Saddam: İntikam almayın

Güncelleme Tarihi:

Saddam: İntikam almayın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2006 14:36

Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, yargılandığı Duceyl davasında insanlığa karşı suç işlemekten ölüm cezasına çarptırılmasının ardından Iraklılardan "mezhep çatışmasından kaçınmaları" ve "işgalcilerden intikam almamaları" çağrısında bulundu. Saddam'ın savunma ekibi, kararın ve yargılama sürecinin meşru olmadığını savunurken, Iraklı Başsavcı Cafer El Musavi, Saddam'ın kurşuna dizilmeyeceğini, asılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Saddam, mahkemenin hakkında ölüm cezası kararını vermesinden sonra duruşma salonunda tekbir getirdi ve "vatan sağolsun" diye bağırdı.Saddam'ın, mahkeme kararı okunduktan sonra sarsıldığının gözlendiği kaydedildi.

SADDAM'DAN MESAJ:
MEZHEP ŞİDDETİNDEN KAÇININ, İŞGALCİLERDEN İNTİKAM ALMAYIN
   
Duceyl davasında hakkında insanlığa karşı suç işlemekten ölüm cezası verilen Saddam'ın avukatı Halil El Duleymi, Associated Press'e Bağdat'tan telefonla yaptığı açıklamada, Saddam'ın Irak halkına mesajının, mahkemenin kararını açıklamasından önce Bağdat'ta bu sabah yapılan toplantıda geldiğini söyledi.

Saddam'ın Iraklılardan mezhep şiddeti karşısında birlik olmalarını istediğini kaydeden Duleymi, devrik liderin Iraklılardan "Amerikalı işgalcilerden intikam almamalarını, affetmelerini" istediğini de belirtti.

Haberin Devamı

Duleymi, Saddam'ın ölüm cezasına çarptırılacağını bildiğini, bu yüzden karardan sonra bu mesajını Irak halkına ve dünyaya iletmesini istediğini bildirdi.
El Duleymi'ye göre, Saddam Hüseyin, "kendisinin yenilemeyeceğini, yenileceklerin Acemlerle Amerikalılar olacağını" söyledi.

SAVUNMA EKİBİ ÜYESİ: NE KARAR, NE DE SÜREÇ MEŞRU

Saddam Hüseyin'in savunma ekibinden Lübnanlı avukat Büşra Halil, devrik lider hakkında verilen kararın ve mahkeme sürecinin meşru olmadığını söyledi.

Amman'da bulunan ve El Cezire televizyonuna demeç veren Halil, "Bu karar, tıpkı mahkeme süreci gibi meşru değildir. Siyasi bir mahkemenin söz konusunu olduğunu biliyoruz. Mahkeme, Amerikan çıkarlarına hizmet için siyasi nedenlerle kuruldu, işte bu yüzden bu mahkemenin meşru bir karar açıklamasını bekleyemeyiz" dedi.

Saddam Hüseyin'in Ürdün'de yaşayan kızı Raghad ise "şu anda yorum yapmak istemediğini" açıkladı.
Tek bir sanığın beraat ettiği bugünkü duruşmada, Saddam Hüseyin, Barzan İbrahim El Tikriti ve Avad Ahmed El Ali'ye idam, Taha Yasin Ramazan'a ömür boyu hapis, Baas partisinin 3 eski Duceyl sorumlusuna ise 15'e yıl hapis cezaları verildi.

BAŞSAVCI CAFER EL MUSAVİ: ASILACAK

'KARANLIK BİR DÖNEMİN SONU'
/images/100/0x0/55ea233cf018fbb8f86d832d
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, "karanlık bir dönemin" sonunu işaret ettiğini söyledi.

El Maliki, El Irakiye televizyonuna yaptığı açıklamada, "Karar, karanlık bir dönemin sonunu işaret ediyor" ifadesini kullandı.

"Bugünkü kararın, Duceyl'deki ailelere ve diktatörün adaletsizliğine maruz kalanlara adalet götürdüğünü" kaydeden El Maliki, "Saddam Hüseyin'in idama mahkum edilmesi, bu ülkenin tarihindeki karanlık bir dönemin sonudur, demokratik ve özgür bir Irak'ta yeni bir dönemin başlangıcıdır" dedi.


