Dünya gözünü Riyad'a çevirdi! Kritik zirvede peş peşe önemli mesajlar...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2023 14:43

İşgal altındaki Filistin topraklarına ve Filistin halkına yönelik saldırıların ele alınacağı İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği 8. Olağanüstü İslam Zirvesi Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da başladı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Gazze'deki askeri operasyonların derhal durdurulmasını isterken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas silahsız sivillerin uluslararası korumaya ihtiyacı olduğunu vurguladı. İİT ve Arap Birliği Ortak Zirvesi Bildirisi'nde İsrail'e silah ihracatı yapan ülkelere ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne çağrı yapıldı.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad liderler düzeyinde İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği 8. Olağanüstü İslam Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Zirvede Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil etti.

Dünya gözünü Riyada çevirdi Kritik zirvede peş peşe önemli mesajlar...

AİLE FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Erdoğan ve diğer liderler zirve alanında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman tarafından karşılandı. Liderler, karşılama törenin ardından zirve öncesinde aile fotoğrafı çektirdi.

Fotoğraf çekiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, solunda ise İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi yer aldı.

Dünya gözünü Riyada çevirdi Kritik zirvede peş peşe önemli mesajlar...

Haberin Devamı

ORTAK BİLDİRİ YAYIMLANDI

İİT ve Arap Birliği Ortak Zirvesi Bildirisi yayımlandı. Bildiride şu ifadelere yer verildi:

Filistin halkı güvenlik ve barışa kavuşmadan İsrail'in ve diğer hiçbir bölge ülkesinin güvenlik ve barışa kavuşamayacağını teyit eder. Devletleri, işgal ordusu ve terörist yerleşimcilerin Filistinlileri öldürmede kullandığı silah ihracatını derhal durdurmaya çağırıyoruz. Devletleri, işgal ordusu ve terörist yerleşimcilerin Filistinlileri öldürmede kullandığı silah ihracatını derhal durdurmaya çağırıyoruz. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden, İsrail'in işlediği savaş suçlarına ilişkin soruşturmayı tamamlamasını talep ediyoruz.

SELMAN: ASKERİ OPERASYON DERHAL DURDURULMALI

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, "Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonların derhal durdurulması ve ablukanın kaldırılması yönündeki talebimizi yineliyoruz" dedi ve tüm esir ve tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, Gazze'deki "toplu cezalandırma politikalarının" kabul edilemez olduğunu ve 'meşru müdafaa' ile haklı gösterilemeyeceğini vurguladı.

Dünya gözünü Riyada çevirdi Kritik zirvede peş peşe önemli mesajlar...

ABBAS'TAN ULUSLARARASI KORUMA ÇAĞRISI

Haberin Devamı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas zirvede yaptığı konuşmada "Halkımızı Gazze'den veya Batı Şeria'dan çıkarmaya yönelik her türlü çabayı kategorik olarak reddediyoruz. Silahsız sivillerimiz için uluslararası korumaya ihtiyacımız var. Hiçbir askeri çözüm kabul edilemez çünkü bunların hepsi başarısız oldu." ifadelerini kullandı.

Abbas Filistinlilerin "benzersiz bir soykırım savaşıyla" karşı karşıya olduğunu söyledi ve ABD'yi İsrail'e Gazze saldırısını durdurması için baskı yapmaya çağırdı.

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani, uluslararası toplumu Filistinli sivillerin acıları karşısında sessiz kalmak ve İsrail'in uluslararası hukuku ihlal etmesine izin vermekle suçladı ve “Uluslararası dünya tüm bu sahneler karşısında bağışıklığını koruyor. 20. yüzyılda hastanelerin halka açık bir şekilde bombalanabileceğini kim hayal edebilirdi?" ifadelerini kullandı.

İRAN'DAN 11 YIL SONRA BİR İLK! REİSİ: FİLİSTİN HALKI SİLAHLANDIRILMALI

Haberin Devamı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi 11 yıl sonra Suudi başkentini ziyaret eden ilk İran cumhurbaşkanı oldu.

Reisi zirvede yaptığı konuşmada, Gazze'ye yönelik kör bombardımanın durması gerektiğini vurguladı ve "Bütün İslam aleminin birlik olması lazım. Bu birlik sayesinde sorunu çözebiliriz." dedi. 

Kurulacak bir Filistin devletini desteklediklerini vurgulayan Reisi, İsrail’in Filistin topraklarından çıkartılması ve devam eden saldırılarına karşı mücadele edebilmesi için Filistin halkının silahlandırılması gerektiğini ifade etti.

Reisi, İslam ülkelerinin İsrail ordusunu terör örgütü olarak ilan etmesi gerektiğini belirterek kurulacak uluslararası adil bir mahkemede İsrail eylemlerinin soruşturulması ve İsrail ile ABD'li yetkililerin yargılanmasını talep etti.

Dünya gözünü Riyada çevirdi Kritik zirvede peş peşe önemli mesajlar...
REŞİT'TEN FİLİSTİN HALKINI KURTARMA ÇAĞRISI

Haberin Devamı

Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşit, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen 8'inci Olağanüstü İslam Zirvesi’nde konuştu. Reşit, konuşmasında Filistin halkının kurtarılması için durumun kontrolünün pratik bir çözüm doğrultusunda ele alınması gerektiğini belirtti. Uluslararası toplumdan Gazze Şeridi’ndeki sivil kuruluşları hedef alan saldırıların ve tehlikeli boyuttaki ihlallerin uluslararası toplum tarafından kınanmasını isteyen Reşit, dünya liderlerine Filistin halkını kurtarma çağrısı yaptı.

Askeri operasyonların durdurulması için uluslararası toplumu müdahaleye davet eden Reşit, Filistin halkına kayıtsız ve şartsız insani yardımların ulaştırılması için acil harekete geçilmesini söyledi.

Haberin Devamı

SURİYE DEVLET BAŞKANI ESAD DA KATILIYOR

Suriye’nin Arap Birliği üyeliği, ülkede 2011 yılında başlayan iç savaşta Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yönetim karşıtı eylemcilere yönelik baskı ve şiddetli müdahale emri vermesinin ardından askıya alınmıştı.

Dünya gözünü Riyada çevirdi Kritik zirvede peş peşe önemli mesajlar...


Arap Birliği üyesi 22 ülkenin dışişleri bakanlarının 7 Mayıs'ta Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlediği toplantıda Suriye’nin birliğe dönmesi yönünde aldıkları kararın ardından Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz El Suud, 10 Mayıs’ta Esad’ı zirveye davet etmişti.

Esad, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde Mayıs ayında gerçekleştirilen Arap Birliği Zirvesi’ne 12 yıl sonra ilk kez katılmıştı.

 

BAKMADAN GEÇME!