Sacide balayında katliam planlamıştı

Güncelleme Tarihi:

Sacide balayında katliam planlamıştı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2015 01:12

IŞİD’in rehin tuttuğu Japon gazeteci ve Ürdünlü pilot için verdiği mühlet dün günbatımında doldu.

Haberin Devamı

Basının önceki günden bu yana Akçakale’de bekleyişi sürüyor. Dünya ise rehinelere karşı takası istenen Sacide el Rivaşi’yi (44) konuşuyor. Rişavi eşiyle birlikte intihar saldırısı planlamış, ancak son anda bombaları infilak etmeyince yakayı ele vermişti. Eşinin Amman’da saldırı düzenlediği düğünde ise 38 kişi ölmüştü. Şimdi o düğünde evlenen Eşref el Halid, “Pilot kurtulacaksa Sacide’yi bıraksınlar” diyor.

IRAK Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, dün yeni bir videoyla gün batımına dek Ürdün’de tutuklu bulunan Iraklı kadın terör tutuklusu Sacide el Rişavi’nin Türkiye sınırına getirilmemesi halinde Ürdünlü rehine pilot Muaz El-Kesasibe’nin öldürüleceği tehdidinde bulundu. Ürdünlü bakanlar, pilotlarının hayatta olduğu kanıtlanmadan IŞİD’le takas yapmayacaklarını söylerken Şanlıurfa Akçakale sınırında bekleyiş sürüyor. Peki IŞİD’in “bacımız” dediği takas edilmesi için ısrar ettiği, Ürdün’ün serbest bırakmamak için direttiği Sacide kim? Aslında dünya onu 2005 yılının 9 Kasım günü kocasıyla ve üç kişiyle Ürdün’ün başkenti Amman’daki üç otele düzenlenen 57 kişinin öldüğü kanlı saldırılarla ve sonrasında beyaz başörtülü intihar yeleği ile verdiği pozlarıyla tanıyor.

BALAYINDA TERÖR KOMPLOSU

Sacide, 2006 yılında Irak’ta ABD’nin düzenlediği hava saldırılarında öldürülen bugünkü Irak Şam İslam Devleti’nin temellerinin atıldığı Irak El Kaidesi’nin kurucusu Ebu Musab El Zarkavi’nin sağ kolu olan Semir Atruss er-Rişavi’nin kız kardeşi. Zerkavi’nin bir başka yardımcısı ise IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi olduğu biliniyor. Kardeşi Semir, Felluce’de öldürülürken Sacide ise balayını 2005 yılında Ürdün’de lüks bir oteldeki düğüne düzenlenen saldırının planını yapmakla geçirmişti. Eşi Hüseyin’le birlikte sahte pasaportla gittikleri Ürdün’ün başkenti Amman’da aralarında çocukların da olduğu 300 kişinin katıldığı bir düğünü kana buladı. Saldırıdan beş gün önce evlendiği eşi, patlayıcı dolu kemerini infilak ettirip ölmüştü, Sacide’nin kemeri ise patlamamıştı. 38 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından kalabalığın arasına karışarak otelden uzaklaşan Sacide, dört gün sonra gözaltına alındı. İdam cezasına çarptırıldı, ama infazı ertelendi.

SEMBOLİK ÖNEMİ VAR

Sonrasında Irak El Kaide’si Sacide’yi çok az anar oldu. Peki Irak El Kaidesi’nin devamı IŞİD, zamanını şimdi Ürdün’deki hapishanesinde Kuran okuyarak geçiren, kimsenin ziyaret etmediği Sacide konusunda niye ısrarcı. Siyasi analist Aymen El Tamimi ise IŞİD’in, düşmanla takas anlaşması yaparak bir devlet izlenimi vermek istediğini söylerken “Sacide, Irak El Kaidesi’yle bağı açısından önemli. Onun katıldığı Amman saldırısı, örgütün Irak dışındaki en önemli operasyonlarından biriydi” dedi. Sacide’nin kocasının kana buladığı düğünde birçok yakınını kaybeden damat Eşref el Halid ise “Onun çok önemli olduğunu sanmıyorum. Muaz’ı yüzde 100 geri getirecekse, yine saldırı düzenleyeceğini bildiğimiz halde (takası) destekleriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Önceki gün Ürdünlü pilotun ailesi, oğullarının IŞİD’den kurtarılması talebiyle Amman’daki Kraliyet Sarayı önünde protesto düzenledi. Pilotun eşi Enver ve kız kardeşi gözyaşlarına boğuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!