Rusya, UÇK'yı şikáyet etti

Güncelleme Tarihi:

Rusya, UÇKyı şikáyet etti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

NATO'yu beklemeden Priştine Havalimanı'nı kontrol altına alan Rusya ile Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) arasında söz düellosu başladı. UÇK, Rus birliklerini ‘düşman güçler’ olarak kabul edeceklerini ve Ruslar bölgeyi terk etmedikçe Kosova'da barışın söz konusu olamayacağını bildirdi. Bu açıklamayı ‘savaş ilanı’ olarak kabul edeceğini açıklayan Rus Yönetimi ise UÇK'nın silahlarından arındırılması konusunda ABD'ye şikayette bulundu.

Beyaz Saray'dan bildirildiğine göre, Rusya Güvenlik Konseyi'nden Vladimir Putin, ABD Başkanı Bill Clinton'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Sandy Berger'i arayarak, UÇK'nın ‘bölgede sivillere yönelik tehdit’ oluşturduğunu söyledi.

Rus askeri gücünün Kosova'daki rolünün ne olacağı konusunda görüşmeler sürerken, UÇK ile Moskova arasında söz düellosu yaşandı. UÇK Sözcüsü Yakup Krasniki, dün Priştine'de yaptığı açıklamada, Rus birlikleriyle ilgili olarak ‘Düşman güçler gibi muamele edeceğiz’ dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Söczüsü de, UÇK'nın tehdidini ‘savaş ilanı’ olarak kabul ettiklerini söyledi.

SİLAHLARI ALINIYOR

Bu arada Kosova'nın güneyinde devriye gezen Amerikan deniz piyadeleri, Gnjilane Kasabası'nda, yaklaşık 200 UÇK militanını silahsızlandırdı. Militanların ilk önce silahlarını bırakmayı reddettikleri, ancak sonra Amerikan zırhlı personel taşıyıcıları ve Cobra saldırı helikopterlerinin tehdidi karşısında silahlarını teslim etmek zorunda kaldıkları bildirdi.

UÇK'nın Londra'daki siyasi temsilcisi Pleurat Secdiu, Kosova'nın güney kesiminde silahları bırakmaya başladıklarını söyleyerek, kuzeyde ise, Rus askerleri, NATO ile ortak komuta altına girmeyi kabul edene kadar UÇK'nın silahsızlanmayacağını belirtti. KFOR Komutanı General Michael Jackson ise UÇK ile 2-3 gün içinde silahsızlanma anlaşması elde edilebileceğini öne sürdü.

Bu arada, Priştine Havalimanı’nda bulunan Rus birliğine yiyecek ve içecek yardımı geldi. Rus yetkililer, sorunun çözüldüğünü, artık birliğin sıkıntı içine düşmeyeceğini açıkladılar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!