Saddam’a yaptırım uygulandı da ne oldu

Güncelleme Tarihi:

Saddam’a yaptırım uygulandı da ne oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 00:00

ABD başta olmak üzere Avrupalı ülkeler nükleer programına devam etme kararı alan İran’ın BM Güvenlik Konseyi’ne taşınmasını desteklerken, Konsey’in veto hakkına sahip iki ağır topu Rusya ve Çin, şimdilik yaptırıma gerek olmadığını savundu. Rus Dışişleri Bakanı, yıllarca uygulanan uluslararası yaptırımın Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’i dize getirmeye yetmediğini hatırlattı.

İRAN’ın nükleer programına devam etme kararının ardından dünya hop oturup hop kalkmaya başladı. Önceki gün Londra’da yapılan toplantıda BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa, bundan sonra İran’a karşı nasıl bir adım atılacağı konusunda görüş birliğine varamadı. İran’a 1 milyar dolarlık nükleer santral inşa eden Rusya ile petrolünün önemli bir miktarını İran’dan temin eden Çin, şimdilik yaptırıma gerek olmadığını savundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Yaptırım uygulanması uluslararası sorunların çözümü için en iyi ya da tek yol değildir" diyerek yıllarca Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’e kitle imha silahları nedeniyle uygulanan yaptırımın bir işe yaramadığını hatırlattı. Lavrov, İran’ın da karanlık noktaların aydınlığa çıkarılabilmesi için daha fazla işbirliği yapması gerektiğini savunarak, öncelikle Tahran’ın bir süre önce bozduğu nükleer araştırma moratoryumuna geri dönüp E3’ler olarak anılan Avrupa Birliği’nin ağır topları İngiltere, Fransa ve Almanya ile görüşmeleri sürdürmesi gerektiğini belirtti.

ÇİN DE KARŞI

Çin Dışişleri Bakanı Kong Quan da çözüm için AB’nin arabuluculuğunu tercih ettiklerini belirterek, şu aşamada yaptırıma gerek olmadığını kaydetti. İran’ın E3’ler ile pazarlıkları, uranyum zenginleştirme tesislerindeki BM mührünü kaldırıp faaliyetlerine devam etme kararı almasıyla sona ermişti. Önceki gün Londra’da bir araya gelen taraflar, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun 2 Şubat’ta İran’ın nükleer faaliyetlerini görüşmek üzere acil toplantıya çağrılması kararını aldılar. Ancak 2 Şubat’ta İran’ın Güvenlik Konseyi’ne aktarılıp aktarılmaması konusunda görüş ayrılığı sürüyor. Güvenlik Konseyi’nde veto hakkına sahip daimi üye ülkelerin başkentlerinden gelen işaretler de arayol bulunamadığı için tarafların bir süre daha diplomatik girişimlere öncelik vereceği yolunda.

İran ise sorunun BM Güvenlik Konseyi’ne aktarılması halinde BM denetçilerinin atom programını teftiş etmesine izin vermeyeceğini ve hassas nükleer yakıt programına tam gaz devam edeceği uyarısında bulundu. İran, AB üçlüsü İngiltere, Almanya ve Fransa’ya yolladığı mektupta ise müzakere masasına dönme çağrısında bulundu.

İsrail: İran’a izin vermeyiz

İSRAİL’in Başbakan Vekili Ehud Olmert, Yahudi devletinin varlığını tehlikeye sokacak şekilde herhangi bir rejimin kitle imha silahı temin etmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Tahran’ın nükleer programıyla ilgili endişeler giderek artarken Olmert, "İsrail, bize yönelik hasmane niyetleri olan birinin varlığımızı tehdit edecek silahlar temin etmesini herhangi bir şekilde ya da aşamada izin veremez" dedi. İsrail, soruna bir diplomatik çözüm bulunması için üst düzey yetkililerden oluşan bir heyeti görüşmelerde bulunmaları için Moskova’ya yolladı.

Bilgi notu

Rusya, 1 milyar dolara İran’ın ilk nükleer reaktörünü inşa ediyor.

Çin, petrol ihtiyacının yüzde 12’lik bölümünü İran’dan karşılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!