Rusya’da kilise tesettür istedi

Güncelleme Tarihi:

Rusya’da kilise tesettür istedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2011 00:00

Rus Ortodoks Kilisesi Rus kadınlarının “striptiz yapar gibi” dolaştığını ve aşırı makyaj yaptığını savunarak bir “ulusal kıyafet yönetmeliği” yapılması çağrısında bulundu. Kilise Sözcüsü Vsevolod Çaplin basında yayınlanan açık mektubunda “Bir sorunumuz var. Sokakları striptiz yeri sanan kadınlar var. Açık saçık giyinen ve palyaço gibi boyanan kadınlar doğru dürüst bir koca bulamaz” dedi.

Tecavüze davetiye

Çaplin Rusya’da gençler arasında hızla artan cinsel bazlı suçların kıyafetle yakından alakalı olduğunu da iddia ederek, “Kızlarımız striptiz barında veya genelevde çalışıyormuş gibi sokaklara çıkarsa elbette saldırıya uğrar. Rusya’nın güneyindeki Kafkasya kökenli erkekler bu görüntüler karşısında nefsine hakim olamıyor. Sonra kanlı bıçaklı olaylar patlak veri yor. Bu olgunun önüne geçilmeli. Okul ve kolejlerde nasıl belirli kıyafet benimseniyor ise Rusya şehir ve kasabaları sokaklarında da Rus kültürü ve dinine uygun kıyafetler kadınlar tarafından seçilmeli” dedi.

Ortodoks Kilisesi’nin bu açıklamasına en büyük destek Rusya Müslümanları Müftülüğü’nden geldi. Rus sanatçı ve aydınlar ise, “Kadının sokağa nasıl kıyafetle çıktığı yasalarla düzenlenebilecek bir konu değil. Üstelik mini etek yasaklanırsa Rusya’da doğum oranı dibe vurur” itirazında bulundu.

Tepki çekti

Rusya Devlet Başkanlığı bünyesinde toplumsal konularla ilgilenen Sivil Toplum Odası soruna din çerçevesinde yaklaşılmaması gerektiğini savunarak, “Kıyafet reformu yasaların değil, toplum ahlakının kendiliğinden düzenlemesi gereken bir konudur” açıklamasını yaptı. Moskova Helskin Grubu’nun başkanı Lyudmilla Alexeyeva, “Saçmalık. Bırakın insanlar istediği gibi giyinsin. Yakında ruj da sürmeyin derler” dedi.

Sıfırın altında vaftiz

Rus Ortodoks Kilisesi’n in Hz.İsa’nın vaftizini sembolize eden ayinlerinde buzullara kazılan haç işareti şeklindeki havuzlarda binlerce kişi vaftiz oldu. Buzlu suda vaftizin kötülüklerden koruyacağına inanılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!