Rus basını: Moskova, Şam-Ankara normalleşmesini hızlandırmak istiyor

Güncelleme Tarihi:

Rus basını: Moskova, Şam-Ankara normalleşmesini hızlandırmak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2023 07:00

Rus basınına göre Kremlin kaynakları Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın haftaya Moskova’ya resmi ziyaret gerçekleştirilmesinin beklendiğini, bu ziyaret sırasında Türkiye’den de Moskova’ya bir heyetin davet edilmesinin mümkün olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

ESAD MOSKOVA’YA GİDİYOR

Vedomosti gazetesi, Esad’ın 2021 yılından beri ilk kez Moskova’ya yapacağı ziyaretin gündeminin depremler sonrasında Şam rejimine petrol ürünleri ve gıda sevkıyatının sağlanması olduğunu yazdı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Rusya lideri Vladimir Putin tarafından kabul edilmesinin beklendiği de vurgulandı. Buna göre Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Sansar’ı bakanlığa davet ederek Suriye odaklı bir görüşme yaptı.

Rus Ortadoğu uzmanı Nikolay Surkov, Moskova’nın Suriye hareketliliğinin birkaç unsur içerdiğine işaret ederek “İlki, düne kadar Suriye’ye borç petrol ürünleri sağlayan İran bu pratikten vazgeçti. İkinci önemli etken, yıkıcı deprem sonuçları. Rusya’nın Şam rejimine yardım için lojistik olarak Türkiye’nin desteğine ihtiyacı var. Türkiye’nin de Şam rejimiyle normalleşme sürecine ılımlı baktığı dikkate alındığında Moskova’da Rus tarafı arabuluculuğunda Ankara ile Şam arasında yeni tur görüşmeleri yapılabilir” görüşünü öne sürdü. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!