Rum santralı Türk’ün çıktı

Güncelleme Tarihi:

Rum santralı Türk’ün çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2006 00:00

Kıbrıslı Türkler, Rumların Türkiye aleyhine AİHM’de açtığı 1400 mülkiyet davasına yüzlerce dava ile karşılık vermeye hazırlanıyor. AİHM’ye ilk başvuran Kıbrıslı Türk Erdoğan Atakan (sağda), Rumların Larnaka’daki arazisi üzerine elektrik santralı yaptığına dikkat çekerek, "Titina Loizidu’nun Türkiye aleyhine açtığı davadaki gerekçeler ile aynı şekilde başvuruyoruz" dedi.

72 yaşındaki Erdoğan Atakan, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, 1974 öncesinde Larnaka yakınlarındaki Türk köyü Tatlısu’da yaşadığını belirterek, "Eskiden soyadı kanunu yoktu, baba adı ekleniyordu, bu nedenle tapu kayıtlarında adım Erdoğan Durmuş görünüyor. Rumlara karşı direnişin içinde yer aldım. Köyümüzü savunuyorduk. 1974’te Rumlara esir düştüm ve Larnaka’da esir kampında tutuldum. Sonra esir değişimi ile şimdi oturduğum Paşaköy’e yerleştim. Rumlar burada bıraktıkları mallar için Türkiye’ye sürekli dava açıyor biz sessiz kalıyorduk. Şimdi biz Rumlardan hakkımızı arayacağız. Hem mülkümü hem de tazminatımı istiyorum. Santralı yıksınlar" dedi.

Rum lider Tasos Papadopulos’un doğduğu ve evinin bulunduğu KKTC sınırları içindeki Paşaköy’de yaşayan Erdoğan Atakan, kendisi gibi yüzlerce kişinin Rumları dava etmeye hazırlandığını da kaydetti.

Rumların 1982 yılında Tatlısu’daki deniz kıyısındaki 17 dönümlük arazisi üzerine elektrik santralı yaptığına dikkat çeken Erdoğan Atakan, "Aynı Rumların yaptığı gibi biz de kullanım kaybından dolayı tazminat ve mülkün iadesini istiyoruz. Üzerine santral yaparken bana sormadılar, 1974 öncesinde arazimde çekirdeksiz kaliteli şaraplık Sultaniye üzümleri üretiyordum. Arazimi istiyorum" diye konuştu.

PEŞ PEŞE DAVA

Erdoğan’ın avukatı Kıbrıs Türk İnsan Hakları Derneği Başkanı Emine Erk, Rumları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dava bombardımanına hazırlandıklarını söyledi. Emine Erk, "Şu anda 30’dan fazla Rumlara mülk dosyası hazırladık. Rum tarafında mülk bırakan ancak Rumları dava etmeyen Türkler akın akın bize gelecektir. Ayrıca yine Rumlar 1974’teki kayıplar konusunda Türkiye’ye karşı dava açıyor. Bizim de çok kaybımız var, yüzlerce kaybımız ile ilgili dava açacağız" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!