Talat'tan AB'ye: Rumların üyeliğini dondurun

Güncelleme Tarihi:

Talattan ABye: Rumların üyeliğini dondurun
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2004 01:37

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, AB dönem başkanı olan İrlanda Başbakanı Ahern’e mektup yazarak Kuzey’in dışa açılımı için taleplerde bulundu.

- Kıbrıs Rum Kesimi’nin AB üyeliği dondurulsun.

- 1 Mayıs’tan itibaren mal dolaşımını düzenleyecek Yeşil Hat yönetmeliği değiştirilsin.

- Kuzey Kıbrıs ile direkt ilişki kurulsun.



KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat Avrupa Birliği’nde diplomatik atağa geçerek, Rum yönetiminin AB üyeliğinin dondurulmasını istedi. Talat, AB dönem başkanı İrlanda Başbakanı Bertie Ahern’e ve AB dışişleri bakanlarının oluşturduğu Genel İşler Konseyi’ne talepler listesi gönderdi ve AB müktesebatının sadece Kuzey Kıbrıs’ta değil, güneyde de uygulanmamasını talep etti.

Talat, Rumlar’ın Annan planını reddettiği referandumun hemen ardından, AB liderlerinin oluşturduğu AB Konseyi’ne dağıtılmak üzere AB Dönem Başkanı İrlanda Başbakanı Bertie Ahern’e resmi bir yazı gönderdi. Talat ikinci bir mektubu da dün Lüksemburg’da dışişleri bakanları seviyesinde toplanan Genel İşler Konseyi’ne yazdı.

RESMEN ÜYE, FİİLEN DEĞİL

Talat, AB dönem başkanına gönderdiği mektupta Rum Kesimi’nin AB katılım anlaşmasının 10’uncu protokolüne göre müktesebatın kuzeyde askıya alınması öngörüldüğüne dikkat çekti ve müktesebatın güneyde de askıya alınmasını istedi. Talat bu talebin kabul edilmesi halinde Rum yönetiminin resmen AB üyesi olmasına rağmen, üyeliğin fiilen dondurulmuş olacağını kaydetti.

Talat mektubunda, ‘Yeni şartlarda müktesebatın uygulanmayacağı Kuzey’deki Türk halkı çözüm için üzerine düşeni yapmasına karşın, Güney’in bu konuda gerekeni yapmadığı görülmüştür. Bu şartlarda görevini yerine getirmeyen Rum tarafını ödüllendirmemek için ada bütün olarak AB’a girinceye kadar müktesebatın Güney’de de askıya alınmasını talep ediyoruz’ dedi.

Başbakan Talat, Lüksemburg’ta dün toplanan Genel İşler Konseyi’ne gönderdiği mektupta ise 1 Mayıs’tan itibaren kuzey ile güney arasında malların dolaşımını düzenleyecek Yeşil Hat Yönetmeliği’nin değiştirilmesi ve Kuzey Kıbrıs’la direkt ilişki kurulması talebinde bulundu.

İKİNCİ ROTASI WASHINGTON

AB’nin genişlemeden sorumlu komiseri Günter Verheugen ile bugün Brüksel’de bir araya gelecek olan Talat’ın ABD’ye davet edilmesi için çalışmalar devam ediyor. ABD’de Dışişleri Bakanı Colin Powell ile görüşmesi planlanan Talat’ın programı kesinleşmedi. ABD’nin Kıbrıs Büyükelçiliği Talat’ın ABD ziyareti ile ilgili yoğun bir çalışma içine girdi. Talat, Brüksel’deki ziyaretinin ardından temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gelecek.

İşte Talat’ın talepleri

Mevcut Yeşil Hat yönetmeliği taslağı, sadece narenciye ile harup çekirdeğinin serbest dolaşıma tabi mallar kapsamına alınıyor. Bu liste değişsin, ürünler artırılsın.

259 milyon Euro’luk KKTC’ye yapılacak yardım serbest bırakılsın.

Rum hükümeti bizim adımıza icraat yapamasın.

AB ile ilişkilerimiz Rumların hayır oyuyla bloke edilemesin.

KKTC ile doğrudan ilişkiye girilsin.

KKTC’ye yönelik programlarda Rum hükümetinin onayı aranmasın
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!