Reuters: Türkiye Suriye'nin kuzeyinde Kürt güçlerini ikinci kez vurdu

Güncelleme Tarihi:

Reuters: Türkiye Suriyenin kuzeyinde Kürt güçlerini ikinci kez vurdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2016 10:21

İngiliz Reuters haber ajansı, Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne dayandırarak, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde Kürt güçleri tarafından kontrol edilen bölgeye ikinci gün de top atışı gerçekleştirdiğini duyurdu. İzleme Örgütü, topçu atışı sonucu omurgasını PKK'nın Suriye kolu PYD'nin askeri kanadı YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne mensup 2 militanın öldüğünü, 7'sinin ise yaralandığını açıkladı.

Haberin Devamı

Reuters, topçu atışının hedefinin Kürt güçlerinin geçtiğimiz günlerde muhaliflerden aldığı Miniğ Hava Üssü ve başkaca mevkiler olduğunu yazdı.

Suriye Demokratik Güçleri'nden ise henüz bir doğrulama gelmedi.

Anadolu Ajansı (AA) da TSK'nın Halep'e bağlı Azez ilçesinde bölücü terör örgütü PYD/PKK hedeflerini Fırtına obüsleriyle ateş altına aldığını duyurdu.

"29 PYD'Lİ ÖLDÜ" İDDİASI

Al Jazeera Türk’ün haberine göre; ÖSO’ya bağlı Cephetu'ş Şamiye'nin Azez'deki Türkmen komutanlarından Zekeriya Karslı, Türkiye’nin saldırılarında 29 PYD'linin öldürüldüğünü öne sürdü. 

Karslı, Azez'e bağlı Minniğ köyü ve yakınındaki PYD güçlerine yönelik saldırıda 10, Maranas köyü civarındaki mevzilerde 12 ve Meryemin köyünde de 7 olmak üzere 29 kişinin öldüğünü söyledi, ''TSK'nın Suriye'deki PYD hedeflerine yönelik top atışları halen devam ediyor'' diye konuştu.

SURİYE'DEN BM'YE MEKTUP

Türkiye'nin Halep'in kuzeyindeki hamlesine Suriye'den karşılık geldi. Reuters'ın Suriye devlet televizyonundan aktardığına göre; Şam rejimi, BM'ye mektup göndererek, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarını kınadı, "Suriye'nin içişlerine müdahale" olarak tanımladı. Mektupta "Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye yönelik topçu atışı, Türklerin muhalifler gruplara doğrudan verdiği desteğin bir göstergesi" ifadesi yer aldı.



Türk Silahlı Kuvvetleri obüslerle dün Halep’in kuzeyindeki Azez çevresinde ilerleyen, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin silahlı gücü YPG’nin mevzilerine ve rejim güçlerine top atışları yapmıştı.

Haberin Devamı

Dün TSK'nın ilk hedefi rejim güçleri olmuştu. Saat 14.55 sıralarında Hatay’ın Çalıboğazı karakolu bölgesine Suriye tarafındaki rejim unsurlarınca havan atışı yapılmış, bunun üzerinde sınırda konuşlu 40 kilometre menzile sahip Fırtına obüsleri rejim güçlerine karşılık vermişti.

Haberin Devamı

Reuters: Türkiye Suriyenin kuzeyinde Kürt güçlerini ikinci kez vurdu
İkinci olay ise YPG’nin kritik öneme sahip Miniğ Hava Üssü’nü ele geçirmesinden sonra ilerlediği Azez’in güneybatısında gerçekleşti.

Maranas bölgesindeki YPG unsurları, Akçabağlar (Kilis) üs bölgesine ateş açtı. Bunun üzerine angajman kuralları kapsamında YPG mevzileri vuruldu.

Suriye tarafından hem rejim, hem de YPG güçlerince açılan ateş sonucu ölen veya yaralanan olmamıştı.

MİNİĞ HAVA ÜSSÜ DE VURULDU

Kilis’te sınır hattında konuşlu obüs topları, Türkiye sınırına 13 kilometre uzaklıktaki, çarşamba günü YPG’nin ele geçirdiği Miniğ Hava Üssü’nün bulunduğu bölgeye de atış yaptı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Örgütü, Türk topçularının Miniğ hava üssünü vurduğunu açıkladı. YPG kaynakları da bu haberi doğruladı.

Haberin Devamı

Hürriyet’e konuşan bir yetkili de “Miniğ Hava Üssü civarındaki YPG hedeflerini Türk topçu birliğinin bombaladığı doğru” dedi.

Reuters: Türkiye Suriyenin kuzeyinde Kürt güçlerini ikinci kez vurdu


Amerikan Washington Post gazetesinde kullanılan yukarıdaki hareketli GIF, Şubat ayı başından geçen pazartesi gününe kadar Suriye'nin Halep şehri çevresindeki son gelişmeleri detaylandırıyor. Halep, haritanın ortasında altta. 

İki haftadan kısa bir süre içinde rejim güçleri ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı milisler (Bej renkle gösterilmiş) Halep'te muhaliflerin kontrolündeki mevkileri kuşatmayı başardı ve Türkiye ile ikmal hatlarını kesti. 

Yeşil boyalı alan ise genel hatlarıyla muhaliflerin kontrolü altında; Türkiye'ye bağlanan hayati koridor giderek artan bir şekilde rejim güçleri ve terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'nin askeri kanadı YPG'nin tehdidi altında. (Sarıyla gösterilmiş) 

Geçen hafta süresince bu hat kesildi ve bu, Halep'te muhaliflerin elindeki bölgelere yönelik katı ve ölümcül kuşatma olasılığını artırdı.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!