Rus turistlerin hediyelik tercihi: İlaç

Güncelleme Tarihi:

Rus turistlerin hediyelik tercihi: İlaç
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2022 07:00

Ukrayna savaşı gölgesinde Türkiye’ye gelen Rus turistlerin bir numaralı hediyelik tercihi ‘ilaç’ oldu. Ruslar, ülkelerinde pahalı olan ağrı kesiciler ve depresyon hapları gibi ilaçları tatil dönüşü yanlarında götürüyor. Rus gümrük polisi bu duruma sessiz kalıyor.

Haberin Devamı

Son dönemde tatil için geldikleri Türkiye’deki otellerine yerleşen Rus vatandaşlarının ilk yaptıkları iş, çevrelerinde bulunan eczaneleri araştırmak oluyor. Bu sezon ağustos itibarıyla Türkiye’yi yaklaşık iki milyon Rus ziyaret ederken Akdeniz ve Ege bölgelerindeki 5 yıldızlı otellerin yakınlarında Ruslara hizmet veren yeni eczaneler açıldı. Antalya, Belek, Alanya, Kemer, Marmaris ve Bodrum’da eczaneler, Rus ilaçların Türkiye’deki muadillerini ezbere bilen personel çalıştırıyor.

YAPTIRIMLARIN ETKİSİ

Ruslar geçmişte de Türkiye’ye geldiklerinde, daha ucuz olduğu için ülkelerine ilaçla dönüyordu ancak Ukranya işgali üzerine Batı’nın peş peşe açıkladığı yaptırım kararları ilaç sanayisini de vurunca talep arttı. Geçen mayıstan beri ilaç talebi gözle görülür şekilde artarken, Türkiye’den Rusya’ya götürülen bir numaralı ihtiyaç ürünü ve hediyelik eşya ilaç oldu. Bu duruma Akdeniz sahillerinde, “ilaç alışverişi” anlamına gelen “pharma shopping” kelimesinin Türkçe okunuşuyla “farma-şoping” adı verilmeye başlandı. Rus turizm haberleri sitesi “Turdor”a göre, özellikle haziran ve temmuz aylarında Rusya’ya ilaç götürenlerin sayısında ciddi artış yaşandı.

Haberin Devamı

EVDE 5 KAT PAHALI

Sitenin ilgili haberinde, “Batı yaptırımları yüzünden hayati önemdeki ilaçlar ya yok ya da fiyatları cep yakıyor. Rusya’da istediği ilaçları bulamayan halk, tatil ve sağlığı birleştirerek eve ilaçla dönüyor. Rus gümrük memurları bavullardaki ilaçları fark etse de görmezden gelmeyi tercih ediyor” ifadelerini kullandı. Rusya’da halihazırda çoğu ilacın, Türkiye’dekinden 5 kat daha pahalıya satıldığı belirtiliyor. Türkiye’ye gelen Rus vatandaşları en çok ağrı kesiciler, depresyon hapları ve şeker hastalarına yönelik ilaçları talep ediyor. Bir başka gözde ürün ise lensler. Türkiye’de kontakt lens fiyatları, Rusya’dakinden 3 kat daha ucuz.

SİPARİŞ ALIYORLAR

“Farma-şoping”i Türkiye tatilini daha ucuza getirmek için yapanlar da var. Rus sosyal medya sitelerinde “Türkiye’ye tatile gidiyorum. İlaca ihtiyacı olan benimle iletişime geçsin” notuyla çok sayıda paylaşım yapılıyor. Kişiler, aldıkları ilaç siparişleriyle masraflarının bir kısmını karşılamayı umuyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!