Rus savunması : Dudayev Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

Rus savunması : Dudayev Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye, Moskova'da olduğu belirlenen PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yakalanıp iade edilmesi için bastırınca, Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın Jeopolitika Komitesi Başkanı Aleksey Mitrofanov, 2 yıl önce suikast sonucu ölen Çeçen lideri Çahar Dudayev'in Türkiye'de olduğunu öne sürdü. Mitrofanov, Dudayev'in İstanbul'da yaşadığını ve iadesinin gündeme gelebileceğini söyledi.

PKK'ya destek konusunda Duma'daki en faal milletvekili olan Mitrofanov, dün ‘Dudayev sağ ve Türkiye’de' konulu bir basın toplantısı düzenledi. Mitrofanov, ‘Türkiye’de olduğunu biliyoruz, elimizde delil var. Dudayev, 1996 yılındaki öldüğü açıklanan olaydan iki hafta sonra Türkiye'ye gitti ve şu an İstanbul'daki Florya Basın Sitesi'nde veya Ataköy'deki bir apartman dairesinde yaşıyor' iddiasını ortaya attı.

Dudayev'in hayatta olduğunu ve Türkiye'de bulunduğunu kanıtlayan belgeler gözüyle gördüğünü de iddia eden Mitrofanov, ‘Türkiye’ye giriş yaptığı pasaportu kopyasını gözümle gördüm. Başka belgeler de var. Rus gizli servisiyle Tür gizli servisi bu asrın operasyonunu birlikte de gerçekleştirmiş olabilir. Dudayev Türkiye'de sürgündeymiş gibi yaşıyacaksa ona diyecek bir şeyimi yok, ancak günün birinde Çeçenistan ve Kuzey Kafkaslara dönmeyi planlıyors gerekli girişimlerin Türkiye nezdinde yapılmasını talep edeceğiz' dedi.

Aşırı milliyetçi Vladimir Jirinovski'nin partisinden olan Mitrofanov, Dudayev konusunun Öcalan'ın iadesinin istediği bir döneme denk gelmesiyle ilgili bir soruya, ‘İki meseleyi birbirine bağlamak yanlış olur. Doğrusunu ben de bilmiyorum. İkinci Dünya Savaşı sonrasında birçok Nazi SS subayı gizlece Rusya’dan hayatlarını sürdürdükleri günümüzde ortaya çıkıyor' cevabı verdi.

Mitrofanov'un basın toplantısında yardımcısı ve sözde sürgündeki Kürt parlamentos üyesi Rustem Broyev de hazır bulunuyordu. Toplantı sonrasında Türk gazetecilere Abdullah Öcalan'ın nered bulunabileceği konusuna da değinen Mitrofanov ‘Rusya dışında birçok ülked olabilir’ dedi.

Çeçenistan Dışişleri Bakanı Mevlüdi Udugov ise iddiaları saçma olarak nitelendirdi. Dudayev'in 1996 yılında uydu telefonuyla konuşurken bir roketin isabet etmesi sonucu öldüğü açıklanmıştı. Bazı Çeçen savaşçılar, Dudayev'in hayatta olduğunu iddia etmişti.

‘Apo Rusya’da değil’ demeye dili varmayan Moskova, çareyi karşı saldırıya geçmekte buldu. Duma’nın Jeopolitika Komitesi Başkanı Mitrofanov ‘Dudayev ölmedi, İstanbul’da yaşıyor’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!