Rum'a uyarı: Türkleri tahrik etmeyin

Güncelleme Tarihi:

Ruma uyarı: Türkleri tahrik etmeyin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2002 01:57

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, AB'nin KKTC'de bir enformasyon büro açma çağrısı yaptığı raporunda, Türklere de 'AB'ye olumlu bakın' mesajı yolladı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Avrupa Birliği'nin KKTC ile diyaloğa geçmesi gerektiğini belirten bir raporu oyladı. Raporda, Türk ve Rum kesimine yönelik çeşitli çağrılar yer aldı ve özellikle Rumlara 'Türkleri tahrik edici' mesajlardan kaçınması uyarısı yapıldı.

43 Avrupa ülkesinin üyesi olduğu AKPM'nin 4'e karşı 93 oyla kabul ettiği tavsiye kararında Türk kesimine de 'AB'ye yönelik olumlu tutum' içine girmesi ve iki taraf arasındaki siyasi partilerin temasları konusunda 'anlayışlı olma' çağrısı yapıldı.

AKPM ayrıca, Avrupa Birliği'ne yönelik bazı uyarılar da yaptı. Kararda, AB'nin Türk kesimiyle temas olanaklarını araştırması gerektiği belirtilirken, KKTC'de AB üyeliğinin faydalarının anlatılabileceği bir enformasyon bürosu kurması tavsiye edildi.

RAPORTÖR AP'Yİ ELEŞTİRDİ

Kıbrıs raporunu kaleme alan Macar parlamenter Andreas Barsony, AB ile tam üyelik müzakerelerinin giderek yoğunlaşması ve büyük güçler için Kıbrıs'ın jeopolitik olarak çatışma bölgesi dışına çıkmasının, sorunun çözümü konusunda olumlu bir hava yarattığını söyledi. Macar parlamenter, Avrupa Parlamentosu'nda Kıbrıs raporunu hazırlayan Lüksemburg'lu Jacques Poos'un tutumunu eleştirerek, 'Kuzeye gitmeden hazırlanan bir rapor gerçekçi olamaz' dedi.

Tartışma sırasında söz alan AKPM Türk Heyeti Başkanı DSP milletvekili Uluç Gürkan, görüşmelerin Denktaş'ın girişimiyle başladığına dikkati çekerek, çözüm konusunda iki lidere gerekli şansın verilmesi ve acele edilmemesi gerektiğini söyledi. Gürkan, müzakerelere dışarıdan müdahale edilmemesi gerektiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!