Roma'da Afganistan toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Romada Afganistan toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2007 14:13

Birleşmiş Milletler, İtalya ve Afganistan'ın öncülüğünde Roma'da düzenlenen ve Türkiye'nin Devlet Bakanı Mehmet Aydın tarafından temsil edildiği Afganistan toplantısı bu sabah başladı.

Haberin Devamı

"Afganistan'da Hukukun Üstünlüğü" başlığı altında düzenlenen toplantıya, NATO komutasındaki Uluslararası Güvenlik Destek Gücünün (ISAF) ülkedeki operasyonları sırasında sivillerin yaşamını yitirmesi de damgasını vurdu.


BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'in de katıldığı toplantıdan önce yetkililerin verdiği beyanatlarda, Afganistan'da ISAF güçlerinin bombardımanları sırasında sivil insanların yaşamını yitirmesinden duyulan rahatsızlık, kendini somut biçimde hissettirdi. BM rakamlarına göre, 2007 başından bu yana Afganistan'daki operasyonlarda ölen sivillerin sayısı 600'e ulaşmış bulunuyor.


Afganistan Devlet Başkanı Karzai'nin, bu konuda duyduğu rahatsızlığı, dün akşam İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ve Başbakan Romano Prodi ile yaptığı görüşmelerde de dile getirdiği öğrenildi.

Haberin Devamı


BM Genel Sekreteri Ban, Roma'da verdiği beyanatta, "Şiddetin halen sürmesinden ve özellikle sivillerin yaşamını yitirmesinden son derece kaygılıyım ve büyük üzüntü duyuyorum" dedi.


Konferansın ev sahipliğini yapan İtalya da sivillerin zarara uğramaması için çare bulunmasını istiyor. İtalya Savunma Bakanı Arturo Parisi, "Artık soruşturma açma dönemi geride kalmalı. Ya iyi nişan almayı öğrenmek ya da ateş açmaya kalkışmamak lazım" diye konuştu.

Roma'daki toplantıda Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Boucher ve BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad tarafından temsil edilen ABD'nin ise bu konuda farklı bir yaklaşım sergilemesi dikkati çekti. Büyükelçi Halilzad, koalisyon güçleri arasında koordinasyonu güçlendirmeye itirazları olmadığını belirtmekle birlikte şöyle konuştu:

"Afganistan'da ABD askerleri, sivillerin zarar görmemesi için elinden geleni yapıyor. Ama silahlar bazen hedef şaşırabiliyor. Savaş, mükemmel bir bilim değildir. Taliban güçlerinin ve terörist grupların sivilleri kalkan olarak kullandıklarını da unutmamak gerekiyor."

Roma'da akşam geç saatlerde sona erecek toplantıda, Afganistan'da hukukun demokratikleştirilmesi, ülke genelinde hukukun üstünlüğünün sağlanması konularında neler yapılabileceği tartışılacak. Bu konuda Afganistan'a yapılacak mali yardımlar da toplantının gündem maddeleri arasında bulunuyor.

Haberin Devamı

Roma'daki toplantıya toplam 26 ülke katılıyor. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İtalya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Massimo D'Alema, Portekiz Dışişleri Bakanı Luis Amado, AB Komisyonunun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner'in de katıldığı toplantıya, aralarında İngiltere, Fransa ve Almanya'nın da bulunduğu pek çok ülkenin bakan göndermek yerine, müsteşar veya üst düzey bir bürokrat göndermeyi yeğlediği de dikkati çekti.
Roma'daki toplantıda, akşam saatlerinde Devlet Bakanı Aydın'ın da konuşma yapması bekleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!