Saldırıya uğrayan Türk takımı Berlin'de

Güncelleme Tarihi:

Saldırıya uğrayan Türk takımı Berlinde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2009 09:43

Almanya'nın Brandenburg eyaletindeki Lindow kentinde bir süpermarkete alışveriş yapmak için gittikleri sırada aşırı sağcıların saldırısına uğrayan Türkiyemspor'un erkekler B gençler takımı Berlin'deki kulüp merkezine döndü.

Kulüp merkezinde kendilerini karşılayarak geçmiş olsun dileğinde bulunan Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat, burada düzenlenen basın toplantısında, olayı duyduğunda hemen Brandenburg eyaletinin içişleri bakanını aradığını, Bakanın tatilde olması nedeniyle bakan yardımcısıyla görüştüğünü belirtti.

Bakan yardımcısının kendisine Türkiyemspor'un uyum konusundaki çabalarını bildiklerini ve takdir ettiklerini, genç oyuncuların Lindow'daki antrenmanlarını sürdürmelerini istediklerini ve olayla ilgili soruşturma başlattıklarını söylediğini ifade eden Pulat, "Olayla ilgili soruşturmayı yakından izleyip yetkili makamlarla eşgüdüm içinde olacağız" dedi.

Türkiyemspor'un çok kültürlülüğü temsil eden uyum konusunda yoğun çabaları bulunan bir kulüp olduğunu kaydeden Pulat, oyunculara yönelik ciddi tacizler ve ırkçı söylemlerin meydana geldiğini, bunların düşündürücü olduğunu, saldırının herkesi üzüntüye sevk ettiğini söyledi.

Berlin eyaletinin göç ve uyum sorumlusu Günter Piening de olayı duyduğunda büyük endişeye kapıldığını, bugüne kadar Türkiyemspor;un Brandenburg eyaletinde izlediği maçlarında bazı yabancı düşmanı tutumlara bizzat tanık olduğunu, diğer yandan da buna benzer başka gençlik gruplarının da saldırılara maruz kalmış olduklarını belirtti.

Bu olayın tümüyle aydınlatılması gerektiğini ifade eden Piening, yabancıların Brandenburg eyaletinde kaldıkları sürece endişe içinde olmalarının kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Piening ayrıca, Türkiyemspor yöneticilerinin herşeye rağmen saldırgan gençlerle bir araya gelerek yabancı düşmanlığının anlamsız olduğunu anlatma isteklerini de takdir ettiğini sözlerine ekledi.

Türkiyemspor yönetim kurulu üyeleri Nare Yeşilyurt Karakurt ve Susam Dündar Işık da olaydan dolayı büyük üzüntü ve şok yaşadıklarını belirterek, buna rağmen saldırganlara genç olmaları nedeniyle gönüllü sosyal hizmet yapmaları yerine onlarla aynı masada bir araya gelerek, bu konularda konuşmak istediklerini belirtti.

Yeşilyurt Karakurt ayrıca, polisin olay yerine 1 saat gibi bir gecikmeyle gelmesini eleştirirken, Dündar Işık da bacağından kötü şekilde yaralanan Hakan Mahmutoğlu adlı oyuncunun 4 ay boyunca sahalardan uzak kalacağını ifade etti.

Türkiyemspor Başkanı Celal Bingöl, olaydan büyük üzüntü duyduğunu ve anlayış gösteremediğini belirterek, ancak yine de yabancı düşmanlığının azaltılması konusunda son zamanlarda özellikle yabancılar sorumlularının yoğun çabalarından dolayı bir iyileşme olduğunu söyledi. Bu olay nedeniyle tüm Almanların suçlanmaması ve olayın çok fazla büyütülmemesi gerektiğini savunan Bingöl, yine de yönetim kurulu üyelerine ve velilere danışarak verdikleri kararda kampa yeniden dönülmemesi konusunda karar aldıklarını söyledi.

Dövülen gençleri karşılamak amacıyla kulüp merkezine gelen Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Özcan mutlu ise aşırı sağcıların sopa ve bıçaklarla silahlanmış olduklarına dikkat çekerek, bu olayın hafife alınmaması gerektiğini belirtti.

Böyle bir olayın Berlin Duvarı'nın yıkılmasından 20 yıl sonra bile meydana gelmesinin skandal olduğunu ifade eden Mutlu, polisin olay yerine geç gelmesinin de bu eyalette zihin değişikliği için daha yapılacak çok şeyin olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Saldırıya uğrayan oyuncular da ilk kez alışverişe gittiklerinde aşırı sağcıların kendilerine hakaret ettiklerini, kendilerinin de süpermarkete girerek bu kişilerin gitmesini beklediklerini anlattı. Bu arada, market sahibinin de eve gideceğini belirterek kendilerinden dışarı çıkmalarını istediğini belirten oyuncular, bu olayı kendilerine izin verilmediği için antrenörlerine söylemediklerini, ancak ertesi gün ikinci kez aynı süpermarkete gittiklerinde aşırı sağcıların kendilerini sopa ve bıçaklarla beklediklerini gördüklerini ve ormana doğru kaçtıklarını, ancak Hakan'ın düşmesi nedeniyle geriye koşarak bu oyuncuyu aşırı sağcıların elinden aldıklarını ifade etti.

Hakan da yaptığı açıklamada koşarken düştüğünü, bu arada aşırı sağcılardan birinin beyzbol sopasıyla dizine vurduğunu ve bacağının durumunun kötü olduğunu söyledi.

Oyuncular, ifade vermek üzere gittikleri karakolda da saldırganlardan üçünü gördüklerini ve bu kişilerin kendilerine karakolda bile hakaret ettiklerini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!