Seçim dünya basınında

Güncelleme Tarihi:

Seçim dünya basınında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2007 13:27

AKP'nin zaferiyle sonuçlanan 22 Temmuz seçimlerine dünya basını geniş yer verdi. İngiliz The Times, "Halk endişeleri reddetti" başlığını kullanırken, Guardian, "Sonuç, Ordu'ya yanıt" manşetini attı. İşte dünya basınında manşetler...

Haberin Devamı

GUARDIAN: SONUÇ ORDU'YA YANIT
  
İngiliz basını, seçim sonuçlarına geniş yer verirken, ülkenin saygın  gazetelerinden The Guardian, “sonuç ordunun baskısına yanıt niteliği  taşıyor” başlığını kullandı.

MHP'nin oylarını arttırmasını “aşırı milliyetçiler Parlamento'ya  yüzde 14 çoğunlukla girdi” başlığıyla duyuran gazete, "Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'nin zafer kazandığını, oyların  neredeyse yarısını aldığını, iktidar partisinin bunu ordunun örtülü  tehditlerine rağmen başardığını" yazdı.

"Erdoğan'ın AB hedefine bağlılıkları konusunda taahhüdünü tekrar  edip, siyasi rakiplerine zeytin dalı uzattığını" yazan Guardian, “dünkü  zaferin düzeyi Erdoğan hükümetinin meşruiyetini içeride ve dışarıda bir  kez daha tescil etmiş, tartışılmaz noktaya taşımıştır” ifadesine yer  verdi.

Haberin Devamı

Gazete, "darbe tehdidi, Cumhurbaşkanlığı seçimi, kuzey Irak'a  askeri müdahale baskısı, Irak konusunda ABD ile görüş ayrılıkları, AB  ile müzakereler gibi konuların da Erdoğan'ın önünde bekleyen meseleler  olduğunu" belirtti.

THE TIMES: HALK ENDİŞELERİ REDDETTİ
       
The Times gazetesi de "halkın Ak Parti'nin İslami bir devlet  kuracağına dair ürkütücü planları bulunduğuna dair endişeleri reddedip,  AK Parti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir kez daha iktidar olma  hakkı verdiğini" yazdı.

"Alınan sonucun iktidardaki bir partinin halk desteğini artırarak  seçim kazandığı nadir örneklerden birini oluşturduğunu" kaydeden Times,  "bu sonuca rağmen bağımsızlar ve küçük partilerin TBMM'de temsil hakkı  kazanmasıyla AK Parti'nin milletvekili sayısında geçen döneme göre düşüş  olduğuna" işaret etti.

"Batı yanlısı demokratik ve ekonomik reformların, Türkiye'de yaşam  standardının yükseltilmesinin Erdoğan'a puan kazandırdığını" belirten  Times, “Erdoğan'ın kazandığı zaferin büyüklüğü orduya, yargıya,  bürokrasiye ve ana muhalefete güçlü mesaj niteliği taşıyor” görüşünü belirtti.  Times, "önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı adayını  açıklamaya hazırlanan Erdoğan'ın kazandığı zaferden cesaret alacağını"  yazdı.
       
Financial Times da seçim sonuçlarını, “Türk seçmeni AK Parti'ye ezici  çoğunlukla destek verdi” başlığını kullandı.

Haberin Devamı

Telegraph gazetesi de AK Parti'nin seçim zaferine geniş yer  ayırırken, "seçmenin AK Parti iktidarına güçlü yetki verdiğini" yazdı.

ABD BASINI

The Washington Post, Türkiye'deki genel seçim sonuçlarını değerlendirirken, ülkenin ekonomik durumunu önemli ölçüde ilerleten AK Parti'nin açık farklı bir zafer kazandığını yazdı.
 
Haberde, kuzey Irak'taki gelişmelere ilişkin kamuoyunda oluşan kızgınlığın, Milliyetçi Hareket Partisi'nin TBMM'ye girmesine katkı sağladığı dile getirilerek, Cumhuriyet Halk Partisi'nin de sandalye kaybetmesine karşın Meclis'e girdiğine işaret edildi.

New York Times,  AKP'nin seçimlerde, oyların neredeyse  yarısını alarak "beklenenin üzerinde" büyük zafer kazandığını yazdı. Gazetenin haberinde, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın  partisinin 2002'de yüzde 34 olan oylarını bu seçimde  yüzde 46,6'ya çıkardığı ve seçim sonuçlarının, seçmenlerin AK Parti'yi  cezalandıracağına inanan bazı çevrelerin tahminlerini doğru çıkarmadığı"  görüşüne yer verildi.

