Rusya ve İsrail arasında Yahudi Ajansı gerilimi

Güncelleme Tarihi:

Rusya ve İsrail arasında Yahudi Ajansı gerilimi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2022 07:00

Moskova’nın, İsrail çıkarları için faaliyet gösteren Yahudi Ajansı’nı kapatma girişimi İsrail Başbakanı Lapid’in tepkisini çekti. Lapid, böyle bir adımın ‘ikili ilişkiler üzerinde önemli etkisi olacağını’ söyledi.

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Yair Lapid, Yahudi Ajansı’nın (JAFI) Rusya ofisinin tasfiyesisi girişimi için “iki ülke ilişkilerini etkileyecek ciddi bir olay” dedi. Rusya Adalet Bakanlığı’nın talebi üzerine JAFI’nin geleceği 28 Temmuz’da yapılacak ön inceleme duruşmasında ele alınacakken, Lapid hükümeti bir hukuk ekibini Moskova’ya göndermeye hazırlanıyor. Lapid, ajansın kapatılmasını önlemek için ellerinden gelen her şeyi yapacakları sözünü verirken, hukukçulardan oluşan bir heyet Moskova’ya uçmak için hazırlıklara başladı. Moskova, ajansın Rus vatandaşlarına ait bilgileri yasa dışı yollarla topladığını, kapatma talebinin Rus mevzuatının gerekliliği olduğunu savunuyor.

GÖÇE İKNAYA ÇALIŞIYOR

İsrail çıkarları için çalışan JAFI, 1929 yılında kuruldu. Kâr amacı gütmeyen organizasyonun en büyük hedefi, dünyanın her yerindeki Yahudileri İsrail’e göçmeye ikna etmek. Ofislerin kapatılması durumunda Rusya’dan göçün azalması bekleniyor. Ülkede 100 personeli bulunan ajansa göre, Ukrayna savaşının başından beri 30 bin Rus vatandaşı İsrail’e göç başvurusunda bulundu, beş binine izin çıktı.

Haberin Devamı

Rusya-İsrail ilişkileri Ukrayna savaşının başında Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un “Hitler’in Yahudi olduğu” şeklindeki sözleri yüzünden gerilmişti. Öte yandan Rusya, İsrail’in Suriye’de artan operasyonlarından rahatsız. İsrail, Suriye’de kendisine yönelik hayati tehdit gördüğü İran hedeflerine yönelik sık sık hava saldırıları düzenlerken; İran ve Rusya bölgede sıkı işbirliği içinde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!