Rekor silah anlaşması son aşamaya geldi

Güncelleme Tarihi:

Rekor silah anlaşması son aşamaya geldi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2017 09:54

Reuters haber ajansı ABD merkezli havacılık ve savunma şirketi Lockheed Martin'in, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 11 ülkeye toplam 440 adet F-35 jeti satışında son aşamasına geldiği aktarıldı. 37 milyar dolar değerinde olduğu açıklanan anlaşmanın F-35 kapsamında yapılan en büyük savunma anlaşması olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

Reuters'ın aktardığına göre kaynaklar, bunun F-35 kapsamındaki en büyük anlaşma olduğunun altını çiziyor. 2006 yılından beri üretilmeye başlayan hayalet uçaklar, son teknolojik donanımları ve yenilenmiş haliyle bu hafta Paris Havacılık Fuarı'nda görücüye çıkacak. Lockheed firmasından bir yetkililer anlaşma yahut kontratla ilgili herhangi bir detay veremeyeceklerini, 'blok alım' da dahil olmak üzere açıklamaların ABD hükümeti tarafından yapılacağını belirtmesine rağmen Reuters, 440 uçağın üç partide teslim edileceğini bildirdi. Lockheed ise blok alım anlaşmasına katılacak ülkeler bu sayede 2 milyar dolara yakın bir tasarruf öngörüyor.

TÜRKİYE DAHİL, 11 ÜLKE

Geçtiğimiz hafta F-35 almak isteyen 11 ülkenin yetkilileri ABD'nin Maryland eyaletindeki Baltimore şehrinde bir araya gelmiş ve F-35 jetlerine ekipman üreten Northrop Grumman tesislerinde incelemelerde bulunarak şartları görüşmüştü. Aralarında Türkiye'nin de temsilcisinin bulunduğu ülkelerin Avustralya, Danimarka, İsrail, İtalya, Japonya, Hollanda, Güney Kore, Birleşik Krallık ve ABD olduğu biliniyor.  Reuters haberine göre, 2018 mali yılı içerisinde en az 135 jetin alımını kapsayan ve ilk teslimatın 2020'ye planlandığı görüşmelerde her F-35 savaş uçağı için ilk etapta ortalama 88 milyon dolarlık fiyattan bahsediliyor. 2019 ve 2020 yılları anlaşmasındaki adedin ise yıllık en az 150 olması bekleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!