Rum tarafından iki farklı görüş

Güncelleme Tarihi:

Rum tarafından iki farklı görüş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2008 19:52

Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos, “Türk tarafının Kıbrıs sorununda ileri sürdüğü tezlerde devam etmesi halinde müzakerelerin başarısızlığa uğrayacağı” görüşünü savunarak, “Kıbrıs sorunu tehlikeli bir noktaya geldi” iddiasında bulundu.

Rum Başpiskopos, müzakerelerde ilerleme kaydedilmemesi halinde KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki sınır kapılarının kapatılmasını da istedi.

2. Hrisostomos, Rum Simerini gazetesine verdiği demeçte, Rum Meclis Başkanı Marios Karoyan'ın, “önümüzdeki haftalar içerisinde ilerleme kaydedilemez ise Rum tarafının müzakerelerden ayrılması” yönündeki görüşünün “Kilise'nin de tutumu olduğuna inandığını” söyledi.

Başpiskopos 2. Hrisostomos, şu iddialarını dile getirdi:
“Müzakereler Türk tarafının maksimalist tezleri yüzünden ilerlemezse, 'yerleşiklerin' (Türkiye'den gelen KKTC vatandaşları) gelişi devam ederse, devam ettiğine inanıyorum, Avrupa'ya, BM'ye, Güvenlik Konseyi'ndeki büyüklere; Amerikalılara, Ruslara, Çinlilere vatanımızın tehlikede olduğunu, Ada'mızın demografik oluşumunun yıkılma tehlikesinde olduğunu bildirmekten başka seçeneğimiz yoktur. Daha da ileri giderek kendilerini, bu durum böyle devam ederse barikatların kapatılması gerektiği konusunda da uyarırım. Bazıları bana 'Taksim istiyorsun' dedi. Hayır, tam da taksim istemediğim için bu kötü durum devam edemez. Avrupalılar da kendi şahsi çıkarları nedeniyle Türkiye'ye pazar gözüyle bakamayacaklarını, hali hazırda AB üyesi olmuş bir ülkeye bakmaları gerektiğini anlamalıdır.”

2. Hrisostomos, “sınır kapılarının kapatılmasının bir tedbir mi?” sorusuna da “Yapmamız gerekir, çünkü Ada'nın Kuzey kesimi Türkleşecek, Güney kısmı da Kıbrıslı Türkler tarafından kolonize edilecek. Her gün çalışmak için
gelen 'yerleşiklerden' söz etmiyorum. Yarın haklı olarak, mallarını, evlerini
istemek için gelecekler” yanıtını verdi.

“GÖÇMENLERİMİZLE ALAY ETMEYELİM”

Rum Başpiskopos, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ya bizimkiler? Tapu Dairesi'nden aldığım bilgilere göre Kıbrıslı Türklerin malları yüzde 16'nın altındaydı. Bunu Avrupa'ya net şekilde iletmeliyiz ve Kıbrıslı Türklerin yüzde 30'a, yüzde 28'e ve hatta yüzde 25'e kadar almaları konusunu tartışma konusu bile yapamayız. Kurtarabileceklerimizi kurtarmak için tezlerimizi artık net şekilde korkmadan söylemeliyiz. Biz, Kıbrıslı Türklere saygı duyuyoruz. Kuzey'de kalmak istiyorlarsa Kuzey'de kalsınlar. Kendilerine ev inşa etmemizi istiyorlarsa, edelim ama bizimkiler ve bizim mallarımız olmaz. Bu noktalarda sağlam durmalıyız. Göçmenlerimizle de, 'hepsi evlerine, mallarına gidecek' diye alay etmemeliyiz. Nihayet istikrarlı, yüksel sesle konuşmalıyız ki Avrupalı ortaklarımıza, bu durumun devam edemeyeceği mesajı gitsin.”

Türk yetkililerin, Kıbrıs'ta “iki devletli çözüm” öngören açıklamasına karşı çıkan ve KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca'nın açıklamalarına da “köprüleri uçuran kundaklama” olduğunu öne sürerek karşı çıkan Rum Başpiskoposu, “Artık uzlaşı köprüleri yoktur. Sonunda işleyebilir ve yaşayabilir olacak bir çözüme mi ulaşacağız? Ben inanmıyorum. (Türk tarafı) Bu tezlerinde devam ederlerse müzakereler başarısızlığa uğrayacak” ifadesini kullandı.

DİSİ LİDERİ ANASTASİADİS: “KAÇARSAK SONUMUZ KOSOVA OLUR”

Rum ana muhalefet Demokatik Seferberlik Partisi (DİSİ) Başkanı Nikos Anastasiadis ise “Müzakereleri terk etme hatasını yaparsak bizi bekleyen son, Kosova'nın, Abhazya'nın ve Osetya'nın kaderi olacak” dedi.

Anastasiadis, Simerini'ye yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununa önümüzdeki bahara kadar çözüm bulunması gerektiğini dile getirerek, “Nisan veya Mayıs 2009'a kadar çözüm bulmak için sıkı çalışmazsak, Kıbrıs sorunuyla ilgili bir sonraki konuşmamız, yeniden birleşmeyle ilgili değil, iki ayrı devletle ilgili olacak. Kosova, Osetya ve Abhazya'nın çizdiği yola sürükleneceğiz” diye konuştu.

Garantiler olmayan bir çözüm bulma uğraşında Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'a destek vereceğini belirten Anastasiadis, “Ancak aynı zamanda diğer herkesin, Kıbrıslı Türklerle her konu üzerinde uzlaşmamız ve garantilerin olup olmayacağı konusunda anlaşamamamız durumunda, çözümü reddedeceklerini beyan etmelerini istiyorum” dedi.

“Zamanın yeniden birleşmenin yararına değil, Rum tarafının aleyhine ilerlediğini” ifade eden DİSİ lideri, şöyle konuştu:
“Çözüm takvimi vardır ve bu, Avrupa Parlamentosu seçimleri ile Türkiye'nin ilerleme raporudur. Bu konuda da kesin olmalıyız. Kıbrıslı Türkler, Avrupa Parlamentosu'nda temsil edilmek istiyorlar ise çözüm bulunmalı. Aynı zamanda başka bir parametre daha var. Kıbrıs Türk toplumundaki seçimler ve kazanacak görünen parti...”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!