Rusya'da peş peşe gizemli olaylar... Sabotaj iddiaları yeniden gündemde!

Güncelleme Tarihi:

Rusyada peş peşe gizemli olaylar... Sabotaj iddiaları yeniden gündemde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2022 13:58

Ukrayna savaşı sonrası sonrası Rusya'nın birçok bölgesinde gizemli bir şekilde peş peşe meydana gelen yangınlar ve askeri üslere saldırılar sonrası sabotaj iddiaları yeniden gündeme geldi. İnsan hakları grupları olayları 'savaş karşıtı protesto' olarak değerlendirirken Rusya Putin muhalifleri ve savaş karşıtlarını hedefe koydu.

Haberin Devamı

Moskova'nın 24 Şubat'ta Ukrayna’ya başlattığı savaşın ardından Rusya’nın birçok kentindeki petrol, kimya üretim tesislerinde ve silah fabrikalarında yangınlar çıkmaya başladı.

ASKERİ TESİSLERE PEŞ PEŞE SALDIRILAR

Yangınların Ukrayna tarafından Rusya’ya misilleme yapılması için çıkarıldığı öne sürülürken, Rus tarafı ise yangınlar için çoğu zaman resmi açıklama yapmadı. Son iki hafta içerisinde 4 askeri tesise peş peşe düzenlenen saldırılar üzerine sabotaj iddiaları ayyuka çıktı.

Rusyada peş peşe gizemli olaylar... Sabotaj iddiaları yeniden gündemde

ASKERLİK ŞUBESİ KULLANILAMAZ HALE GELDİ

Son olarak Sibirya bölgesinde bulunan Nizhnevartovsk'taki askerlik şubesine molotof kokteyller ile yapılan saldırı sonrası bina kullanılamaz hale geldi. İnsan hakları grubu gulagu.net yapılan saldırıyı 'savaş karşıtı protesto' olarak değerlendirdi.

SİBİRYA'DA 200 BİNA YANDI, CAN KAYIPLARI VAR

Haberin Devamı

Daha önce de çıkan yangınlar nedeni ile OHAL ilan edilen Sibirya bölgesinden yerel yetkililer bugün yaptıkları açıklamada güney Sibirya'da yaklaşık 200 binayı etkileyen ve ölüme neden olan birkaç yangın çıktığını belirtti.

Moskova hükümeti saldırıların savaş karşıtları, Ukrayna yanlıları ya da Putin muhalifleri tarafından yapıldığını düşünüyor.

Bölge acil durum bakanlığı Krasnoyarsk bölgesindeki yangınların 16'dan fazla bölgeyi kapsayarak yaklaşık 200 binaya, birkaç kereste fabrikasına ve bir çocuk oyun alanına yayıldığını belirtti. Yangınlarda şu ana kadar 5 kişinin hayatını kaybettiği açıklanırken, alevlerin yayıldığı alanların büyüklüğüne dair bir detay verilmedi.

ORMAN YANGINLARI SÜRÜYOR

Krasnoyarsk haricinde diğer bölgelerde de orman yangınları devam ediyor. Sibirya’nın Ural Dağları bölgesinde bulunan Hakasya’da da 21 ayrı noktada devam eden yangınlarda şu ana kadar 225 hektarlık alanın yandığı, 531 tarım arazisi ve 30 köy evinin alevlerde zarar gördüğü açıklandı. Orman yangınlarına 430 personel ve 100 yangın söndürme aracı ile müdahale edildiği belirtildi.

Rusyada peş peşe gizemli olaylar... Sabotaj iddiaları yeniden gündemde

FÜZE ÜRETİM TESİSİNDE 22 KİŞİ ÖLDÜ

Haberin Devamı

22 Nisan’da ise Rusya’nın Tver kentindeki Havacılık ve Uzay Savunma Kuvvetleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde yangın çıktı. Rusya Savunma Bakanlığın'nın füze araştırmalarını yaptığı tesiste başta bir kişinin öldüğü söylense de daha sonra can kaybının 22 olduğu açıklandı.

