Sakharov Ödülü Ezidi kadınlara

Güncelleme Tarihi:

Sakharov Ödülü Ezidi kadınlara
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2016 22:49

AVRUPA Parlamentosu’nun insan hakları ve demokrasi alanında mücadele eden isimlere 1988’den bu yana her yıl verdiği Sakharov Ödülü’nün bu yılki sahipleri DEAŞ’ın kaçırarak seks kölesi olarak kullandığı, son dönemde ise Ezidilerin ve terör örgütünden cinsel şiddet gören kadınların küresel sesi haline gelen Naida Murad ve Lamiya Aji Bashar oldu.

Haberin Devamı

Sakharov Ödülü adayları arasında gazeteci Can Dündar ve Eski Kırım Tatar Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da yer alıyordu. Kulislerde uzun süre bu iki isim çekişse de son aşamada ödül iki Ezidi aktiviste verildi. Kazananları açıklayan AP Başkanı Martin Schulz, DEAŞ terör örgütünün katliamlarına dikkat çekmek istediklerini ve insanlığa karşı işlenen bu suçları tüm dünyanın görmesi için bu yönde bir tercihte bulunduklarını söyledi. Schulz, “Teröre, ölüme ve işkencelere karşı duran cesur kadınların burada olması, ödülü alması ve mücadelelerinin boşuna olmadığını görmelerini istiyorum” dedi.     

Murad ve Aji Bashar, Ağustos 2014’te DEAŞ’ın bastığı köylerinden kaçırılmıştı. Murad, Kasım 2014’te örgütün elinden kurtulmayı başarıp önce Kuzey Irak’a oradan da Almanya’ya kaçtı. Aji Bashar ise örgütün elinde bulunduğu 20 ay boyunca birçok kez kaçmayı denese de başarılı olamadı. Son denemede ise mayına basarak yaralanmasına rağmen kaçmayı başardı ve Almanya’da tedavi altına alındı.

Haberin Devamı

Sakharov Ödülü sahipleri arasında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin efsane ismi Nelson Mandela, eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Nobel Barış Ödülü sahibi Pakistanlı aktivist Malala Yousafzai’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ünlü isim yer alıyor. Bu ödülü Türkiye’den alan tek isim ise Leyla Zana oldu. Ödül töreni 14 Aralık’ta Strasbourg’ta yapılacak. Ödül sahipleri 50 bin Euro’nun da sahibi olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!