Haberin Devamı

Haberde, ülkenin "ana laik partisi" olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP)  2002'de yüzde 19 olan oylarını ancak yüzde 20,9'ye yükseltebildiğini,  yüzde 14 oy alan Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) bu  yükselişinde "etnik bölünme" endişelerinin rol oynadığı görüşü savunuldu.

Haberde, AK Parti'ye oy verenlerin büyük kısmının partinin ekonomik başarısından  etkilendiği ve bu başarının devam etmesini beklediği de belirtildi.

ALMAN BASINI

Der Spiegel dergisinin İnternet sitesi: "Erdoğan'ın iktidar partisi  büyük zafer elde etti. AK Parti oyların  yaklaşık yüzde 50'sini aldı"

Focus dergisinin İnternet sitesi: "Erdoğan seçimleri kazandı" başlığıyla verilen haberde, MHP'nin de yüzde 10'luk barajı aşarak  meclise girdiğine işaret edildi.

Haberin Devamı

Bild gazetesinin İnternet sitesi: "Erdoğan ve muhafazakar partisi  zafer kazandı" başlığıyla verilen haberde, "AK Parti'nin, oyların  yaklaşık yüzde 50'sini aldığı, CHP'nin yüzde 15, MHP'nin de yüzde 14 oranında" oy aldığı belirtildi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinin İnternet sitesi: Erdoğan'ın açık bir çoğunluk sağladığı belirtilerek, Frankfurter  Rundschau gazetesinin İnternet sayfasında da AK Parti'nin büyük bir  zafer sağladığı, ancak Cumhurbaşkanlığı mücadelesinin devam ettiğini ve  başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı konusunda uzlaşmaya gitmesinin  akıllıca olacağı görüşüne yer verildi.

FRANSIZ BASINI 
 
Fransız Le Figaro gazetesi, “AK Parti  için mutlak çoğunluk” başlığıyla manşetten verdiği haberde, "Recep  Tayyip Erdoğan hükümetinin tek başına ülkeyi yönetmeye devam edeceğini"  yazdı.

Haberin Devamı

Gazete, "AB karşıtı olduğunu belirttiği MHP'nin mecliste temsil edilme  hakkı kazandığını, CHP'nin ise sandalye sayısının düştüğünü" ifade etti.

Liberation, “Erdoğan'ın seçim zaferi” başlığıyla verdiği haberde, "AK  Parti'nin cumhuriyet rejimi içinde önemli değişime uğrayan bir parti  olduğu" yorumunu yaptı.

"Türkiye'de son dönemdeki AB karşıtı atmosfer yüzünden reformların  yavaşladığı ve bu konunun seçim kampanyası sırasında AK parti tarafından  çok sık gündeme getirilmediği" görüşü dile getirilen haberde, "bunun  seçim sonrası değişebileceği" kaydedildi.

AVUSTURYA BASINI

Avusturya Devlet  Televizyonu (ORF) Türkiye'deki genel seçim sonuçlarını, "Erdoğan'ın açık zaferi" olarak verdi.

ORF, "İlk sonuçlara göre, muhafazakar AK Parti'nin, hükümeti tek başına  kuracağının anlaşıldığını" bildirdi.

ORF haberinde, Türk seçmenlerin yüzde 90 gibi ezici bir çoğunlukla  seçime katıldıklarını ve milyonlarca kişinin oy kullanmak üzere yaz tatilini keserek sandık başına koştuğunu duyurdu.

İTALYAN BASINI
 
Ülkenin en önemli gazeteleri, Türkiye'deki seçimin sonucunu sürmanşet  olarak duyurdu. Corriere della  Sera, La Repubblica ve La Stampa gazetelerinin, kelimesi kelimesine aynı  başlığı kullanmış olmaları dikkat çekti. Bugün, her üç gazete de  "Türkiye'de ılımlı İslam kazandı" manşetini kullandı.

İtalyan basını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferinde yaptığı  konuşmada, laikliğe ve demokrasiye bağlılık mesajı verdiğine dikkati  çekti.

Corriere della Sera'nın ilk sayfasındaki spot cümlelerinde, "Erdoğan'dan  'laiklik, Avrupa ve reformlara saygı' vaadi. Parlamentoda salt çoğunluk  hükümet partisinde. Milliyetçiler ve Kemalistler de parlamentoda"  denildi.

La Repubblica, MHP'nin de oyunu artırdığını belirttiği spot cümlesinde,  "Başbakan'ın partisi yüzde 46'nın üstünde oy aldı ama, cumhurbaşkanını  seçebilecek sandalye sayısını elde edemedi. Yüzde 14,3'lük bir oy  oranıyla 'bozkurtlar' da parlamentoda" dedi.

La Repubblica gazetesi, AB Komisyonu Başkanı Franco Frattini ile  Türkiye'deki seçimler üzerine yaptığı söyleşiyi ise "Olumlu bir tercih.  Seçim sonucu, aşırılığın da cesaretini kırmış bulunuyor" başlığıyla  sundu.

