Rus uzay şehrine bayram ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Rus uzay şehrine bayram ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2001 01:58

Eskiden çevresinde kuş uçurulmayan Rusya'nın kozmonot yetiştirdiği "Yıldız Şehri"ni 15 kişilik Türk turist kafilesi gezdi.

Bayram tatili için Rusya'yı tercih eden Türk turist kafilesi, Yıldız Şehri ziyaretini cumartesi gerçekleştirdi. Moskova'nın 20 km dışında yeralan kozmonot yetiştirme merkezi ‘‘Yıldız Şehri’’ olarak tanınmasına rağmen ‘‘Yuri Gagarin Uzay Adamı Yetiştirme Merkezi’’ adını taşıyor. Yıldız Şehri'ne otobüsle giriliyor.

Uzay tuvaleti

Merkez kalın duvarlarla çevrili bir semt gibi. Çoğu asker olan 7 bin 500 kişinin görev yaptığı merkezde Türk turistler, 8 ay önce ömrünü tüketerek Büyük Okyanus'a düşen MİR istasyonunu sapasağlam görme imkánı da buldu. MİR istasyonunda en büyük ilgiyi elbette tuvalet çekti. Uzayda tuvaletin nasıl çalıştığı detaylarıyla anlatıldı. Uzaya suyu yerden taşımak gerektiği için burada her damla suyun kullanıldığı söylendi. Kafilenin gezisi 3 saat sürdü.

Türk kozmonotu Alp

Grubu dolaştıran Rus görevli İgor Filipov, ailesiyle birlikte tura katılan 6. sınıf öğrencisi Alp Kadıoğlu'nu görünce Hürriyet muhabirine ‘‘Sizin kozmonotunuz var bile. Bu çocuğun 10 yıl sonra ilk Türk astronotu olması için test ve sınavlara gerek duymadan % 90 uygun olduğunu bir bakışta söyleyebiliyorum’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!