   
Iraklı Başsavcı Cafer El Musavi, bugün Duceyl davasında ölüm cezasına mahkum edilen Saddam Hüseyin'in istediği gibi kurşuna dizilmeyeceğini, asılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Kararın açıklanmasından hemen sonra basın toplantısı düzenleyen El Musavi, "Cezaların idam mangası tarafından infaz edilmesi, sadece askeri mahkemeler tarafından verilen kararlarda uygulanır. Saddam ölünceye dek asılı kalacak, çünkü işlediği suçlar askeri değil, sivil nitelikli" dedi.

Saddam Hüseyin, Temmuz ayında, ölüme mahkum edilmesi halinde cezasının kurşunla infaz edilmesini tercih ettiğini açıklamıştı. Devrik lider, "Saddam'ın bir asker olduğunu hatırlayın, bu durumda asılarak değil, kurşunlanarak idam edilmesi gerekir" demişti.

SOKAKLARA DÖKÜLEN SÜNNİLER İNTİKAM YEMİNİ EDERKEN, ŞİİLER KARARI KUTLUYOR
   
Karar sonrası sokaklara dökülen Sünniler intikam yemini ederken, Şiiler kararı kutluyor. Bağdat'ın kuzeydoğusundaki Şii mahallesi Sadr'da, yasağa rağmen on binlerce kişi sokaklara döküldü. Şiiler, kararı eğlenerek ve havaya ateş açarak kutluyor.

Haberin Devamı

Şii lideri Mukteda Es Sadr'ın posterlerini taşıyan kalabalık, “Saddam'ı asın” diye sloganlar attı.

Makamından yapılan açıklamaya göre Şii lider, kutlamaların barışçıl bir şekilde yapılmasını istedi ve Sünnilere karşı şiddet uygulanmasının ihanet olarak düşünüleceğini belirtti.

Başkentin diğer Şii semtlerinde ve diğer kentlerde yapılan gösterilerde de olay çıkmadığı belirtildi.

Saddam'ın doğum yeri Tikrit'te ise sokağa çıkma yasağına rağmen silahlı Sünni direnişçiler otomobillerle geçit yaptı.

Aralarında bazı polislerin de bulunduğu, Saddam'ın resimlerini taşıyan bin kişilik bir kalabalık kentin ana caddesinde yürüdü. Göstericiler “Saddam'ın intikamını alacağız” şeklinde sloganlar attı.

Haberin Devamı

SÜNNİLERİN İSLAM PARTİSİ: KARAR IRAK'TAKİ TRAJEDİYİ UNUTTURMAMALI
   
Irak'ta Sünnilerin başta gelen siyasi oluşumlarından İslam Partisi, Saddam Hüseyin hakkında verilen idam kararının, halkın dikkatini Irak'taki gündelik trajediden uzaklaştırmamasını istedi. Partiden yapılan açıklamada, "Iraklılar intikam istemiyor ve bu kararın, karşı karşıya bulundukları gündelik trajediyi unutturmasını da istemiyor. Karar, hükümet tarafından da siyasi olarak kullanılmamalıdır" ifadelerine yer verildi.
   
Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi liderliğindeki partinin açıklamasında, "Iraklılar, Irak'taki yeni yetkililer kendilerine eski rejimden daha iyi perspektifler sunacak mı, ya da Saddam Hüseyin döneminde işlenen suçlar bugün artık işlenmiyor mu, onu bilmek de istiyorlar" denildi. Saddam Hüseyin'in, iktidardayken, kendisinin de mensup olduğu Sünni toplumuna geniş ayrıcalıklar tanıdığı biliniyor.

Haberin Devamı

KUVEYTLİLER DE SEVİNDİ

'MAHKEME ADİLDİ'
/images/100/0x0/55ea233cf018fbb8f86d832f
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, devrik lider Saddam Hüseyin'in yargılandığı mahkemenin adil olduğunu, ancak karar hakkında yorum yapmayacağını söyledi. Talabani, ülkesinde gerilim yaratacağı endişesiyle mahkeme kararı hakkında yorum yapmayacağını belirterek, “Irak adliyesinin bağımsızlığına saygı göstermeliyim, çünkü benim yorumlarım durumu etkileyebilir” diye konuştu.

