Saddam’a Kürt yargıç

Güncelleme Tarihi:

Saddam’a Kürt yargıç
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2005 12:37

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin, Tikrit’te bir sığınakta tutuklandıktan yaklaşık 2.5 yıl sonra dün Bağdat’daki eski saraylarından birinde yargılanmaya başlandı. Mahkemenin meşru olmadığını savunan Saddam Hüseyin, 1982 yılında Dujail köyünde 150 kadar Şii’nin öldürülmesi ve işkenceyle suçlandı. Saddam’ın yanıtı ise ‘Suçsuzum’ oldu.

BİRKAÇ yıl önce rüyasında görse inanmaz, olsa olsa ‘kabus deyip’ geçerdi herhalde. Ancak Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in kabusu dün gerçek oldu. 2.5 yıl önce memleketi Tikrit yakınlarında bir sığınakta ele geçirilen Saddam dün ilk kez yargı önüne çıkarıldı. Mahkemeyi meşru bulmadığını açıklayan Saddam, yedi adamıyla birlikte 1982 yılında yaklaşık 150 Şii Arap’ın öldürülmesiyle suçlandığında ise şu yanıtı verdi: ‘Suçsuzum.’

Irak basının ‘Asrın Davası’ diye tanımladığı duruşma Bağdat’ta Amerikalıların kontrolünde olan Yeşil Bölge’deki eski Saddam saraylarından birinde yapıldı. Salona önce Saddam’ın suç ortağı olduğu iddia edilen diğer yedi davalı getirildi. Saddam ise birkaç dakika sonra iki muhafızın eşliğinde salona alınarak sanıklar için ayrılan dört sıranın ilkine oturtuldu. Mahkemeye Süleymaniye doğumlu bir Kürt olan Rizgar Muhammed Amin başkanlık ederken, diğer dört yargıcın kimlikleri açıklanmadı.

Kimlik bilgilerini vermemek için direnen Saddam Hüseyin, ‘Siz benim kim olduğumu biliyorsunuz’ diyerek kendisinin hálá anayasal olarak Irak’ın devlet başkanı olduğunu savunarak, mahkemeyi tanımadığını söyledi. Yargıç Amin ise davalılara haklarını ve kendilerine yöneltilen suçlamaları okudu. Saddam ve adamları, 1982 yılında kendisine düzenlenen suikast girişiminden sonra Dujail köyünde 150’e yakın Şii Arap’ın öldürülmesi, tehcir, işkence ve yasadışı tutuklamayla suçlandılar. Sonra yargıç, Saddam Hüseyin’den başlayarak suçlamalar hakkındaki görüşlerini talep etti. ‘Sayın Saddam, siz başlayın. Suçlu musunuz, suçsuz musunuz?’ diye sordu. Saddam ‘Söyleyeceğimi söyledim. Suçlu değilim, masumum’ dedi. Diğerleri de suçsuz olduklarını savundu.

İDAM SÜRESİ 30 GÜN

Saddam’ın avukatı davanın üç ay ertelenmesini istedi, yargıç ise ikinci duruşmanın 28 Kasım’da yapılmasına karar verdi. Saddam ve adamları, idam cezasına çarptırılabilir. Bu durumda Irak Özel Mahkemesi’nin Temyiz Dairesi’ne başvurabilirler. Ancak kararın 30 gün içinde infaz edilmesi gerekiyor.

Saddam takım elbiseli kelepçesiz Diğerleri entarili kefiyesiz

Kürt yargıç:
Saddam Hüseyin, 5 yargıçtan oluşan bir mahkeme tarafından yargılanıyor. Sadece baş yargıcın adı ve
/images/100/0x0/55eb3911f018fbb8f8b35acd
görüntüsü yayınlanırken, diğerleri anonim kaldı. Mahkemeye Süleymaniye doğumlu bir Kürt olan Rizgar Muhammed Amin başkanlık ediyor. 1957 doğumlu olan yargıç, Bağdat Üniversitesi mezunu.

Kelepçesiz getirildi: Irak’ın devrik lideri mahkeme salonuna en son getirilen sanık oldu. Elinde Kuran ve iki çelik yelekli muhafızın eşliğinde salona getirilen Saddam, zırhlı camın arkasından duruşmayı izleyen gazetecileri görebilmek için yavaşladı. Duruşmayı 25 Arap ve Batı ülkesinden toplam 25 gazeteci izledi.

