Rüşvetle barış

Güncelleme Tarihi:

Rüşvetle barış
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2008 00:00

ABD, Irak’taki Sünni direnişçileri kendi cephesine çekebilmek için milyonlarca dolar nakit rüşvet dağıtırken aynı yöntemin Afganistan’da da uygulanması önerisi getirildi.

İşin enteresan yanı, bu önerinin AB’ye ortak dış politika geliştirmek için kurulmuş olan Avrupa Dış İlişkiler Konseyi isimli saygın bir düşünce kuruluşundan gelmiş olması.

NAKİT para, dünya siyasetinin en önemli enstrümanlarından biri haline geliyor. Irak’ta dağıtılan rüşvetlerle Sünni direnişçilerin büyük ölçüde kontrol altına alınmasının ardından aynı yöntemin Afganistan’da da kullanılması önerildi. Buna göre uluslararası koalisyon, ’ılımlı’ Afganları nakit ve diğer teşvik unsurlarıyla kendi saflarına çekecek, sonra da ’böl-yönet’ siyaseti uygulayacak.

İşin ilginç boyutu ise bu öneriyi yapan kurum. Çünkü öneri geçen yıl AB’ye dış politika alternatifleri üretmek için kurulan European Council on Foreign Relations (ECFR) isimli düşünce kuruluşundan geliyor. Avrupa Konseyi Dış İlişkiler Konseyi’nin eşbaşkanları eski Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ve eski Finlandiya Devlet Başkanı Martti Ahtisaari. ECFR’nin Berlin, Londra, Madrid, Paris, Roma, Sofya ve Varşova’da büroları bulunuyor. Kurumun finansörlerinden biri de kadife devrimlerde hep adı geçen Amerikalı yatırımcı George Soros.

OKUL VE HASTANE İNŞA EDİN

Daha önce "para karşılığı barış"ın Bosna ve Kuzey İrlanda’da denendiği belirtilen raporda, aynı yöntemin Afganistan’da da tutabileceği öne sürülüyor. "Afganistan - AB’nin Unuttuğu Savaş" başlıklı raporda BM’nin yeni Afgan temsilcisi olması beklenen İngiliz yetkili Paddy Ashdow’un eski yardımcılarından Daniel Korski’nin imzası bulunuyor. Korski’ye göre Taliban içindeki ılımlı unsurlar para ya da benzer teşviklerle ayartılabilir. Hatta işbirliğini kabul edenler için "okul ve hastane inşaatı" gibi unsurların da yer aldığı bir "teşvik paketi" hazırlanabilir. Direnişlerin eski silah arkadaşlarının işbirliği karşısında elde ettikleri faydaları fark etmesiyle, böl ve yönet politikası devreye girer. Korski, AB’den böyle bir pilot uygulama için en az 50 milyon Euro ayırmasını önerdi.

ECFR’nin raporu, tam da NATO ve AB’nin Afganistan için yeni bir strateji belirlemeye çalıştığı bir döneme denk geldi. NATO yetkilileri, sadece geçen yıl 5 bin kişinin öldüğü Afganistan sorununun tarafların uzlaşmasıyla çözümlenebileceğini belirtiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!