Rumlar Türkiye kökenli KKTC'lileri Robocop gibi görüyor

Güncelleme Tarihi:

Rumlar Türkiye kökenli KKTClileri Robocop gibi görüyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2009 11:08

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum yönetimin, Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarını güvenlik sorunu yaratabilecek 'robocop' gibi gördüğünü söyledi.

Talat, Rum tarafının, BM'nin Kıbrıs'taki iki kesimlilik parametresini reddettiğini de belirtti. Cumhurbaşkanı Talat, TRT'ye yaptığı açıklamada, yaklaşık 11 aydır süren ve ilk turu tamamlanan müzakerelerde, özellikle Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'nın Orams Davası kararı ve İngiltere'ye direkt uçuşların engellenmesinin
ardından kendisini masada 'güçsüz ve öfkeli' hissettiğini söyledi.

Süreç boyunca birçok kriz yaşanmasına rağmen görüşmelerin kopmaması nedeniyle 1 yıl öncesine göre 'daha umutlu' olduğunu dile getiren Talat, “bizi en çok rahatlatan Türkiye'nin çok açık desteğidir. Bizi dünyada tek destekleyen ülke Türkiye. Bizi desteklerken, iradenin Kıbrıs Türkünün elinde olduğunu belirterek yapıyor. Bu da tabii Rumların, 'Türkiye sizi kukla gibi kullanıyor' argümanını çürütüyor” dedi.

“Tıkanıklık mülkiyet başlığında olabilir” diyen Talat, BM'nin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik siyasi eşitlikle beraber iki temel parametresinden biri olan iki kesimliliği Rum Tarafının kabul etmediğini söyledi.

Talat, BM Genel Sekreteri'nin New York'taki üçlü zirve önerisinin de, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas tarafından, BM'nin çözüm sürecindeki ağırlığının artmasını engellemek gerekçesiyle reddedildiğini belirtti.

Rumların adada istemediği Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarından neden korktukları sorusuna karşılık Talat şunları söyledi:

“Onlar bizim eşit vatandaşımızdır. Neden korkuyorlar? Söyledikleri komiktir aslında; Türk ordusunda iyi eğitim almış ve ileride güvenlik sorunu yaratabilecek 'robocoplar', o tür yaratıklar gibi görüyorlar.”

1974'te Güney Kıbrıs'ta bir Amerikan büyükelçisinin öldürüldüğünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Talat, asıl sebebin ırkçılığa varan yabancı düşmanlığı olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!