Rice: İran'a güç kullanımı seçeneği yok

Güncelleme Tarihi:

Rice: İrana güç kullanımı seçeneği yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2006 10:10

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran'a karşı güç kullanılmasının “şu noktada” bir seçenek olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Rice, CBS Evening News programında kendisine yöneltilen “ABD'nin nükleer silah elde etme çabası içinde olmakla suçladığı İran'ı durdurmak için güç kullanma seçeneğinden vazgeçip geçmediği” yolundaki bir soruya, “ABD Başkanı hiçbir seçeneğini masadan kaldırmaz ve kimse de kendisinden bunu yapmasını istemez” karşılığını verdi.
Rice, “Biz diplomatik bir yol üzerindeyiz ve şu noktada bu diplomatik yoldan ayrılmak gündemde değil” diye konuştu.
Diplomatik gözlemciler, şimdiye kadar Avrupa'da oluşan, “ABD'nin İran'a savaş açmak amacıyla çaba sarfettiğine” yönelik korkular nedeniyle askeri seçeneğe açık kapı bırakmaktan dikkatle kaçınan Rice'ın son sözlerinin, bu tutumundaki değişikliğe işaret ettiği görüşünü dile getiriyorlar. Gözlemciler, Rice'ın sözlerini, diplomasinin başarılı olmaması durumunda ABD'nin askeri saldırılar düzenlemeyi düşünebileceği şeklinde yorumluyorlar.

Haberin Devamı

İRAN BM'Yİ NÜKLEER İŞBİRLİĞİ KONUSUNDA UYARDI

İran ise nükleer yakıt çalışmalarından doğan anlaşmazlığın, olası yaptırımların gündeme getirilmesi amacıyla BM Güvenlik Konseyi'ne götürülmesi halinde, BM ile nükleer alandaki gönüllü işbirliğini keseceği uyarısında bulundu.
 
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Avrupa'nın, konuyu Güvenlik Konseyi'ne götürerek, İran ile mevcut uzlaşma şansını kaybedeceğini ve Tahran yönetimini, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın, nükleer tesislerdeki denetimlerini engellemeye zorlayacağını söyledi.  Mutteki, “Konunun BM Güvenlik Konseyi'ne götürülmesi durumunda hükümet, tüm gönüllü işbirliğine son vermeye mecbur kalacaktır” dedi.
  
İran ve AB arasında yaklaşık 2,5 yıldır devam eden görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmış, AB'nin önde gelen ülkeleri konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne taşıyacaklarını açıklamışlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!