'Şam rejimi, Rusya'nın gönderdiği silahları kullanmaya başladı'

Güncelleme Tarihi:

Şam rejimi, Rusyanın gönderdiği silahları kullanmaya başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2015 18:11

Rusya'nın Suriye'deki askeri hareketliliğini artırması Batı'nın tepkisini çekerken, Şam rejiminin, son dönemde Moskova'dan gelen yeni hava ve karar silahlarını kullanmaya başladığı iddia edildi. Öte yandan Suriye rejimine ait uçakların, terör örgütü IŞİD'in kalesi Rakka'yı bombaladığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

Suriye ordusundan Reuters'a konuşan bir kaynak, yeni silahları çok isabetli ve verimli olarak tanımladı. Kaynağa göre; ordu, son aylarda silahların nasıl kullanılacağı konusunda eğitim almalarının ardından silahları son birkaç haftadır kullanmaya başladı.

Rusya'dan gelen destekle ilgili bir soruya ise kaynak, "Yeni silahlar ve yeni silah çeşitleri geliyor. Suriye ordusu da bu silahların kullanımı konusunda eğitim alıyor. Hatta ordu bu yeni silah çeşitlerinin bazılarını kullanmaya başladı" dedi.

"Silahlar çok verimli ve çok isabetli" diyen kaynak, "Her türlü silah diyebiliriz; hava veya kara" ifadelerini kullandı.

Haberde söz konusu kaynağın silahlarla ilgili daha fazla detay vermediği belirtildi.

ABD: RUS HELİKOPTERLERİ GÖRDÜK

Suriye ordusuna verilen silah desteğinin yanında Rus ordusu burada bulunan kara güçlerinin sayısını da artırırken, dört yıldır devam eden savaş Suriye'de 250 bin kişinin ölümüne yol açtı.

Ordudaki asker sayısında sıkıntı yaşayan Suriye ordusu bu yıl ülkenin kuzeybatısı, güneybatısı ve merkezinde IŞİD ve hükümeti devirmeye çalışan diğer gruplara toprak kaybetti.

ABD'li yetkililer dün yaptıkları açıklamada, Suriye hava sahasında bazı Rus helikopterleri gördüklerini söylerken, bu durum ülkede yüksek miktarda bulunan Rus askeri varlığının daha da arttığını gösterdi.

ABD'li yetkililer Rusya'nın Suriye'de Lazkiye bölgesine günde iki askeri kargo uçağı gönderdiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

RUSYA’NIN GÖNDERDİĞİ O SİLAHLAR…
Bayırbucak Türkmen Dağı Komutanı Albay Ebu Fadıl, AA muhabirine, Rusya'nın Esad'a verdiği desteğin kendilerine yansımasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkmen komutan Ebu Fadıl, denetimleri altındaki yerlere yönelik saldırılarda değişiklik olduğunu ifade ederek, birkaç günden bu yana, bölgeleri üzerinde uçan insansız hava araçlarının farklılaştığını belirtti. Ebu Fadıl, hava araçlarının, sesli ve görünür şekilde uçtuğunu, hemen ardından da füze atışlarının yapıldığını kaydetti.

SİLAHLARIN BİZE YÖNELİK KULLANILDIĞINI BİLİYORUZ

Son bir haftada saldırıların oldukça yoğunlaştığını anlatan Albay Ebu Fadıl sözlerine şöyle devam etti: "Son günlerde bölgemizde bazı şeyler değişti. Rus askerlerin, bize karşı savaşıp savaşmadığını bilmiyoruz ancak onların getirdiği silahların bizlere yönelik kullanıldığını biliyoruz. Bölgemizdeki yüksek noktalara vücut ısısına duyarlı, gece görüşlü kamera ve dürbün konulmuş. Bilgisayarla takip edip, otomatik ya da komutla ateş ettiriyorlar. Bu silahlar aracılığıyla şehitler verdik. Daha önce olmayan bu silahlar, şuan Türkmen Dağı'ndaki birçok yangının da sebebidir."

RUSYANIN DESTEĞİNİN ARDINDA BAŞKA ŞEYLER YATIYOR

Rusya'nın Esad'a verdiği silah ve askeri desteğin, sözde IŞİD’le mücadele için gönderildiğini vurgulayan Ebu Fadıl, buna inanmadıklarını, bu desteğin altında başka amaçların yattığını savunarak, "Bu silahlar şuan bize karşı kullanılıyor ve kullanılmaya devam edecek. IŞİD’e karşı da kullanılır mı bilmiyoruz. Suriye bölünmeye doğru gidiyor. Bize göre, Rus desteği, Suriye'de kurulacak Nusayri devletine destek için geldi. Bu yıl sonunda yapılması planlanan 3. Cenevre görüşmelerinde bu kararın çıkacağını düşünüyoruz" şeklindeki görüşünü dile getirdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN SERT ELEŞTİRİ

Dün Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a destek veren ülkeleri eleştirmişti.

Erdoğan, Esad'a destek olan taraflara şu eleştirileri yöneltti: "Bakın hâlâ bazı ülkeler Suriye’ye uçaklar gönderiyor. Yardımlar devam ediyor. Ama Tayyip Erdoğan bunu dillendirdiği zaman bu defa Türkiye’nin büyükelçiliğini çağırmak suretiyle ‘Niçin söylendi’ deniyor. Bunu sizin yetkilileriniz söylüyor, ben söylemiyorum. Yetkilileriniz diyor ki ‘Biz Esed’in arkasındayız’ ve uçaklar, silahlar gönderiliyor. Parasal destekler veriliyor. Bunların hepsi bizim tespitimizdir. Açıkça kendileri de bunları zaten ifade ediyor. Hatta hatta uluslararası toplantılarda da bunu ifade ediyor. Aslında buna da bir ombudsmanlık gerekiyor. Ama nasıl olacak bu iş, sıkıntı burada.”

Erdoğan, sözlerinin devamında ise “2 milyon mülteci Rusya’ya ya da İran’a gitmiyor” ifadesini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, önceki gün Tacikistan’daki Güvenlik Anlaşması Örgütü liderler zirvesinde IŞİD ile mücadelesi için Esad rejimine silah yolladıklarını söylemişti.

Haberin Devamı

RAKKA'YA HAVA OPERASYONU

Reuters'ın haberine göre, Rakka Sessizce Katlediliyor isimli aktivist grup, "rejim jetlerinin" Rakka'ya 12'den fazla saldırı gerçekleştirdiğini iddia etti. Grup, çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu belirtti.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da uzun süredir Rakka'daki IŞİD hedeflerini vuruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!