler üzerine daha önce parti başkanlığını bırakan Başbakan Brian Cowen liderliğindeki Dublin hükümeti, 17 ülkeyi kapsayan borç krizi yüzünden çöken ilk hükümet oldu. Euro’yu kullanan ülkelerin oluşturduğu Euro Bölgesi’ni saran krizde Yunanistan da can çekişiyor.

Haberin Devamı

Hükümetin işi zor

Devlet televizyonu RTE’nin yayınladığı sonuçlarına göre, Enda Kenny liderliğindeki ana muhalefet partisi Fine Gael ise oyların yüzde 36,1’ini alarak seçimden birinci parti çıktı. Tek başına iktidara gelecek oyu toplayamayan Fine Gael, oyların yüzde 20,5’ini alan merkez sol İşçi Partisi ile koalisyona gitmesi büyük olasılık.
Başbakan olmaya hazırlanan 59 yaşındaki eski öğretmen Fine Gael lideri Enda Kenny’i koalisyonu kursa da zor bir dönem bekliyor. Halen ekonomik sıkıntılarla boğuşan ülkede işsizlik oranları rekor düzede. Müstakbel başbakan da zaten mevcut hükümetin vergi artışları ve kamu harcamalarından kesintilerle 15 milyar euro tasarruf öngören dört yıllık kemer sıkma politikasını devam ettireceğini söyledi.

Aşırılar rekor kırdı

Ekonomik kriz ve işsizlik yüzünden merkez partiler kan kaybına uğrarken aşırı uçlardaki parti ve adaylar tepki oylarının buluştuğu adres oldu. Seçimde bir zamanlar Kuzey İrlanda’nın İngiltere’den bağımsızlığı için mücadele eden İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA’nın siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Fein de yüzde 10.1 oyla rekor kırdı. 1993 yılına kadar İrlanda basınına demeç vermesi yasak olan Sinn Fein lideri Gerry Adams’ın Kuzey İrlanda sınırındaki Louth bölgesinden parlamentoya girmesi bekleniyor. Sinn Fein’in yeni parlamentoda en az 15 sandalye alabileceği hesaplanıyor. Ayrıca sosyalist ve aşırı sağcı ekonomistlerin aralarında bulunduğu bağımsız adayların da parlamentoda yaklaşık yüzde 15’lik bir yer tutması bekleniyor. Bu da yeni mecliste ideolojik milletvekillerinin epey bir gürültü kopartacağı anlamına geliyor.

Haberin Devamı

166 sandalyeli parlamentonun alt kanadı “Dail Eireann’da sandalye dağılımı

Fine Gael    72
İşçi Partisi 38
Fianna Fail  20
Bağımsızlar  20
Sinn Fein    15
Yeşiller     1

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!