La Stampa gazetesi de Türkiye'deki seçim sonucunu spot cümlelerinde,  "Başbakanın partisi Anayasa değişikliği yapabilecek çoğunluğu elde  edemedi. Sosyal demokratlar hayal kırıklığı yaşarken, milliyetçi sağ  oylarını arttırdı" ifadesiyle özetledi.

İSPANYOL BASINI

El Pais: AK Parti'nin başarısındaki en önemli faktörler, ekonomideki iyi gidişat ve AB'ye yakınlaşma.

El Mundo: Cumhurbaşkanlığı gerginliğine cevabı Türk halkı verdi.

ABC: Türk İslamcılar, oy sandıklarından galibiyetle çıkıp, askerlerle olan bilek güreşini kazanıyorlar.

Lavanguardia: Oy sandıkları, ılımlı İslam'ı güçlendiriyor. Cumhurbaşkanlığı krizinin çözüleceği hala garanti değil.

MACAR BASINI
       
Macar medyasından ücretsiz dağıtılan günlük Metro gazetesi, "Türk  halkının Erdoğan hükümetinden ne kadar memnun olduğunu gösterdiğini"  yazdı.

Ülkenin en çok okunan gazetesi Metro, "Türkiye'de AK Parti  Kazandı" başlığıyla verdiği haberde, "anketlerde yüzde 40 civarında oy  alan AK Parti'nin oyların yaklaşık yüzde 47'sini alarak yüksekten  uçtuğunu, Türk halkının Erdoğan hükümetinden ne kadar memnun olduğunu  gösterdiğini" kaydetti.

Macaristan'ın en çok izlenen ulusal televizyon kanalı RTL Klub da  "Türkiye'de İktidar Partisi Kazandı" ifadesiyle verdiği haberde, "AK  Parti'nin seçimlerde oyları silip süpürdüğünü, partinin Türkiye'nin AB  üyesi olabilmesi için tüm gücüyle çalışacağını" kaydetti.

ÇİN ULUSLARARASI RADYOSU

Çin'in 38 yabancı dilde yayın yapan  resmi Çin Uluslararası Radyosunun internet sitesinde yer alan

yorumda,  AK Parti'nin son seçimde oyların yüzde 46'sından fazlasını almasıyla  ilgili olarak, "AK Parti'nin dört yıla yakın iktidar süresinde  kaydettiği önemli ilerlemelerin bir sonucu olduğu, Türk halkının bu  partinin iktidar yetkinliğini onayladığını gösterdiği" belirtildi.

Türkiye'nin 1999 ve 2001'de iki ciddi ekonomik kriz yaşadığı hatırlatılarak, şöyle denildi:

"Böyle bir ortamda iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi, ekonomik gelişmeye öncelik vererek Türkiye ekonomisinin sıkıntılardan kurtulmasını ve yıllık ortalama yüzde 7'lik rekor büyüme gerçekleştirilmesini sağladı. Enflasyon oranı da yüzde 10'un altında tutularak, son 30 yıldaki en düşük düzeyde kaldı."

AJANSLAR

REUTERS: Türkiye’nin İslamcı kökenli iktidar partisi AKP, genel seçimlerde oyların neredeyse yarısını alarak yankı yapacak bir zafer kazandı. Bu zafer, Erdoğan’a da moral oldu. Beklenenden daha yüksek çıkan oyları iş dünyasına yakın olan partiye yeni reformlar için yetki verse de, muhtemelen laik seçkinlerle aradaki tansiyonu da arttıracak.

AP: Seçim, 70 milyonluk Türkiye’de İslamcılarla laikler arasındaki dengenin belirlenmesi açısından kilit önem taşıyordu. AKP’nin başarısı, İslam ve demokrasinin bir arada yaşabileceğinin kanıtı olarak görülüyor. Yeni Meclis’i en çok cumhurbaşkanı seçimi ve PKK sorunu zorlayacak.

AFP: AKP, mutlak bir zaferle beş yıl daha iktidarda kalmayı garantiledi. Seçim, Erdoğan hükümetine güçlü bir güvenoyu oldu. Fakat AKP, yükselen oyuna rağmen, Meclis’e giren daha fazla sayıda parti yüzünden sandalye kaybedecek.

New York Times: Sonuçlar, kurulu düzene atılan bir tokat. Türkiye’de istikrarın sürmesi ABD için önemli.

DPA: AKP’nin yüzde 50’lik oy oranıyla seçimin kesin galibi. MHP’nin yaptığı oy patlaması da dikkat çekici.

Mega, Antena ve Alpha (Yunan televizyonları): Erdoğan’ın büyük zaferi. Bozkurtlar parlamentoda.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!