Rus ve ABD'li diplomatlar füze kalkanını görüşüyor

Güncelleme Tarihi:

Rus ve ABDli diplomatlar füze kalkanını görüşüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2009 17:43

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andrey Nesterenko, Rus ve Amerikalı diplomatların, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın gelecek hafta Moskova'ya yapacağı ziyaret öncesinde, füze kalkanı konusunda danışmalarda bulunacağını söyledi.

Nesterenko, Clinton'ın ziyareti öncesinde yapılacak görüşmelere, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ve ABD Uluslararası Güvenlik ve Silahlanma Kontrolü Bölümü Müsteşarı Ellen Tauscher'in başkanlık edeceğini kaydetti.

Clinton'ın gelecek hafta Moskova'ya yapacağı ziyareti sırasında, 1991 yılında imzalanan Stratejik Silahların İndirimi (START 1) anlaşmasını görüşmesi bekleniyor.

AFGANİSTAN'DA BARIŞ SADECE ASKERİ YÖNTEMLERLE SAĞLANAMAZ

Afganistan konusuna da değinen Nesterenko, burada barış ve istikrarın sadece askeri önlemlerle sağlanamayacağını belirterek, "Afganistan sorunu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve yabancı karşıtları arasındaki gündem maddelerinin ilk sırasını işgal ediyor. ABD'nin öncülük ettiği 'kalıcı özgürlük' harekatı, Taliban hareketinin yeniden toparlanmasını engelleyemediğini ve kuzey bölgelerinin de içinde bulunduğu ülkenin birçok yerinde kontrolü ele geçirebileceğini gösterdi" dedi.

Nesterenko, burada barış ve istikrarın sadece askeri yöntemlerle elde edilemeyeceğini belirterek, "Barışın sağlanması için kapsamlı bir yaklaşım kaçınılmaz. Taliban'ın anayasayı tanıyan üst düzey üyelerini çekmek, sosyal ve ekonomik durumun düzeltilmesi, hükümet ve meşru muhalefet güçleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Rusya'nın Afganistan'daki askeri operasyonlarda yer alması için asker göndermeyeceğini vurgulayan Nesterenko, "Biz, uluslararası güce, BM Güvenlik Konseyi'nin görevi çerçevesinde istikrarı sağlamasına yardımcı oluyoruz. Almanya, Fransa ve İspanya ile bu çerçevede işbirliğini devam ettiriyoruz. Afgan askerler Rusya'da eğitim alıyor. Moskova, Afganistan'ın 10 milyar dolarlık borcunu sildi ve 40 milyon dolardan fazla da insani yardım malzemesini bölgeye gönderdi" ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!