Rusya'da iktidar kansız değişecek

Güncelleme Tarihi:

Rusyada iktidar kansız değişecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bütün dünya yıllardır soruyor: Yetsin'den sonra Rusya ne olacak? İktidar nasıl el değiştirecek? İçsavaş çıkabilir mi?

Karizmatik lider Boris Yeltsin'in 9 yıldır süren başkanlık döneminin zannedildiği gibi çatışmalarla ve zorla değil, sessiz sedasız sona ereceği ve iktidarın demokratik yoldan el değiştireceği umudu dün Moskova'da doğdu.

Türk dostu olarak bilinen Moskova Belediye Başkanı Yuriy Lujkov, Rusya bölge valilerini, eski başbakan ve güçlü siyasetçilerden Yevgeniy Primakov'u da yanına çekerek bir anlamda aralık ayında yapılacak parlemento seçimlerinde çoğunluğu elde etmeyi şimdiden garantiledi. Siyasi uzmanlar, Lujkov'un parlementoda çoğunluğu elinde tuttuğu takdirde, 2000 yılında yapılacak seçimde yeni arkadaşı Primakov'u kolaşlıkla Rusya Başkanı olarak seçtirebileceğini düşünüyor.

TÜM VATAN RUSYA

Birkaç ay öncesine kadar sözü sadece belediye başkanlığını yaptığı Moskova'da geçen Lujkov bütün mali ve siyasi gücünü yeni bir ‘Ilımlı solcu parti’ kurmak için harcadı. Lujkov bu çalışmasında diğer güçlü politikacıları ve yöneticileri yanına çekebilmek için ‘Önlem alınmazsa Yeltsin’den sonra iktidara komünistler gelir. Ve buna izin verirsek Rusya'da totaliter rejim kaçınılmaz olur' tezini başarıyla savundu.

Ve, daha önce birleşeceği açıklanan Lujkov'un Anavatan Partisi ile Tüm Rusya Valiler Hareketi'ne, önceki gün, Rusya Tarım Partisi ve daha da önemlisi ülkenin en güçlü politikacılarından Primakov da katıldı.

Adı ‘Tüm Vatan Rusya Partisi’ olarak değiştirilen bu oluşumun başına da yine Yevgeniy Primakov seçildi. Lujkov'un kurmayı haline gelen Primakov, diğer sağ ve sol partilerden oy alabilmek için de ilk program konuşmasını yaptı.

Primakov, son 8 yıldır Rusya'da yaşanan olayların ve değişimin ‘genellikle normal ve hukuki olmadığını’ ima ederek ‘Rusya’da devlet başkan yardımcılığı görevi yeniden tesis edilmeli. Rusya'da hükümet, şimdi olduğu gibi devlet başkanının emriyle değil, bütün demokratik memleketlerde olduğu gibi, Parlemento'da çoğunluğu olan parti tarafından kurulmalı. Parlemento, gölge bir kurum olmaktan çıkarılmalı, gerçek yasama görevi yapmalı. Bundan sonraki başkan bir kısım yetkilerini Parlemento ve Federasyon Konseyi'ne devretmeli. Yasama ve Yürütme erki birlikte ülkeyi yönetmeli' dedi.

Lujkov ve Primakov'un başını çektiği yeni siyasi blok, halk tarafından da destek görüyor. Seçimlere 4 ay kalmasına ve çok yeni bir oluşum olmasına rağmen, kamuoyu anketleri, Tüm Vatan Rusya'nın Komünist Partisi'nden daha çok oy alacağını gösteriyor.

Rusya, Yeltsin dönemini ‘kavgasız ve kansız’ kapatma umudunu yakaladı galiba.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!