Rumlar, ‘yaptırım’ istedi, Almanya Türkiye’yi korudu

Güncelleme Tarihi:

Rumlar, ‘yaptırım’ istedi, Almanya Türkiye’yi korudu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 00:00

Yarın toplanacak olan Avrupa Birliği liderler zirvesinden Türkiye’ye “yaptırım” kararı çıkması için direnen Kıbrıslı Rumların bu direncini Almanya kırdı.

Almanya’dan “destek” bulamayan Rumlar ise, cuma günü Brüksel’de yayınlanacak olan AB nihai bildirisine kendi görüşlerini ileten bir “deklarasyon” eklenmesini kabul ederek uzlaşmayı kabul etti. Buna göre AB ülkeleri, Rum uçak ve gemilerine havaalanı ve limanlarını açmayan Türkiye’ye herhangi bir “yaptırım” uygulamayacak. Bu konuda “somut adım” beklentisinin “acil” olduğunu belirtecek ve Kıbrıs’ta görüşmeleri “destekledikleri” mesajını verecek.

Almanya: Müzakereler sürsün

Brüksel’de toplanan AB Dışişleri Bakanları önceki gece geç saatlere kadar sürdürdükleri ”Türkiye tartışmasını”, dün de devam ettirdiler. Almanya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Werner Hoyer, “Türkiye’nin limanlarını açmasını öngören Ankara protokolü halen uygulanmıyor. Ancak biz, müzakere sürecinin devam etmesinin, bu konuda da yol almamızı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi. Bu çıkış, AB içinde Rumların “yalnız” kalmasına neden oldu.

Çevre başlığı açılacak

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu temsilcisi Olli Rehn, bu ay içinde çevre başlığının müzakerelere açılacağını söyledi. Rehn, Türk limanlarının Rum gemilerine açılmaması nedeniyle 8 başlığın dondurulduğunu hatırlattı ve “Bu başlıkların dondurulması kararı sürecek ama çevre başlığı açılacak” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!