‘Savaş ilan edebilirdik’

Güncelleme Tarihi:

‘Savaş ilan edebilirdik’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2015 20:37

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, geçen ay Su-24 savaş uçağının Türkiye tarafından vurulmasının savaş ilanı için yeterli neden olduğunu söyleyerek, “Savaş ilan etmemiz için yeterli neden vardı. Ama biz bu adımı atmadık” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Hava Sahası’nı ihlal eden Rus SU-24 savaş uçağının düşürülmesinin yankıları sürüyor. Rusya’daki ekonomik durumla ilgili naklen yayında halktan gelen soruları cevaplayan Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Türkiye konusunda şöyle konuştu:

“Türkiye bizim uçağımıza saldırı düzenlemekle savaş ilanı için yeterli koşulları aslında oluşturdu. Buna yabancı bir ülkeye saldırı denir. Ancak biz bu durumda savaş ilan etmemizi olabilecek en kötü senaryo olarak değerlendirdiğimiz için bu adımı atmadık. Bu yüzden Türkiye’nin yaptığına aynı şekilde yanıt vermeyerek, savaşa girmemeyi tercih ettik” dedi. Türkiye’ye yönelik ilan edilen ekonomik yaptırımların Rusya’ya nasıl etkisi olacağına da değinen Medvedev, “Türkiye ile durum tüketici fiyatlarına belirli ölçüde elbette yansıyacaktır. Ancak biz bu yansımayı kritik olarak görmüyoruz” cevabını verdi.

Haberin Devamı

‘PUTİN ÖZÜR DİLEMİŞTİ’: Diğer yandan Moskova’da İtalyan basınına konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Uçağımız vurulmadan önceki ihlaller ile ilgili Devlet Başkanı Putin şahsen (Cumhurbaşkanı) Erdoğan’dan özür dilemişti. Gerçekten 3 Ekim tarihinde, bizim uçaklar Suriye üzerinde operasyonlarına başladığında Türkiye hava sahasını ihlal olayı yaşanmıştı. Türkiye bize protesto notası verdi. Biz de özür diledik. Putin şahsen Erdoğan ile bu konuyu görüşerek bunun düşmanca tavır olmadığını dile getirdikten sonra kendisinden özür diledi” dedi.

NÖBET DEĞİŞİMİ: Öte yandan S-300’lerin benzeri hava savunma füzeleriyle donatılmış Doğu Akdeniz’deki Rusya’nın Moskova kruvazörünün yerini önümüzdeki günlerde ‘Varyag’ kruvazörünün alacağı bildirildi. Varyag’ın Doğu Akdeniz’de Eylül 2016’ya kadar kalması planlanıyor.

ELLER TETİKTE

Boğaz’dan dün sabah geçen Rus askeri kargo gemisinin kıç kısmında Rus askerleri bulunurken, Sahil Güvenlik botunun Rus gemisinin çok yakınında yer alması dikkat çekti. Saat 09.30 sıralarında İstanbul Boğazı’na giren Vologda-50, Karadeniz’e doğru yol aldı. Öğleden sonra ise Rus donanmasına ait Yamal çıkartma gemisi Akdeniz’e inmek üzere Boğazlar’dan geçti. Yamal’da da ona eşlik eden Sahil Güvenlik botunda da ellerin tetikte olması dikkat çekti.

Haberin Devamı

PUTİN: UMARIM NÜKLEER BAŞLIKLARI KULLANMAYIZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2014 yılında patlak veren Ukrayna krizinden bu yana zaman zaman kullandığı “Gerekirse nükleer silah da kullanırız” ifadesine bir kez daha başvurdu. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’dan Rakka’daki hedeflerin denizaltından atılan seyir füzeleriyle vurulmasına dair aldığı brifingin ardından Putin şöyle konuştu: “Bizim Kalibar seyir füzelerimizle stratejik bombardıman uçaklarımızdan atılan X-101 bombaları ne kadar verimli olduklarını pratikte kanıtladı. Dün (önceki gün) teröristlere fırlattığımız füzeler klasik konvansiyonel savaş başlığı taşıyordu. Ama bu uzun menzilli füzelerimiz nükleer başlıkla da donatılabiliyor. Umarım teröristlere karşı füzelerimize bu nükleer başlıkları takma noktasına hiçbir zaman gelmeyiz.” Öte yandan Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi dün kritik bir yasayı onayladı. Devlet Başkanı Putin’in imzalamasından sonra yürürlüğe girecek yasa Rusya iç hukukunun uluslararası hukuktan üstün olduğunu ilan ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!