Rüşvetçi vekile hapis

Güncelleme Tarihi:

Rüşvetçi vekile hapis
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2006 00:00

Savunma ihalelerinde nüfuzunu kullanmak için silah şirketlerinden yat, lüks araba, antika halı gibi pahalı ’hediyeler’ kabul eden Amerikalı eski vekil, 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

ABD’de Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili eski üyelerinden Randy Cunningham, savunma ihalelerinde nüfuzunu kullanarak, silah şirketlerinden 2.4 milyon dolar (yaklaşık 3.2 milyon YTL) rüşvet alma suçundan, 8 yıl 4 ay hapis ve 1.8 milyon dolar da (yaklaşık 2.4 milyon YTL) para cezasına mahkum edildi.

Vietnam savaşında pilot olarak görev yapan ve 17 yıl California eyaleti milletvekili olarak Kongre’de bulunan 64 yaşındaki Cunningham, cezasının açıklanmasından hemen önce, "Memleketime uzun yıllar hizmet ettikten sonra doğru yoldan saptım. Çok üzgünüm ve pişmanım" diye konuştu.

Savcılık, suçunu itiraf ederek soruşturmaya yardım ettiği gerekçesiyle Cunningham hakkında 10 yıl hapis cezası talep etmişti. Ancak yargıç, prostat kanseri olan Cunningham’ın sağlık durumunu göz önüne alarak cezayı indirdi.

Cunningham’ın mahkumiyetinin ardından yazılı bir açıklama yapan Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Dennis Hastert, "Hiç kimse yasaların üzerinde değil" dedi.

TARİFE HAZIRLAMIŞTI

Cunningham, ABD Kongresi’nin mühürünü taşıyan çerçeveli bir kağıda rüşvet mönüsü hazırlamıştı. Verdiği "hizmetler" arttıkça, Cunningham’ın aldığı rüşvet de yükseliyordu. Cunnigham’ın karıştığı rüşvet skandalının soruşturması, CIA’ya da sıçradı.

Rüşvet listesi

Rolls-Royce

140 bin dolar değerinde 13 metrelik yat

40 bin dolarlık seyahat ödemesi

7200 dolarlık antika İran halısı

Louis-Phillipe konsol
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!