Rumlardan Akdeniz’de yeni doğalgaz hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Rumlardan Akdeniz’de yeni doğalgaz hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2019 08:30

Kıbrıs yönetimi ve Yunanistan, doğu Akdeniz’de İsrail’le birlikte kurdukları, Türkiye’yi devre dışı bırakan doğalgaz ortaklığına, İsrail’le deniz sınırları konusunda büyük sorunları bulunan Lübnan’ı da dahil etmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

KIBRIS Rum ve Yunan Dışişleri Bakanları Nikos Hristodulidis ve Yorgos Katrugalos, Beyrut’a giderek Lübnan Dışişleri Bakanı Gebran Bassil ile bir araya geldi, enerji işbirliği çerçeve anlaşması imzaladı. Rum yönetimi, Türkiye ve KKTC’nin itirazlarına rağmen 2007’de önce Mısır ardından Lübnan ile doğu Akdeniz’de münhasır ekonomik alan sınırlarını belirleyen anlaşmalar imzaladı. Rumların Lübnan’la imzaladıkları anlaşma kadük kaldı; nedeni ise yine Rumların 2010’da İsrail’le imzaladıkları benzer sınır belirleme anlaşması. İsrail Rumlarla deniz sınırlarını belirlerken, komşusu Lübnan’ın hak iddia ettiği deniz alanlarını kendi sınırlarına dahil etti, sondajlara başlayarak doğalgaz kaynaklarına da ulaştı. Bu nedenle Lübnan Rumlarla imzaladığı sınır anlaşmasını yürürlüğe sokmadı. Rum yönetimi ve Yunanistan, doğu Akdeniz doğal kaynaklarında Türkiye ve KKTC’yi devre dışı bırakmak hedefiyle, Mısır ve İsrail’le ayrı ayrı işbirliği alanları oluşturdu. Son olarak, doğu Akdeniz doğalgaz kaynaklarını İsrail’den başlayıp, Kıbrıs adası ve ardından Girit ve Yunanistan ana karasına uzanacak bir boru hattıyla deniz altından İtalya’ya ulaştırma projesi hazırladılar.

Haberin Devamı

TOTAL VE ENI SIKIŞTI

Rumlardan parsel kiralayan ve deneme sondajları yapan Fransız Total ve İtalyan ENI şirketlerinin, Lübnan sularında da kiraladıkları parselleri bulunuyor. Batılı şirketler, Lübnan açıklarındaki potansiyel doğalgaz kaynaklarını, İsrail, Yunanistan ve Rum yönetimi arasındaki işbirliği mekanizmasına, Lübnan-İsrail arasındaki deniz sınırı anlaşmazlığı nedeniyle sokamıyor.

Lübnan ile İsrail arasındaki anlaşmazlığı çözmeye çalışan Rum ve Yunan dışişleri bakanları, Beyrut’a giderek, Lübnan Dışişleri Bakanı Gebran Bassil ile ekonomik işbirliği görüşmeleri yaptı. Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aun, Başbakan Saad Hariri ve Meclis Başkanı Mebih Berri ile ayrı görüşmeler gerçekleştirdi. Rum Bakan ayrıca Lübnan Enerji Bakanı Nada Bustani ile enerji alanında işbirliği çerçeve anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, Lübnan ile Rum yönetimi, kendi bölgelerinde doğalgaz keşif bölgeler oluşturacak ve ortak sondaj konusunda teknik işbirliği yapacak. Rum ve Lübnan dışişleri bakanları 7 Mayıs’ta Kıbrıs Rum yönetiminde yeniden buluşacak ve Haziran sonunda da enerji işbirliği anlaşmasını tamamlayacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!