Rusya'da NTV kanalına el konuldu

Güncelleme Tarihi:

Rusyada NTV kanalına el konuldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2001 00:00


Haberin Devamı

Rusya'nın en büyük bağımsız TV kanalı olan NTV'de yönetimi bir süre önce ele geçirdiğini öne süren Gazprom grubu, bu sabah da TV binasına girdi. NTV basın sözcüsü Tatyana Blinova'nın yapığı açıklamaya göre, devletin doğalgaz tekeli olan Gazprom'da 3 Nisan'da yapılan ve eski yönetimin tanımadığı genel kurul toplantısı sonucu genel yayın müdürlüğüne seçilen Vladimir Kulistikov, özel güvenlik görevlileriyle, Ostankino TV kompleksinde NTV televizyonunun bulunduğu bölüme geldi.

Blinova, sabah işe gelen personelin içeriye girişine izin verilmediğini kaydetti ve "Sanırım giriş kartlarımız artık geçersiz" dedi. Blinova gelişmeleri, "NTV silah zoruyla ele geçirildi" diye anlattı. Eski genel müdür Yevgeni Kiseliov'un bir iş gezisi için Moskova dışında bulunduğu bildirildi. NTV çalışanları, Kiseliov liderliğinde direniyor ve NTV'yi yönetimi ele geçirdiğini ileri süren gruba teslim etmeyeceklerini belirtiyorlardı.

Haberin Devamı

RUS NTV KADROSU, TNT KANALINDAN HABER YAYININA BAŞLADI

Rusya'nın NTV kanalında sabaha karşı TSİ 03:00'de yapılan yönetim darbesinin ardından, bu TV'de çalışanlardan bir bölümü yine aynı gruba ait TNT kanalından haber yayınına başladı. NTV, bu sabah Moskova ve St. Petersburg'da bir süre aradan sonra yeniden yayınına başladı. Yeni yönetimin denetimi altında başlayan yeni yayında, ekranda 3 Nisan'dan beri bulunan protesto ibarelerinin kaldırıldığı gözlendi.

NTV spikerleri Vitali Buzuyev ve Andrei Norkin, sabah 08:00 haberlerini TNT'den sundular. İki televizyoncu, "Stüdyolarımız başka kişilerin işgali altında" dedi. TNT Genel Müdürü Pavel Korçagin, "NTV haberleri bundan sonra iki saatte bir bizim kanalımızdan yayımlanacak" dedi.

Öte yandan, RTR devlet televizyonunun Genel Müdürü Oleg Dobrodeyev, el konulan NTV televizyonu çalışanlarına destek vermek amacıyla istifa etti. İnterfaks ajansı, ülkenin geniş çaplı tek bağımsız televizyonu olan NTV'nin kurucularından olan Dobrodeyev'in bu sabah televizyon binasına geldiğini duyurdu. NTV binasına gelmesinin kaçınılmaz bir durum olduğunu söyleyen Dobrodoyev, "İstifa etmeden burada bulunamazdım" dedi.

Haberin Devamı

İZVESTİYA: "NTV RUSYA DEMOKRASİSİ DEMEK"

Ülkenin önde gelen gazetelerinden İzvestiya'da da tesadüfen bugün, NTV televizyonunun ülke tarihi açısından konumu değerlendiridi. Yorumda, "NTV'nin tarihi, Rusya'nın tarihi demek. NTV'nin tarihi, demokraside ne kadar yol aldığımızın ve daha ne kadar yol almamız gerektiğinin de göstergesi" denildi.

GAZPROM'UN AÇIKLAMASI

Gazprom grubu tarafından genel müdürlüğe getirilen Boris Jordan'ın temsilcisi Oleg Sapojnikov ise "silahla ele geçirme söz konusu değil' dedi. Sapojnikov, "Yeni yönetim, NTV'nin güvenlik ekibini değiştirmeye karar verdi. Her şey barışçı biçimde oldu" dedi.

Yeni yönetimin bugünden itibaren NTV'de çalışmaya başlayacağını kaydeden Sapojnikov, bazı çalışanların "provokasyon yaparak yayına müdahale etmeye çalıştıklarını, ancak yayında denetimin tam olarak sağlandığını" söyledi. Sapojnikov, 30 TV'cinin işlerine son verildiğini, kalanların kendileriyle çalışmaya devam edeceğini düşündüklerini kaydederek, "İşlerine son verilenler, hırslarının kurbanı oldular" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!