Seçimin galibi o

Güncelleme Tarihi:

Seçimin galibi o
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2009 00:00

* Tarihi başarı Alman seçimlerinde ‘büyük koalisyonun’ ortakları SPD ile CDU, en kötü performanslarını sergilerken, sandığın yükselen yıldızı FDP lideri Guido Westerwelle oldu. Westerwelle, liberal FDP’nin oy oranını yüzde 4.8 artırıp yüzde 14.6’ya çıkararak partisine tarihi bir zafer yaşattı.
* Pacta sunt servanda CDU’lu Merkel ile hükümet kurması planlanan Westerwelle’nin Dışişleri Bakanı olması bekleniyor. Westerwelle, Hürriyet’e verdiği demeçte, Merkel’in aksine Türkiye’nin AB ile tam üyeliğine destek vermiş ve şöyle demişti: “Pacta sunt servanda. Yani ahde vefa geçerli olmalı.”

ALMANYA’da pazar günü yapılan seçimlerin ardından partiler kendi seçim hesaplarını yapmaya başladı.
Koalisyon ortağı SPD, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük yenilgisini alırken, her ne kadar Angela Merkel yeniden seçilse de partisi CDU ve ortağı CSU’nun oyları dibe vurdu. Yüzde 33.8 oy alan CDU, 1949’tan bu yana en kötü performansı sergiledi. Alman basını Başbakan Merkel için “Kazandı ama, gözü morardı” yorumunda bulundu. Manşetler, FDP lideri Guido Westerwelle’nin ise seçimin galibi olduğu konusunda hemfikir.
FDP, iş dünyasına yakın, gençlere dost bir siyasetle oy istedi. En renkli parti liderlerinden biri olan 47 yaşındaki Westerwelle, eşcinsel olduğunu saklamadı. Seçim galibiyetinin ardından, “Bunun herşeyden önce sorumluluk anlamına geldiğini biliyoruz. Hükümetin yükünü almaya hazırız” dedi. Dışişleri Bakanı olması halinde eşcinselliğinin bazı ülkelerle ilişkilerde sorun olup olmayacağıyla ilgili soruya Westerwelle, “Siyasi ve ahlaki standartlarımıza uygun olarak kimin ülkemizi temsil edeceğine biz karar veririz” yanıtını verdi.

Ahde vefa gösteririz

Siyasi gözlemcilere göre CDU/CSU ile FDP’den oluşacak “siyah-sarı koalisyon” hükümetinin Türkiye politikasının şu andakinden çok daha farklı olması beklenmiyor. CDU/CSU Türkiye’ye tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık verilmesini savunsa da, FDP bu konuda farklı düşünüyor. FDP Genel başkanı Guido Westerwelle, seçimlerden önce Hürriyet’e verdiği demecinde bu konuyla ilgili olarak şunları söylemişti:

“Latince bir söz vardır; ‘Pacta sun servanda’ derler. Yani, ‘sözleşmelere sadık kalınmalı’. Ahde vefa geçerli olmalı. Avrupa ile Türkiye arasında çok açık bir anlaşma, uzlaşma vardır: Türkiye kendini daha da geliştirmeli. Avrupa da kendini geliştirmeli. Gelecek yıllarda demokratik, kültürel ve toplumsal yakınlaşma sürecinin ümit ettiğimiz yolda olup olmadığını göreceğiz. Kriterler yerine getirilmeli. Ona göre hareket edilmeli. Gelecekteki FDP’nin de yer alacağı federal hükümetin tutumu da bu olacaktır.”

Seçim notları
/images/100/0x0/55ea81e2f018fbb8f8847e09


Koalisyon pazarlığı başladı Seçimlerden birinci parti çıkan CDU/CSU, koalisyon pazarlığına başladı. FDP lideri Guido Westerwelle, “önce içerik, sonra bakanlık koltuğu dağılımı” dedi. Helmut Kohl döneminde ortak olan FDP’ye Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Bilim ve Eğitim Bakanlığı verilmişti. FDP bu bakanlıklarda ısrar edebilir.

Kesin sonuçlar: Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan resmi sonuçlara göre Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 33.8, SPD yüzde 23.0, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 14.6, Sol Parti yüzde 11.9 ve Yeşiller de yüzde 10.7 oranında oy aldı. Geçen yasama dönemindeki 614 sandalyeli Federal Meclis’e seçim sistemi nedeniyle dünkü seçimlerde 622 milletvekili girdi. CDU/CSU 239, SPD 146, FDP 93, Sol Parti 76 ve Yeşiller de 68 milletvekili çıkardı.

5 Türk kökenli

622 sandalyeli Alman Parlamentosu’na geçen yasama döneminde olduğu gibi yine Türk kökenli 5 milletvekili girdi.

Ekin Deliöz

Yeşiller’den Ekin Deliöz (38), Bavyera’dan dördüncü kez meclise girmeyi başardı.

Serkan Tören

Aşağı Saksonya eyaletinden olan Serkan Tören (36) ise, FDP’nin ilk Türk kökenli parlamenteri oldu.

Sevim Dağdelen

Sol Parti’nin Kuzey Ren Vestfalya eyalet listesinden Sevim Dağdelen (34) ikinci dönem milletvekili seçildi.

Aydan Özoğuz

Aydan Özoğuz (42) ise, SPD Hamburg listesinden federal parlamento üyesi oldu.

Memet Kılıç

Baden-Württemberg eyalet listesinden 10’uncu sıradaki Mehmet Kılıç (42) da federal parlamentoya girdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!