   
Şiilerin yanı sıra Kuveytliler de idam kararına sevindi.  AFP'nin haberine göre, Kuveyt'i 16 yıl önce işgal eden Saddam Hüseyin'in idama mahkum edildiğini duyan 70 yaşındaki Ahmed El Misfer, "Allah'a bize bugünü gösterdiği için şükürler olsun" derken, eşi Casmiya, "Cehenneme gitsin, canlı canlı yaksınlar" diye konuştu.

Misfer ailesi, Kuveyt ordusunda görev yapan oğulları Abdülaziz'den Irak kuvvetlerince 1990'da gözaltına alınmasından sonra haber alamamış ve onu şehit olarak anıyor.

Ebu Muhammed (80) adlı yaşlı Kuveytli ise "Saddam'ın sadece asılmasını istemiyoruz, asılmadan önce ona işkence edilmesini de istiyoruz, çünkü o Irak'ta, Kuveyt'te ve başka yerlerce birçok masuma acı çektirdi" dedi. Ebu Muhammed, Saddam'ın cezasını kendi elleriyle infaz etmek istediğini de söyledi.

Kuveytli kadınların sokaklarda sevinç nidaları attığı, 18 yaşındaki öğrenci Esma Abdullah'ın, "Bu bir tiranın sonu" dediği belirtiliyor.

TEMYİZ SÜRECİ YARIN BAŞLIYOR
   
Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Hakimi Raid Cuhi, Duceyl davasında kararların açıklanmasından sonra, idam ve ömür boyu hapis cezası alan sanıklar için temyiz sürecinin yarın otomatik olarak başlayacağını açıkladı.

Cuhi, düzenlediği basın toplantısında, "Temyiz süreci yarın başlıyor ve 30 gün sürüyor. Bununla birlikte, Temyiz Dairesinin karar vermek için belli bir zaman sınırlaması yok" dedi.

Irak'ta Aralık 2003'te kurulan özel mahkemenin statüsüne göre, temyiz talebi, dava sürecinde bir hataya ya da bir kanunsuzluğa dayandırılarak Yargıtaya götürülebiliyor. Başvuruyu, mahkemenin 9 hakimden oluşan Temyiz Dairesi inceliyor. Temyiz Dairesinin karar vermek için belirli bir süresi bulunmuyor.

Temyiz Dairesinin mahkemenin sanıklar hakkında verdiği kararı onaması durumunda, cezalar 30 gün içinde infaz ediliyor. Sadece idam cezalarının infazı için, kararın Devlet Başkanı ya da yardımcıları tarafından imzalanması gerekiyor.

Saddam Hüseyin, Enfal olayıyla ilgili olarak da yargılanıyor.  Mahkemenin statüsüne göre devlet başkanı dahil hiçbir yetkili ya da merci, af hakkını kullanamıyor ya da mahkemenin aldığı kararı değiştiremiyor.

SÜNNİLERİN  2 TELEVİZYON KANALI HAKKINDA KAPATMA TALİMATI
   
Irak İçişleri Bakanlığı, devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e idam cezası verilmesinin ardından, şiddeti teşvik ettikleri gerekçesiyle iki televizyon kanalının kapatılması talimatını verdi. Kapatma talimatı verilen televizyon kanallarından birinin önde gelen Sünni Arap politikacıların kontrolünde olduğu, diğerinin merkezinin Saddam Hüseyin'in memleketi olan, Sünni nüfusun çoğunlukta yaşadığı Tikret'te bulunduğu kaydedildi.
   
İçişleri Bakanlığı sözcüsü, “Kararın karşısında olmalarına izin verelim, buna hakları var. Ancak 'direnişten' bahsetmesinler” dedi ve iki televizyon kanalını şiddet tehdidinde bulunanlar için ortam sağlamakla suçladı.
Sözcü, kapatma kararının uygulanması için güvenlik güçlerinin gönderildiği televizyon kanallarının tamamen siyasetten uzak, şiddet çağrısı yapan insanları konuk ettiğini ifade etti.
   
Öte yandan, bölgeden gelen haberlerde, kapatılması kararı verilen merkezi Bağdat'ta bulunan El Zevre kanalı ile merkezi Tikrit'te bulunan Selahaddin'in yayınlarının sürdüğü, El Zevre'de müzik videolarının, Selahaddin'de de tarihi bir filmin gösterildiği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!