Rezil bir fiyasko

Güncelleme Tarihi:

Rezil bir fiyasko
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2010 00:00

Gazze’ye yardım malzemesi taşıyan gemilere yönelik İsrail’in kanlı baskını İsrail basınının büyük tepkisini çekti. Bir grup gemilerin durdurulmasına, bir grup ise askeri fiyaskoya kızdı.

Haberin Devamı

İşte bazı başlıklar:

Haaretz: Çocuklar bile bu operasyonu daha iyi yönetirdi. Aptalların kararı.

Ynetnews: Öngörülebilir bir İsrail fiyaskosu. Savunma Bakanı Ehud Barak görevden alınsın.

Maariv: Operasyon tamamiyle aptallık. Rezil bir fiyaskoya dönüştü.

ÖZGÜRLÜK Filosu’na yönelik İsrail’in kanlı operasyonunun ardından İsrail basını, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetine eleştiri yağdırdı.
Haaretz Gazetesi’nden Gideon Levy: İsrail’in yardım gemilerine baskın düzenlemesi, “Mini Dökme Kurşun Operasyonu”dur.  Dökme Kurşun bir dönüm noktasıysa, anlaşılan devam eden seride bu ikinci korku filmi. İsrail, ilk filmden hiçbir şey öğrenmediğini ispat etti. Fiyasko önlenebilir ve önlenmeliydi. Filonun geçmesine izin verilmeli, abluka son bulmalıydı.
Haaretz Gazetesi’den başka bir yorumcu: 2006 Lübnan savaşında 15 yaşındaki kızımın daha akılcı davranacağına karar vermiştim. Şimdi anlaşılan 6 yaşındaki oğlum, bu hükümetten daha iyi yönetir. Bir çocuk bile filo gemilerini etkisiz hale getirmede risk-tehdit değerlendirmesini daha iyi yapar. Ama kabine anlamadı. Netanyahu, Barak ve Ayalon anlamadı. Aptalların aldığı bir karardı.
Jerusalem Post: AKP yönetimindeki Türkiye, Gazze filosundaki oynadığı rolle, Sünni Müslüman dünyanın lideri olduğunu kanıtlamayı planlıyor. AKP, iç politikadaki pozisyonunu, dış politika hamleleriyle korumak istiyor. İsrail  ise duvara tosladığı, bundan sonra işi çok zor. Filistin barış görüşmeleri durabilir, İsrail-Türkiye ilişkileri tamir edilemez bir duruma gelebilir ve birçok Yahudi uluslararası areneda zor durumda kalabilir.
Ynetnews’dan Avi Trengo: Öngörülebilecek bir İsrail fiyaskosu. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, İsrail ordu baskını yüzünden görevden alınmalıdır.
Ynetnews’dan Mordechai Kedar: Bu Gazze savaşı değildir. Ortadoğu’nun geleceği için savaştır. Şimdiki düzen mi korunacak yoksa Lübnan ve Türkiye’de olduğu gibi İslami güçler yükselip düzenin yerini mi alacaklar?
Maariv Gazetesi’nden Ben Caspit: Mahmut Ahmedinejad ne kadar “Rahibe Teresa” ise Türk filosu da o kadar barış filosudur. Operasyon, tamamıyle aptallıktı. Bir dizi başarısızlık, rezil bir fiyaskoya dönüştü.
Debka: Başta emekli askerler olmak üzere bir kesim, Savunma Bakanı Ehud Barak’ı olumsuzluklardan sorumlu tutuyor ve istifasını istiyor. Suçlamalar şöyle: Uluslararası tepkilerden korkularak, direniş olasılığına karşı gerekli önlemler alınmadan, Şayetet 6 birliği gemiye indirildi. Eğer gerekli teçhizat olsaydı ve önlem alınsaydı, gemiler sessiz sedasız ele geçirilir ve limana çekilirdi.

DÜNYA BASINI

Haberin Devamı

İsrail, ABD’yi zora soktu

Haberin Devamı

Washington Post: İsrail’e yönelik dünya çapındaki kınamalar Obama Yönetimi’nin İsrail ile gergin ilişkilerini geliştirme çabalarını zora soktu.
Der Spiegel: İsrail tuzağa düştü. Filistin yanlısı eylemci taşıyan gemiye İsrail’in baskın düzenlemesi üzerine en az 15 kişi öldü. İsrail için siyasi bir felaket.
New York Times: İsrail’in filoya baskını, İsrail-Türkiye ilişkilerinde de yeni bir kriz yarattı. Amerika’nın iki müttefiğinin diplomatik ilişkileri raydan çıkabilir.
Kommersant: Bu iş en çok Erdoğan’ın işine yaradı. İslam dünyasının bayraktarı olmaya hazırlanan Türkiye, İsrail ile ilişkilerini koparma yolunda hızlı adımlarını atmaya devam ediyor.
Independent yazarı Robert Fisk: Beyaz Saray’dan yapılan “trajedinin ayrıntılarını anlamaya çalıştıklarına” ilişkin açıklama korkakça. Politikacılarımız dün neredeydi? Ban Ki-mun’dan “gülünç” bir açıklama, Beyaz Saray’dan “zavallı” bir açıklama geldi. Başka bir Ortadoğu ordusu (İsrail Ortadoğu’da değil mi?) Avrupalıları (Türkler Avrupalı değil mi?) öldürseydi büyük öfke doğmaz mıydı?”
Financial Times: İsrail gerçekleştirdiği utanç verici korsanlık eylemiyle, kendi mücadelesinin meşruluğuna darbe vurdu.
BBC: İsrail, bölgede tek Müslüman müttefiki olan Türkiye’yi kayıp mı etti? Son 18 aydır iki ülke bir diplomatik krizden diğerine sendelendi ve bu da İsrail’in konvoyu engellemeye yönelik becerisiz girişimiyle en ciddi noktasına ulaştı.
Times: İsrail’in Gazze’ye silah kaçırılmasını önleme hakkı var. Ancak, bu tür geri tepti ve davasına zarar verdi.
Wall Street Journal: Baskın, Türkiye’nin İsrail ile bağlarını daha gerdi. Deniz çatışması, bir zamanlar güvenlik alanında güçlü müttefikler olan iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyen bir dizi ihtilaflardan sonuncusudur.

ARAP BASINI

Haberin Devamı

Özgürlük Filosu, İsrail’i Türklerin kanında boğdu

El Hayat: İsrail Özgürlük Filosu’nu öldürdü, dünya baş kaldırdı. İsrail’in davranışı, “bütün cezalardan uzun zaman kaçtığı için öldürme iştahı kabarmış bir katilin davranışı”na benziyor.
El Masri El Yom: Özgürlük kanı Akdeniz’e aktı.
En Nahar: Özgürlük Filosu, İsrail’i Türklerin kanında boğdu. Zaten zayıflamış İsrail-Türkiye ilişkileri dönüşü olmayan bir noktaya geldi.
El Ahba: ABD Başkanı  Obama yönetimi İsrail’in suçunu haklı çıkardı, özgürlük kana bulandı.
El Haliç: Kanundışı bir çete tarafından insanlığa işlenen savaş suçunu kınıyoruz.
El Beyan: Özgürlük filosuna karşı İsrail devlet terörü. Birleşmiş Milletler daha ne kadar uluslararası hukukun ihlalini kabul etmeyi ve savaş suçu işlenmesine göz yummayı sürdürecek?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!