MAYIS AYINDA PEŞ PEŞE YANGINLAR

1 MAYIS BELGOROD'DA ASKERİ ÜSTE YANGIN

1 Mayıs Pazar günü Rusya’nın Ukrayna sınırındaki Belgorod bölgesinde yangın çıktı. Rus ordusuna ait olduğu bilinen askeri üste çıkan yangının ardından Belgorod Bölgesi Valisi Vyacheslav Gladkov sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Gladkov çıkan yangında 1 kişinin yaralandığını belirterek “Yerel sakinlerden 1 kişinin yaralandığı bilgisi var. Hafif yaralı ve hayati tehlikesi bulunmamakta. Gerekli tüm tıbbi yardımlar sağlanıyor. Yardımcım Konstantin Polezhaev ve Acil Durumlar Bakanlığı Bölge Başkanı Oleg Medvedev olay yerinde bulunuyor” dedi.

Rusyada peş peşe gizemli olaylar... Sabotaj iddiaları yeniden gündemde


2 MAYIS KRASNOYARSK YANGINI: OHAL İLAN EDİLDİ

Haberin Devamı

Rusya'nın Sibirya ve Uzak Doğu bölgelerinde geçtiğimiz aylarda başlayan lokal yangınlara itfaiye ekipleri müdahale etmeye çalışırken, Krasnoyarsk bölgesindeki yangınlar kontrol edilemez geldiği için bölgede OHAL ilan edilmişti.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı 2 Mayıs'ta kırsal bölgelerdeki orman yangınlarının büyüdüğünü duyurarak, "Bugün, Krasnoyarsk bölgesindeki Minusinsk kentindeki orman yangınları Znamenka, Ozero Tagarskoye ve Lugavskoye köylerinin yerleşim alanlarına yayıldı. Şu ana kadar ölü ve yaralı kaydedilmedi. Ön bilgilere göre orman yangınları 250 hektarlık alana yayıldı. Yangını söndürmek için Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'na bağlı 235 personel 61 teçhizat ile görev yapıyor" açıklamasında bulundu.

Rusyada peş peşe gizemli olaylar... Sabotaj iddiaları yeniden gündemde

3 MAYIS MATBAA DEPOSUNDA YANGIN

Haberin Devamı

3 Mayıs gecesi Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan ülkenin en büyük matbaa depolarından birinde yangın çıktı.

Rusya’daki okullarda kullanılan ders kitapları ve diğer matbaa malzemelerinin bulunduğu depoda çıkan yangın kısa sürede büyüdü. Olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edilirken, yangın uzun uğraşlar sonunda kontrol altına alınabildi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı tarafından yangına ilişkin yapılan resmi açıklamada, tesislerin bulunduğu toplam alanın 112 hektar olduğu, 520 metrekarelik deponun ise 33 bin 800 metrekarelik alanının tamamen yandığı aktarıldı.

Yangının çıkış nedeni bilinmezken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Rusyada peş peşe gizemli olaylar... Sabotaj iddiaları yeniden gündemde

4 MAYIS KİMYASAL MADDE TANKERİNDE YANGIN

Haberin Devamı

Rusya’nın Nijniy Novgorod bölgesine bağlı Dzerzhinsk kentinde bulunan kimya tesisindeki kimyasal madde tankerinde yangın çıktı. Alevlerin büyümesinin ardından kentte büyük panik yaşandı.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, tesislere 55 yangın söndürme personeli ve 17 araç gönderdi. Bakanlık ayrıca, tesislere demiryolu hattı bağlı olması nedeniyle ayrıca yangın söndürme treni de gönderdi. Bakanlık yangını 3. seviye olarak belirlerken, alevlerin 2 bin metrekare alana yayıldığı öğrenildi. Bölgedeki yangın söndürme çalışmalarının devam ettiği, can kaybı ve yaralı bulunmadığı açıklandı.

Rusyada peş peşe gizemli olaylar... Sabotaj iddiaları yeniden gündemde

Tankerde depolanan kimyasal maddenin, insan sağlığına zararlı olması nedeniyle halka kapı ve pencerelerinin kapatılması yönünde çağrılar yapıldı.

PUTİN'İN KARARINA TEPKİ Mİ?

Rusya'nın Başkenti Moskova'da 2 gün sonra kutlanacak '9 Mayıs Zafer Bayramı'nda Rusya Devlet Başkanı Putin'in kitlesel seferberlik ilan edeceği konuşulurken askeri analistler peşe peşe gelen saldırıların ve gizemli yangınların Putin'in bu kararına bir tepki olarak muhalifler tarafından gerçekleştirildiğini iddia ediyor.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!