Rum Yönetimi, tavuk hastalığını sakladı

Güncelleme Tarihi:

Rum Yönetimi, tavuk hastalığını sakladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2006 17:39

Türkiye'de ölümcül kuş gribi vakalarının görülmesinin ardından KKTC’de de kuş gribi hastalığının patlak vermesi ihtimali KKTC’li yetkilileri ciddi önlemler almaya iterken, Rum Yönetimi’nin de Ada’da kendi taraflarında ortaya çıkan ’yalancı tavuk vebası’nı (Newcastle hastalığı) kamuoyundan sakladığı ortaya çıktı.

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer bugün düzenlediği basın toplantısında, kuş gribi hastalığıyla ilgili kendi gönderdikleri raporların henüz ellerine ulaşmadığını açıkladı. Soyer, sonuç ne olursa olsun şeffaf davranılacağını belirtirken, Güney Kıbrıs’ta Kasım 2005’te hastalığın halktan saklandığını açıkladı. Hafta başında KKTC’nin İncirli köyü, kuş gribi şüphesi nedeniyle karantina altına alınmış ve köydeki tüm kümes ve kafes hayvanları itlaf edilmişti. Köye girip çıkan herşey ilaçlanmış ve köyden alınan numuneler Türkiye ve İngiltere’de tahlil laboratuvarlarına gönderilmişti. Sonuçlar ise hala bekleniyor.

KKTC YETKİLİLERİ, RUMLARIN GİZLEDİĞİ RAPORU LABORATUVARDAN ALDI

İngiltere’deki Weybridge laboratuvarına gönderilen şüpheli numunelere ait rapor sonucu beklenirken aynı laboratuvardan Güney Kıbrıs’a gönderilen ancak kauoyundan gizlendiği, KKTC makamlarınca ortaya çıkarılan rapor şaşırttı. KKTC’li yetkililerin, laboratuvardan bir kopyasını aldığı Güney Kıbrıs’ın 2005 yılındaki numunelerine ait raporda ’hastalık tespit edildiği’ belirtiliyor. Rum Yönetimi, ilgili raporu Rum halkından saklarken, Türklerle olan sınır kapılarında sıkı tedbirler aldı.

Yapılan incelemeler sonrasında 3 Kasım 2005 tarihinde KKTC’de karantinaya alınan İncirli köyüne çok uzak olmayan, Güney Kıbrıs’taki Ahna köyünde hastalığın ve tedbirlerin gizlendiği belirlendi. Güney Kıbrıs’ta görülen hastalık sonrasında Rum köyünün 3 kilometrekarelik alanının karantinaya alındığı, köydeki tüm kümes hayvanlarının itlaf edildiği, köyün ilaçlandığı ve bunların basına ve halka yansımadığı ortaya çıktı.

Rum Yönetimi, şu anda KKTC’den Güney Kıbrıs’a geçen araçlar için ciddi önlemler alırken tüm araçlar ilaçlanıyor ve tüm araçlarda kuş gribi taşıması muhtemel hiçbir şeyin geçmesine izin verilmiyor. Soyer, Rum basınının bu haberi duymamasının söz konusu olmadığını belirttiği açıklamasında Rum Yönetimi’nin konuyu basının da desteğiyle gizlediğini ifade etti.

SOYER: SONUÇ ELİMİZE ULAŞMIŞ DEĞİL

KKTC’de kuş gribi şüphesi nedeniyle İngiltere’ye gönderilen numunelerin sonucunun henüz KKTC yetkili makamlarına ulaşmadığını açıklayan KKTC Başbakanı, "Rapor sonucu ne olursa olsun açıklanacaktır" dedi. Başbakan Soyer, Güney Kıbrıs’ın, 3 Kasım’da, İngiltere’deki Weybridge laboratuvarına gönderilen şüpheli numunelerinin raporunun 14 Aralık’ta Rum Yönetimi’ne gönderildiğini belirttiği açıklamasında kendilerine ait sonucun ellerine ulaşması sonrasında bunun halka açıklanacağını belirtti. Gizlemeye gerek olmadığını belirten Başbakan, iç politikaya yönelik art niyetli yaklaşımların sergilendiğini ve spekülasyonlar yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.

YALANCI TAVUK VEBASI (NEWCASTLE HASTALIĞI)

Halk arasında ve son günlerde medyada tartışılan ve "Tavuklara kıran girdi" olarak tanımlanan hastalık ’yalancı tavuk vebası (Newcastle hastalığı) olarak da biliniyor. Newcastle hastalığı bütün dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de büyük ekonomik zararlar meydana getiren ciddi bir hastalık olarak biliniyor ve tavukçuluk endüstrisini tehdit eden hastalıkların önde gelenlerinden biri kabul ediliyor.

Hastalık etkeninin çevre koşullarına karşı direnci, bulaşma ve yayılmasının kolay oluşu (rüzgar, yabani kuşlar, kümesten çıkan hava, kümese girip çıkan canlı veya cansız araç ve gereçler) hastalıktan korunma ve nastalığa karşı mücadeleyi güçleştiriyor. ölgede hastalık genellikle öldürücü şekilde görülüyor ve ekonomik kayıplara yol açıyor. Newcastle virüsü insanlarda da hastalıklara (konjoktivit ve gribal infeksiyon) yol açıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!