Rice: Irak ilerleme kaydetti

Güncelleme Tarihi:

Rice: Irak ilerleme kaydetti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2008 09:08

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak'ın ilerleme kaydettiğini, ancak hala dünya ülkelerinin yardımına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenecek olan Irak Konferansı'na katılmak üzere bu ülkeye giden Rice, uçakta basına yaptığı açıklamada, Irak'taki şu anki güvenlik görünümünün ilerleme kaydettiğini ve diğer ülkelerin Irak'ın yeniden yapılandırılmasını desteklemesi gerektiğini belirtti.

İlerleme kaydetmiş güvenliği, işleyen parlamentosu ve komşularıyla daha derin işbirliği içinde bulunan Irak'ın, şu an geçen yıla oranla “tamamen farklı” bir durumda olduğunu kaydeden Rice, “Ancak Irak halen dünyanın yardımına ihtiyaç duyuyor” dedi.
Rice sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu iş bitmedi ve uluslararası toplum, Irak ileriye doğru yol alırken bu ülkenin yanında yer almalıdır. Ancak bu işleyen bir devlettir. Bu bir yıl öncesine göre tamamen farlı bir durum. Bu burada varlığını sürdürmek için bulunan bir devlettir”.

Stockholm'deki konferansın, “bu yıl içinde şiddet olaylarının seviyesinde önemli düşüşlerin yaşandığı, hükümete bağlı güvenlik güçlerinin geçmişte milislerin elinde bulunan önemli güç noktalarını ele geçirdiği” Irak'taki gelişmeyi dikkate alması gerektiğini söyleyen Rice, “Güvenlik güçleri Irak hükümetinin, sadece mezhepler temelinde değil, tüm Irak vatandaşları için kanun hakimiyetini koruyacağını sergiliyor” dedi.

Gazetecilere yaptığı açıklamada İran konusuna da değinen Rice, bu ülkenin Irak'a müdahalesi ile ilgili sorunların halen sürdüğüne işaret ederek, ABD'nin, İran'ın, Basra kentindeki Şiiler de dahil olmak üzere milis gruplarını silahlandırdığı yönündeki suçlamalarını tekrarladı. Rice, “Sanırım İranlılar Basra'daki eğittikleri ve silahlandırdıkları milislerin hükümete karşı gelince kaybetmelerinden oldukça acı dersler
çıkarmışlardır. Irak'ın içişlerine müdahale etme konusu İran için yanıtlanması gereken bir konudur” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!