Ruslar, Truva Hazineleri'nin üstüne yattı

Güncelleme Tarihi:

Ruslar, Truva Hazinelerinin üstüne yattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rusya Anayasa Mahkemesi 2'nci Dünya Savaşı sırasında yer değiştiren tarihi eserlerin Rusya'nın malı ilan edilmesi kararı aldı. Böylelikle Schliemann adlı arkeologun Türkiye'den çalıp Almanya'ya götürdüğü, Sovyet askerlerinin 2'nci Dünya Savaşı sırasında Almanya'dan Moskova'ya kaçırdığı tarihi Truva hazinelerinin Türkiye'ye geri verilmesinin yolu tamamen kapandı.

Rusya Anayasa Mahkemesi dünkü kararında, parlamentonun Truva dahil savaş sırasında yer değiştiren kültürel varlıkları Rusya'nın malı saymasına karşı çıkan Devlet Başkanı Boris Yeltsin'i haksız buldu. Mahkeme, parlamento oylaması sırasında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle yasanın iptalini isteyen Yeltsin'in itirazını geri çevirdi ve söz konusu yasayı onaylaması gerektiğini bildirdi. Rus Anayasa Mahkemesi parlamentonun oylama tekniğini nasıl olacağı konusunun Yeltsin'in görev alanına girmediğini vurguladı.

Parlamentonun her iki kanadından da geçen yasa tasarısı Almanya'nın baskısı sonucu geçen yıl Yeltsin tarafından ülkenin uluslararası yükümlülüklerine uymadığı gerekçesiyle veto edilmişti. Truva hazinelerini Türkiye'den başka Almanya da geri istiyor.

Bu kez Anayasa Mahkemesi'nin kararına uyarak yasayı onaylayacağı belirtilen Yeltsin'in Almanya ile arasını bozmamak için son çare olarak yasanın uluslararası hukuka uygunluğu konusunu gündeme getireceği söyleniyor. Gözlemciler, yine de Yeltsin'in atacağı bu son adımın sadece zaman kazanmaya yönelik olacağını ve sonucu değiştirmeyeceğini belirtiyorlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!