Kefiyesiz çıkmayız: Saddam duruşmada füme bir takım elbise ile beyaz gömlek giyerken, diğer yedi davalıdan bazılarını entariyi tercih ettiği dikkat çekti. Saddam, yerine otururken diğer sanıkları, ‘Selamünaleyküm’ diyerek selamladı. Bazı sanıklar, kefiye takmalarına izin verilmediği için şikayetçi oldu. Sonra sanıklara kefiye verildi.

Mahkemeyi tanımıyorum

Saddam ile başyargıç Rizgar Muhammed Amin arasında şöyle bir diyalog geçti:

Yargıç: Sayın Saddam kimliğinizi, adınızı, mesleğinizi ve adresinizi yazmanızı rica ediyorum, sonra size konuşma hakkı vereceğim. Şimdi kimlik bilgilerinizi yazmanız gerekiyor.

Saddam: Siz kimsiniz?

Yargıç:
Irak Özel Mahkemesi.

Saddam: Hepiniz yargıç mısınız?

Yargıç:
Ayrıntılara girecek vaktimiz yok. Ne istiyorsanız onu yazın.

Saddam: Sabah saat 02.30’dan beri bu askeri binadayım ve 09.00’dan beri takım elbiseyle bekliyorum. Birkaç kez çıkar dediler, sonra yeniden giy dediler.

Yargıç:
Siz kimsiniz? Niye sandalyenize oturup, diğerlerinin isimlerini söylemesine izin vermiyorsunuz, size sonra döneceğiz.

Saddam: Beni tanıyorsunuz. Siz bir Iraklısınız ve benim kim olduğumu biliyorsunuz. Asla yorulmadığımı da bilirsiniz.

Yargıç:
Bunlar formalite icabı ve sizden duymamız gerekiyor.

Saddam: Size yetki veren grubu tanımıyorum. Saldırganlık meşru değildir ve gayrimeşruluk üzerine inşa edilen de gayrimeşrudur.

En önde Saddam

Mahkeme salonunda parmaklıklı bölmeler içine oturtulan Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin(1) ve Avad Hamid el-Bandar (2) ilk sırada yer aldı. İkinci sırada Irak eski Devlet Başkanı Yardımcısı Taha Yasin Ramazan (3), Mizhar Abdullah Ruvayyid (4), Abdullah Kazım Ruvayyid (5), ve üçüncü sırada Barzan İbrahim (6), Ali Dayim Ali (7), Muhammed Azavi Ali (8) yer aldı.

Babam mahkemede çok cesurdu

IRAK’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in büyük kızı Raghad Saddam Hüseyin, aslana benzettiği babasının sanık sandalyesinde ‘asla teslim olmayacak cesur bir adam’ gibi durduğunu söyledi. Ürdün’de yaşayan Raghad, El Arabiya Televizyonuna verdiği demeçte, ‘Hayatında gördüğüm en harika şeydi. En harika ve en cesur babaydı. Asla teslim olmayacak bir adam. O bir kahraman ve kahraman olarak kalacak’ dedi. Duruşmayı çocuklarıyla birlikte televizyondan izlediğini belirten Raghad, mahkemeyi ‘gülünç bir tiyatro oyununa’ benzetti. Mahkemeden beklediği kararın ne olduğunun sorulması üzerine Raghad şunları söyledi: ‘Allah büyüktür ve O bütün insanlardan, onların kararlarından ve beklentilerinden üstündür.’

Anayasa referandumunun anahtarı Nineveh’te

IRAK’ta pazar günü yapılan anayasa taslağıyla ilgili referandumdan büyük olasılıkla ‘evet’ çıktı. Ancak bazı bölgelerde yüzde 90 gibi rekor bir seviyede ‘evet’ çıkmasının ardından kuşkulu yerlerde oy sayımı gözden geçiriliyor. 18 eyaletten üçünde ‘hayır’ çıkarsa anayasa rafa kaldırılacak. Şimdiye kadar iki Sünni eyaletinden ‘hayır’ çıktı, Sünnilerin çoğunlukta olduğu Nineveh, anayasanın kaderini şimdilik elinde tutuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!