Savaş suçlusu Sırp lider siyaseti bırakıyor

Güncelleme Tarihi:

Savaş suçlusu Sırp lider siyaseti bırakıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2009 17:58

Savaş suçlusu olarak mahkum edilen Bosnalı Sırp lider Bilyana Plavsiç, cezaevinde geçirdiği yıllarda Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin başarısının kendisini ayakta tuttuğunu, ancak artık siyasete dönmeyi düşünmediğini söyledi.

Eski Yugoslavya için kurulan uluslararası savaş suçları mahkemesinde yargılanıp mahkum olan Plavsiç, serbest bırakılmasının ardından basına yaptığı ilk açıklamada, evine dönmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bilyana Plavsiç, 9 yıllık hapis yaşamının ardından Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki gelişmeleri övdü, bu gelişmeleri cezaevinde hissettiğini ve bunun ayakta kalmasına yardımcı olduğunu kaydetti.

Yeniden siyasi yaşama dönmeyeceğini anlatan Plavsiç, siyasi yaşamını sona erdirirken rüyasının gerçek olduğunu ifade etti.
Plavsiç, Bosna'daki Sırp bölgelerinde yaşayan Boşnak ve Hırvatlara karşı yürütülen etnik temizlikte rol alarak insanlığa karşı suç işlemekten 2003 yılında hüküm giymişti. Plavsiç, mahkemeyle yapılan anlaşma neticesinde bu suçunu kabul ederek, aralarında soykırımın da olduğu diğer suçlamalardan kurtulmuştu.

BM savaş suçları mahkemesi tarafından 11 yıl hapse mahkum edilen Plavsiç, İsveç'teki bir cezaevinde, cezasının üçte ikisini çekmesinin ardından erken tahliye edilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!