Sarko’nun intikamı

Güncelleme Tarihi:

Sarko’nun intikamı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2007 00:00

Fransa’daki "Clearstream skandalı"nda yeni perde. Eski Başbakan Villepin hakkında, şimdiki Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye rüşvet iftirasında bulunduğu şüphesiyle soruşturma açıldı. Villepin’in üç yıl önce, Tayvan’a firkateyn satışından rüşvet alan siyasilerin listesini savcılığa gönderdiği iddia ediliyor. Sarkozy’nin adını da içeren listenin sahte olduğu ortaya çıkmıştı.

FRANSA’nın yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, seçimlerdeki rakibi eski Başbakan Dominique de Villepin’e intikam saldırısı başlatarak, eski dönem kabine arkadaşına ’Yüce Divan’ yolunu açtı. Fransız savcılar, 2004’te gizli servisi kullanarak Sarkozy hakkında ’rüşvet iftirası’ attığı iddia edilen ve iki kez sorgulanan Villepin hakkında resmi soruşturma açılması emrini verdi. Fransa’da eski bakanların yargılanabilmesi için özel Cumhuriyet Mahkemesi oluşturulması gerekiyor. Eski Başbakan Villepin’i ’Yüce Divan’ işlevi gören Cumhuriyet Mahkemesi’ne götürecek dava, 2004 yılında Fransız savcılara, Lüksemburg’daki Clearstream finans kuruluşunun gizli hesap dökümlerinin gönderilmesi ile başladı. Listede Tayvan’a 1991 yılında firkateyn satışından komisyon ve rüşvet alan devlet görevlileri ile siyasilerin hesap kayıtları bulunuyordu. Listedeki en çarpıcı isim ise dönemin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın yerine aday olmaya hazırlanan Nicolas Sarkozy idi.

KOLTUK İÇİN KİRLİ SAVAŞ

Kısa bir araştırma sonucunda listenin sahte olduğu ortaya çıktı ve Sarkozy, 2004’te içişleri bakanlığı yapan kabine arkadaşı Dominique de Villepen’i ’komplo düzenleyerek iftira atmakla’ suçladı. Skandalın patlak verdiği günlerde Sarkozy ile Villepin, sağ kesimin cumhurbaşkanlığı adaylığı için kıyasıya mücadele ediyordu. Cumhurbaşkanlığı savaşı sürerken Villepin, 2005 yılında Dışişleri Bakanlığı’ndan Başbakanlığa atandı, Sarkozy ise İçişleri Bakanı oldu.

CHIRAC’LA GÖRÜŞMESİ YASAK

Soruşturmayı yürüten Fransız yargıçlar, Sarkozy’ye rüşvet ihbarı mektubunun Fransız gizli servisi eski başkanı Philippe Rondot’un emriyle gönderildiğini belirledi ve büyük patron olduğu iddia edilen eski Başbakan Villepin’i sorguladı.

Bu arada de Villepin’e eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile görüşme yasağı getirildi. Adli kaynaklar, Villepin’e bu davada adı geçen başlıca şahsiyetlerle görüşme yasağı getirildiğini duyurdular. Villepin ise dosyayı görmeden konuşmayacağını söyledi.

Clearstream skandalı nedir

FRANSA, 1991 yılında Tayvan’a 2.8 milyar dolarlık fırkateyn satmıştı. 2004’te, savcılığa gönderilen imzasız ihbar mektubunda bazı bakan ve parlamenterlerin fırkateyn satışı dahil, çeşitli ihalelerden aldıkları komisyonları, yurt dışındaki gizli banka hesaplarında tuttukları iddia edildi. Gizli hesaplar, Lüksemburg’daki finans kuruluşu Clearstream’da açılmıştı. Bu ihbar üzerine, dönemin Dışişleri Bakanı Villepin, eski askeri istihbarat şefi Philippe Rondot’a, Nicolas Sarkozy’nin yurt dışında hesabı olup olmadığı hakkında gizli soruşturma açılması için talimat vermişti. Ancak, ihbar mektubundaki isim listesinin sahte olduğu ortaya çıkmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!