Rusya’dan ‘ılımlı muhalif kim’ çıkışı

Güncelleme Tarihi:

Rusya’dan ‘ılımlı muhalif kim’ çıkışı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2015 20:37

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın danışmanı Dmitriy Peskov, “Batılı ülkelerle yaptığımız Suriye görüşmelerinde Putin’e hiçbir lider Suriye’deki ılımlı muhaliflerin kim olduğunu izah edemedi. Putin ise ılımlı muhaliflerin kim olduğunu çok merak ediyor” dedi. Bu arada Rusya Genelkurmay Başkanlığı, Suriye’deki bombardımanların şiddetleneceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Suriye’de Rusya’nın başlattığı askeri müdahalenin beşinci gününde Moskova’dan başta ABD olmak üzere Batı’nın itirazlarına kulak verilmeyeceği sinyali geldi. Rusya’da televizyon ekranlarına çıkan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın danışmanı Dmitriy Peskov, “Batılı ülkelerle yaptığımız Suriye görüşmelerinde Başkan Putin’e hiçbir lider Suriye’deki ılımlı muhaliflerin kim olduğunu izah edemedi. Bizim operasyonlarımızın başladığı günden beri Batı’da devamlı IŞİD yerine rejim karşıtı ılımlı muhalifleri vuruyorsunuz diyorlar. Bu tür söylentiler kasıtlı yaratılarak dıştan bize farklı bir oyun benimsetmek isteniyor. Batı bu tür iddialar yerine IŞİD militanlarının yerini bize göstersin. Başkan Putin ise ılımlı muhaliflerin kim olduğunu çok merak ediyor. Şu ana kadar Suriye’deki terörist grupların nerede bulunduklarına dair istihbarat bilgisi sadece İran, Irak ve Suriye yönetiminden bize ulaşıyor. Batı bizimle koordinasyon içinde çalışmak istiyorsa ilk önce şu ılımlı muhaliflerin kim olduğuna işaret etsin. Sonra da çalışmalarımıza katılmalı” dedi.

Haberin Devamı

‘ORTAKLAŞMA OLMADI’

Açıklamalarında Rusya ile ABD liderleri arasında BM Genel Kurul toplantısında gerçekleşen zirvede Suriye konusunda ortak tutum belirlenemediğini de vurgulayan Peskov, “Liderler arasındaki temas iyi niyet ortamında gerçekleşmiş olsa bile Suriye krizi konusunda ABD geri adım atmadı. Başkan Obama, Başkan Putin’e sürekli kendi görüşlerini empoze etmeye çalıştı. Putin ise ondan somut adımlar atmasını bekliyordu” şeklinde konuştu.

‘SORTİLER ÇOĞALACAK’

Rus hükümeti Suriye’de sadece Esad rejimini muhatap gördüğünü vurgularken, ordudan bombardımanların şiddetleneceği açıklaması da geldi. Rusya Genelkurmay Başkanlığı Operasyon Dairesi Başkanı General Andrey Kartapolov, “Uçaklarımız bombardımanlara devam edeceği gibi, sortilerin sayısı da arttırılacak” dedi. Rusya Ulusal Savunma Komuta Merkezi’nde açıklamayı yapan Kartapalov, “Önümüzdeki günlerde bombardıman azalmayacak, tam tersine şiddeti artarak devam edecek. Suriye’deki teröristlere karşı takındığımız tavırda birtakım hatalar tespit eden varsa bizimle birlikte çalışsın. Bağdat’ta kurduğumuz istihbarat toplama merkezinin kapısı konuya ilgi duyan tüm ülkelere açık” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘RUSYA ESAD’I İPTEN ALDI’

Suriye Türkmen Meclisi İstişare Kurulu Üyesi ve Bayırbucak Sorumlusu Ömer Ceren, Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarına ilişkin, “Rusya, zamanında verdiği bu destekle Esad’ı ipten aldı” dedi. Ceren, AA’ya yaptığı açıklamada, Rusya’nın Esad’a verdiği desteğin zamanlamasına dikkati çekerek, terör örgütü DAEŞ (IŞİD) bahanesiyle saldırı yapan Rusların, DAEŞ’e hiçbir operasyon düzenlemediğini bildirdi. Öte yandan Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonları sürüyor. Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi, Rus uçaklarının Hama’nın doğusundaki Akrabat nahiyesinde koyun pazarına saldırdığı ve 4 sivilin öldüğü belirtildi. Suriye Türkmen Meclisi Hatay Şubesi yetkilileri de, Rusya’ya ait savaş uçaklarının Lazkiye’nin Cebel Ekrad bölgesinde düzenlediği hava saldırılarında 2 kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin yaralandığını bildirdi. Bu arada, Bayırbucak Türkmen bölgesinin güneyindeki Kasab tepesi yakınlarına da savaş uçakları tarafından füze atıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!