Rusya: Saldırıda Ukrayna bağlantısını bulduk

Güncelleme Tarihi:

Rusya: Saldırıda Ukrayna bağlantısını bulduk
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2024 07:00

Rus Devlet Soruşturma Komitesi’ne bağlı müfettişler geçen cuma Moskova’da gerçekleşen terör eyleminde 140’tan fazla kişiyi öldüren silahlı kişilerin “Ukrayna milliyetçileriyle” bağlantılı olduğuna dair kanıtlar bulduklarını duyurdu.

Haberin Devamı

Kurumun açıklamasında “gözaltına alınan teröristlerden ele geçirilen teknik cihazların incelenmesi ve mali işlemlerle ilgili bilgilerin analiz edilmesi sonucunda, Ukraynalı milliyetçilerle bağlantılarına dair kanıtlar elde edildiği” belirtildi. Açıklamada saldırganların Ukrayna’dan önemli miktarda nakit ve kripto para aldıkları ve terörün finansmanına karışan bir başka şüphelinin de gözaltına alındığı belirtildi. Saldırıyı DEAŞ-H’nin üstlenmesine rağmen sürecin başından beri Ukrayna’yı suçlayan Rusya ilk kez bir kanıt bulunduğunu söylüyor.

‘GÜBRE’ POLEMİĞİ

Öte yandan ABD ve Rusya arasında “gübre polemiği” yaşandı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Rusya’nın Moskova saldırısıyla ilgili Ukrayna iddialarını reddederken, ilginç bir benzetme yaptı. “Amcamın küçük bir çiftliği vardı. ‘En iyi gübre satıcıları genellikle numuneleri ağızlarında taşırlar’ derdi. Rus yetkililer oldukça iyi gübre satıcılarına benziyor” diyen Kirby’ye Moskova’dan sert bir yanıt geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, “Rusçada böyle atasözleri yok, çünkü bizde hayvan gübresini okyanus ötesinde olduğu gibi ağızda taşımazlar. Yalnız şöyle bir sözümüz var: Bir yeri acıyan ondan bahseder. Hakikaten, şimdi anlaşılıyor ABD’de ‘ağzını sabunla yıkamak’ ifadesinin neden yaygın olduğu” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘MOSKOVA’YI UYARMIŞTIK’

John Kirby ayrıca saldırıyla ilgili Rusya’yı yazılı olarak birden fazla kez uyardıklarını açıkladı. Rus güvenlik servislerine Moskova’da kalabalık yerleri hedef alması muhtemel bir saldırıya ilişkin uyarı gönderdiklerini söyleyen Kirby, “Moskova’daki korkunç saldırıdan yalnızca DEAŞ’ın sorumlu olduğu çok açık. Hatta, ABD bu terör saldırısının önlenmesini sağlamaya çalıştı ve Kremlin de bunu biliyor” diye konuştu.

RUSYA’DA TERÖR SALDIRISI ENGELLENDİ

Rus yetkililer, Moskova’daki katliamdan bir hafta sonra, ülkenin güneyinde saldırı planlayan üç kişiyi tutukladıklarını açıkladı. Haber ajanslarına göre, Orta Asya ülkelerinden gelen üç kişi yakalandı. Açıklamada, üç şüphelinin “Stavropol’da halka açık bir mekânda, patlayıcılarla terör eylemi gerçekleştirmeyi planladıkları” belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!