SDG: AB bize sahip çıksın

Güncelleme Tarihi:

SDG: AB bize sahip çıksın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2019 08:30

Suriye’de DEAŞ’ın elindeki son belde olan Baguz’a yönelik operasyonlar tamamlanma aşamasına gelirken, en büyük bileşenini terör örgütü YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) üst düzey sorumlularından Aldar Halil, AFP’ye demeç vererek, Avrupa Birliği’ne (AB) çağrı yaptı.

Haberin Devamı

 Halil, Avrupalı güçlerin Kürtlere sahip çıkmak için siyasi ve ahlaki sorumluluğu olduğunu savunarak, Avrupa’nın yardım etmemesi halinde Esad’dan yardım isteyeceklerini söyledi. Halil, Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’de Türkiye ve SDG arasındaki bölgede Kürtlerin korunması için bir uluslararası güç konuşlandırılmasını önerebileceğini de kaydetti. Aksi halde Esad rejimi ile anlaşmak zorunda kalacaklarını söyleyen Aldar Halil, bu durumda SDG’nin Suriye ordusuna geçebileceğini belirtti. Halil, karşılığında da Kürtlerin, Esad’a Suriye’de hükümetin kontrolünün dışındaki en büyük toprak parçasında, yani SDG’nin elindeki bölgede, egemenliğini tekrar tesis etmesi için yardım edeceğini, petrol gelirlerinden de pay vereceğini kaydetti. Halil, SDG topraklarından Suriye bayrağının dalgalanmasına onay verebileceklerini de ekledi.
ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMA
ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Org. Joseph Votel ile Suriye’de ABD’ye ait bir askeri üste görüşen Mazlum Kobani kod adlı YPG’li Şahin Cilo ise, Esad’la askeri bir anlaşma arayışında olmadıklarını belirtti. Cilo, “Mevcut durumu muhafaza etmeye çalışıyoruz. Suriye’nin bu bölgesi için anayasal çözüme varmak üzere rejimle siyasi bir anlaşma yapmak istiyoruz” dedi. 1000 ila 1500 arasında yabancı askerin DEAŞ’la mücadele için Suriye’de kalmasını istediklerini söyleyen Cilo, Washington’ın çekilme planlarını durdurması yolundaki beklentilerini de ifade etti. General Votel ise “Bizden bekleneni anlıyoruz fakat bilhassa bu özel noktada izlediğimiz yol bu değil” dedi. Trump’ın çekilme planını uyguladıklarını söyleyen Votel, “Görüşmenin çerçevesi, ABD güçlerinin kalmasıyla ilgili değildi. Koalisyon’un burada ne yapabileceğini ele aldık” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!