Saddam başkansa tecavüz olmaz

Güncelleme Tarihi:

Saddam başkansa tecavüz olmaz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2006 00:00

Kürtlere karşı soykırım suçlamasıyla dün altı adamıyla birlikte mahkeme önüne çıkan Saddam, "Kürt kadınlarının tecavüze uğradığı" iddiasına çok sinirlendi; "Saddam’ın başkanlığında Iraklı bir kadına tecavüz edildiği iddiasını asla kabul edemem. Öyle olsa, ben nasıl başım dik yürüyebilirdim" diye bağırdı.

IRAK’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in, 1988 yılında Kürtlere karşı soykırım yapmak ve savaş suçları işlemekten idam istemiyle yargılandığı davanın dünkü ilk duruşması olaylı başladı. Saddam, suçlamalara karşı kendini savunmayı redderek başyargıçla yine ağız dalaşına girdi. Saddam’ın iki avukatı, Şii kökenli başyargıcı protesto etmek için mahkeme salonunu terk ettiler.

Saddam, başyargıç Abdullah El Emiri’nin kendisini tanıtması yönündeki talebine, "Beni tanıyorsunuz" diye karşılık verdi. El Emiri’nin, yasa gereği sanıkların kendilerini tanıtması gerektiğini belirterek, Saddam’a "Bu yasaya saygı gösteriyor musun" sorusuna, "Bu işgal yasası" yanıtını veren devrik lider, daha sonra kendini "devlet başkanı ve silahlı kuvvetlerin genelkurmay başkanı" olarak tanıttı. Saddam Hüseyin’in, Başyargıç El Emiri’nin "Masum mu, yoksa suçlu musun" sorusuna, "Bu ciltlerce kitapla anlatılabilir" cevabını üzerine başsavcı, bu ifadeyi kayıtlara "suçsuzum" olarak işletti.

İddia makamının, Kürtlere yönelik operasyon sırasında Kürt kadınlarının hapiste tecavüze uğradığını ileri sürmesi ise Saddam’ı öfkelendirdi. "Saddam’ın başkanlığında Iraklı bir kadının tecavüze uğradığı iddiasını asla kabul edemem. Sonra ben nasıl başım dik yürürdüm" diye bağıran Saddam, parmağını savcıya doğru sallayarak, "Saddam liderken Iraklı bir kadın tecavüze uğrasın, olacak iş mi" diye haykırdı.

KİMYASAL ALİ

Kürtlere karşı kimyasal silah kullanılması emrini vermekle suçlanan "Kimyasal Ali" lakaplı eski Iraklı yetkili Ali Hasan Mecid de kendini, "Savaşçı yoldaş tümgeneral pilot Ali Hasan El Mecid" sözleriyle tanıttı.

Mahkeme salonuna Kürdistan haritası

SADDAM’ın
Kürtlere karşı soykırımdan yargılandığı duruşmada dün mahkeme salonunun duvarına, kuzey Irak’ın yeni özerk bölgesi olarak "Kürdistan" haritası asıldı ve katliama uğrayan köyler turuncu noktalarla gösterildi. Kimyasal gazla imha edilen köyler ile kırmızı nokta ile belirtildi. İddia makamı dün Saddam’ı kuzey Irak’ta hardal ve sinir gazı kullanmakla suçladı.

Irak ordusunun 1987-1988 yılları arasında düzenlediği, "Enfal (Savaş Ganimeti) Operasyonu" adlı askeri harekat, Saddam’ın, Irak-İran savaşı sırasında İran’a yardım etmekle suçladığı, bağımsızlık yanlısı Iraklı Kürtleri ezmeyi ve ülkenin kuzeydoğusundaki İran sınırından atmayı amaçlıyordu. Harekatta, 100 bin Kürt’ün öldürüldüğü iddia ediliyor. Ancak 1988 yılının mart ayında Halepçe’deki 5 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan katliam, Irak Yüksek Mahkemesi tarafından ayrı bir dosya olarak ele alınıyor.

Kürt davasına Şii yargıç

Saddam ve adamlarının Duceil köyünde 148 Şii’yi öldürmekle suçlandığı davaya Kürt hakim bakarken, dün başlayan Kürtlere karşı soykırım davasının hakimi de Şii kökenli Abdullah El Emiri.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!