Sahte beklenti yaratılmasın

Güncelleme Tarihi:

Sahte beklenti yaratılmasın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dün sona eren Kıbrıs aracılı görüşmelerini değerlendiren KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, görüşmelerde Türk ve Rum tarafları arasındaki uçurumun ne kadar derin olduğunun anlaşıldığını söyledi. Denktaş, Rumlara, uzlaşma olmadan AB'ye giremeyeceklerinin söylenmesiyle çözüme varılacağını belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, dün sona eren 4. tur Kıbrıs aracılı görüşmelerini, ‘‘Kıbrıs Türk ve Rumları arasında uçurum daraltılmış değil, aksine uçurumun ne kadar derin olduğu anlaşıldı’’ diye niteledi.

Düzenlediği bir basın toplantısında Birleşmiş Milletler'in haber sansürüne dikkat ederek sorulara yanıt veren Denktaş, bu turda toprak, statü, anayasa, idari sistem, güvenlik dahil tüm konularda tarafların görüşlerinin masaya getirildiğini söyledi. Kıbrıs Rum Lideri Glafkos Klerides ve heyetinin sansürü çiğneyerek yalan ve kasıtlı haberler yaydığından şikayet eden Denktaş, ‘‘Klerides'in zorluğu var. Bunu halkına satamaz deniyor. Bizim istediğimizi halkına satamazsa, Denktaş'ın da zorluğu var. O da halkına Klerides'in istediğini satamaz. Yapılacak şey, Güvenlik Konseyi'ne, 'Henüz bu insanlar hazır değil, zaman vermek aralarındaki güvensizliği kaldırmak gerekli' diyerek, sahte beklentilerden vazgeçilmesi gerekiyor. Bunun açıkça söylenmesi lazım. Bir tur daha, bir tur daha gelip gitmenin anlamı yok. Çok ilginç geçecek 5. turda bunun mümkün olup olmayacağını göreceğiz’’ dedi.

AB FAKTÖRÜ

Denktaş, Kıbrıs'ta iki halkın yan yana, barış içinde yaşayabilmesi için garanti sistemine kesin olarak dokunulmamasını, Kıbrıs üzerinde Türk-Yunan dengesininin bozulmamasını aracılı görüşmelerde bir kez daha vurguladığını belirtti. ‘‘Kıbrıs Rumlarının AB'ye girmek için öncelik tanımaları ve uzlaşmaya öncelik verilmemesi, Türk-Yunan dengesini bozmak içindir. 'Anlaşma olmadıkça AB'ye giremezsiniz' mesajının Rumlara verilmesi lazım ki Rumların ayakları yere bassın’’ diyen Denktaş, Klerides ve Rum Ulusal Konsey'nin BM'de tiyatro sergilediklerini belirtti.

Kuzey Kıbrıs'ın güneye kıyasla ekonomik alanda geriliği konusunda bir soruya Denktaş, ‘‘37 yıldır Kıbrıs adına almış olduğu yardımlar, paralar var. 4-5 milyar doları geçti. Bunun dörtte birini Türk halkına vermiş olsalardı Türk halkı böyle mi olurdu? Rumlar ekonomik güçlerine dayanarak bizim çökmemizi bekliyor. Daha da çökmeyiz. Halkımız çok acı çekti ama, Anavatan sayesinde her acıyı tatlıya döndürebildi. Büyük bir ekonomik kriz içinden geçiyoruz, ama inşallah iyiyi bulacağız’’ diye cevap verdi.

ANKARA'DA DEĞERLENDİRME

Kıbrıs'a döndükten sonra son turun değerlendirilmesi için Ankara'ya gideceğini söyleyen Denktaş, 4. turun en önemli yönünün BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın açıklaması ile tüm görüşlerinin masaya konulması olduğunu belirtti.

4. tur sonunda bir basın toplantısı yapan BM Genel Sekreteri'nin Özel Kıbrıs Temsilcisi Alvaro de Soto ise, iki tarafın ilk kez öze yönelik görüşmeler sürdürdüğünü, ön koşulsuz tüm meselelerin masaya getirildiğini vurguladı. de Soto, ‘‘Konfeti saçma, borazan çalma veya şampanya patlatma safhasında değiliz. Yarın veya yakın gelecekte sorun çözülecek demek de mümkün değil. Ama görüşme süreci yeni bir düzeye yükseldi’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!